Mali grad

Za Kamničanke je bilo vsega konec po le 62 minutah igre, Sobočani še drugič iz Kamnika s tremi točkami

30.01.2014

 

Vsega je bilo konec po le 62 minutah igre

Odbojkarice Calcit Volleyballa so v prvem krogu 1. DOL ženske - Modra skupina po le 65 minutah igre prišle do treh točk. Gostje iz Puconcev so bile popolnoma nerazpoložene za igro, kot da so se predale že pred tekmo, tako da so imele Kamničanke le lažji trening pred sobotnim gostovanjem Go Volleyja v drugem krogu Modre skupine. Tekma se bo začela ob 17:30 uri.

Calcit Volleyball – Kema Puconci   3:0 (15, 13, 9)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 80gledalcev. Sodnika: Globačnik (Šoštanj) in Skudnik (Mežica).

Calcit Volleyball: E. Mori 7, Turnšek 18, Božič, Kavčič 3, Borko 6, Vrhovnik 3, Valenčič 12, N. Mori 4, Hribar – libero2, Jerala- libero1, Charuk 3. Ščuka 3. Trener: Gašper Ribič.

Kema Puconci: Koler – libero, Praprotnik Flisar 1, Vidonja 4, Franko 1, Škraban, Banfi, Salaj , Donša 4, Jerič – libero2, Frumen 3, Sakovič 6, Kadiš. Trener: Bojan Novak.

Slovenske pokalne zmagovalke so svojo prvo tekmo v letošnjem državnem prvenstvu začele brez podcenjevana do drugouvrščene ekipe rednega dela tekmovanja. Tako so tekmo začele Eva Mori, Sara Valenčič, Lana Ščuka, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in na mestu proste igralke Meta Jerala. Gostje iz Puconcev - Kamnik so prišle brez dveh standardnih igralk iz prvega dela sezone, Ive Škraban in Mateje Salaj - njihov trener Bojan Novak se je odločil, da bodo tekmo začele Ana Praprotnik Flisar, Tjaša Frumen, Sara Sakovič, Vanja Vidonja, Petra Franko, Mateja Kadiš in na liberu Katja Koler, so v prvem nizu imele veliko težav na sprejemu, saj je Sara Valenčič po vodstvu z 2:1 zapored izvajala kar sedem začetnih udarcev, od tega je tri točke dosegla z asom. Do prvega tehničnega odmora je Bojan Novak vzel že polminutni odmor in Vanjo Vidonjo na sprejemu zamenjal z Janjo Donšo. Vendar niti to ni kaj bistveno spremenilo poteka uvodnega niza, v katerem so Kamničanke, če točk niso osvajale s servisom, brez večjih težav do njih prihajale z učinkovitim napadom in blokom. Ob drugem tehničnem odmoru so domače odbojkarice vodile že z desetimi točkami razlike, kakršna je bila razlika tudi ob koncu niza, v katerem so Kamničanke kar šest točk osvojile z asom.

Tudi v uvodu drugega niza so odbojkarice Calcit Volleyballa še naprej pritiskale s servisom, vendar je bil zdaj sprejem ekipe iz Puconcev vendarle nekoliko boljši, tako da so na prvi tehnični odmor odšle z zaostankom štirih točk. Že na začetku niza sta v igro vstopili Anja Kavčič in Ana Katarina Hribar, ob robu igrišča pa sta ostali Lucy Charuk in Meta Jerala, medtem ko je pri vodstvu z 11:5 Nika Mori menjala Lano Ščuko in ob prvem dotiku z žogo dosegla asa. Do menjave je prišlo tudi v vrstah Pucnocev, saj se je Frankova v igro vrnila na mesto korektorice, Kadiševa pa je počivala. Vendar se tudi ob tako spremenjeni domači zasedbi razmerje moči na igrišču ni spremenilo. Kamničanke so še naprej brez večjih težav prihajale do točk, čeprav njihova igra ni bila ravno blesteča, a za to niti ni bilo potrebe. Ob koncu niza je Valenčičevo zamenjala Vrhovnikova, zadnjo točko v tem nizu pa je z asom dosegla Eva Mori.

V tako spremenjeni zasedbi so domače odbojkarice tudi vstopile v tretji niz, tako da je bila Mojca Božič edina v domači ekipi, ki še ni stopila na igrišče, Eva Mori, Tamara Borko in Tjaša Turnšek pa edine, ki so bile v igri od prve minute. Gostje so še naprej imele težave s sprejemom, v napadu pa so le stežka prebijale blok domače ekipe. Tako so do prvega tehničnega odmora, na katerega so Kamničanke odšle s prednostjo petih točk, imele le 18-odstotno učinkovitost v napadu. Navkljub visoki prednosti domače odbojkarice niso popuščale in pri zaostanku osmih točk (3:11) je Bojan Novak vzel še svoj drugi polminutni odmor v tretjem nizu, vendar njegovim varovankam ni in ni šlo. Kot da je bilo spoštovanje do kamniške ekipe preveliko, kajti do drugega tehničnega odmora so Pucončanke prišle le še to točke. Tekma je bila s tem praktično že odločena, vprašanje je le bilo, kakšna bo razlika ob koncu niza, ki ga je zaključila Tjaša Turnšek.

Odbojkarice Calcita so prevladovale v vseh elementih igre. Imele so kar 15 blokov, dosegle dvanajst asov, njihov sprejem je bil 50-odstoten, učinkovitost v napadu pa 48-odstotna. Le s številom lastnih napak se ne morejo ravno pohvaliti, saj so jih naredile osemnajst ali eno manj, kot so jih skupaj dosegle Pucončanke, ki so ob enem bloku, dveh asih, 55-odstotnem sprejemu imele le 18-odstotno učinkovitost v napadu. Zagotovo znajo odbojkarice Keme igrati precej boljšo odbojko, kot so jo danes prikazale v Kamniku.

Izjave po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Tudi sam sem dobil občutek, da so se gosteje predale že pred tekmo. Pričakoval sem, da se bodo proti nam bolj borile, saj se običajno proti boljši ekipi želiš pokazati v najboljši luči, toda na koncu je bila to za nas presenetljivo lahka tekma. Vesel sem, da so priložnost dobile tudi igralke, ki običajno igrajo manj in z njihovo predstavo sem lahko zadovoljen.«

Bojan Novak, trener Keme Puconcev: »Danes smo na tekmo prišli zelo preplašeni. Pravega razloga ne poznam. Res je sicer, da smo igrali brez dveh standardnih igralk, in sicer Ive Škraban, ki je prenehala z odbojko in Mateje Salaj, ki je manjkala zaradi službenih obveznosti. Tako nismo imeli nobene primerne menjave. Tudi sprejem nam je škripal, predvsem pa v napadu nismo imeli razpoložene igralke. Sara Sakovič je nekaj skušala narediti, vendar sama vsega ni zmogla. Zagotovo smo med tistimi ekipami, ki nam ritem sreda – sobota ne odgovarja, po drugi strani pa imamo na začetku Modre skupine naši najboljši ekipi, zato se bolj pripravljamo na naslednji teden.«

Sobočani še drugič iz Kamnika s tremi točkami

V prvem krogu 1. DOL moški – Modra skupina so odbojkarji Calcit Volleyballa po mesecu dni morali še v drugo priznati premoč ekipe Panvite Pomgrada. Zmaga gostov je zaslužena, kajti v napornem ritmu tekem domači odbojkarji preprosto niso imeli dovolj energije, da bi prišli, do kaj več kot do častnega niza,  čeprav jim borbenosti in želje po zmagi ne moremo očitati. V drugem krogu bodo v soboto, 1. februarja, ob 20:00 uri gostili ekipo Go Volleyja.

Calcit Volleyball – Panvita Pomgrad   1:3          (-22, -21, 17, -20)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 150 gledalcev. Sodnika: Skudnik (Mežica) in Globačnik (Topolšica).

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero, Novljan 4, T. Štern 3, Kvas 5, Pokeršnik 17, Ribič, Štembergar Zupan 12, Brus 8, Hrast, Kotnik 16. Trener: Marko Brumen.

Panvita Pomgrad: Ajlec, Pavlovič 6, Pelemiš 19, Čolović 1, Vrabl – libero 1, Topovšek, Bogožalec 14, Tot 13, Grabar, Drvarič. Trener: Dejan Fujs.

V svojo četrto tekmo v sedmih dneh so kamniški odbojkarji vstopili v oslabljeni zasedbi, kajti Jernej Stavbar ima že od ponedeljka mavec na desni roki – zlomljena dlančnica -, danes pa je bil na artroskopiji kolena Žiga Štern, tako da je imel domači trener Marko Brumen na voljo le enajst igralcev. Resnici na ljubto je treba priznati, da z enajstimi že vso sezono razpolaga tudi trener Sobočanov Dejan Fujs. Toda navkljub težavam s poškodbami in veliki utrujenosti so Kamničani, ki so tekmo začeli v postavi Martin Hrast, Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Žan Novljan, Boris Brus, Danijel Pokeršnik in Klemen Hribar na liberu – na drugi strani mreže so za Panvito igrali Ivan Čolović, Dejan Pelemiš, Andrej Tot, Uroš Pavlovič, Gorazd Flisar, Aljoša Bogožalec in libero Tin Vrabl – prvi niz začeli dobro, saj so na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk. Toda ob ne ravno učinkoviti igri v napadu so gostom na trinajsti točki dovolili izenačenje. Vseeno so tudi ob drugem tehničnem odmoru še vodili z dvema točkama prednosti. Deloma tudi po zaslugi napak gostov na servisu, ki pa so po bloku Uroša Pavloviča povedli z 18:17. Kamničani so preko Pokeršnika še enkrat povedli, tokrat z 19:18, po polminutnem odmoru, ki ga je zahteval Dejan Fujs pa so soboški odbojkarji z asom Pelemiša dosegli dve zaporedni točki in za isto potezo se je odločil še kamniški trener Marko Brumen. Odbojkarji Panvite so si preko Flisarja pred končnico niza priigrali dve točki naskoka (22:20), z zdaj že običajno dvojno menjavo, ko sta v igro vstopila Tonček Šter in Tine Kvas pa so se Kamničani skušali še enkrat približati gostom. Žal neuspešno, kajti po točki Tota so Sobočani prišli do kar treh zaključnih žog za vodstvo z 1:0. Izkoristili so drugo, kajti servis Kotnika je končal v mreži.

Drugi niz so domači odbojkarji nadaljevali s Tončkom Šternom na sprejemu, počival je Andrej Štembergar Zupan in Tinetom Kvasom na podaji, medtem ko se je Danijel Pokeršnik vrnil na korektorsko mesto. Čeprav so Kamničani niz začeli z dvema zaporednima blokoma Žana Novljana, so Sobočani z blokom Flisarja na prvi tehnični odmor v drugem nizu odšli s tremi točkami prednosti. Domačini so spet, ob ne ravno najboljšem sprejemu, imeli težave z učinkovitostjo v napadu in po novem bloku odličnega Flisarja ter napadu Bogožalca so gostje pobegnili že za pet točk (11:6). Do drugega tehničnega odmora so Kamničani svoj zaostanek znižali za točko, toda do preobrata sta jim manjkala kakšen as ali blok več, predvsem pa večja prodornost v napadu. Po novem bloku gostov, spet se je v tem elementu igre izkazal Gorazd Flisar, je domači trener vzel svoj prvi polminutni odmor v drugem nizu, saj so soboški odbojkarji spet prišli do petih točk prednosti (17:12). A se Kamničani se niso predali. S taktično menjavo Tončka Šterna z Aleksandrom Ribičem, ki je tokrat igral na mestu sprejemalca, so se Kamničanom gostom približali na točko zaostanka (19:20, 20:21), v igro pa se je v prvo linijo vrnil mlajši od bratov Štern. Vendar do napete končnice ni prišlo, kajti Sobočani so dosegli dve zaporedni točki in s tem dokončno strli odpor domače ekipe.

V tretjem nizu je v domači ekipi prišlo do menjave na mestu sprejemalca, saj je mladega Šterna zamenjal Andrej Štembergar Zupan, Kamničani pa so na prvi tehnični odmor odšli z dvema točkama prednosti. Do prve občutnejše prednosti je domača ekipa prišla po dolgi izmenjavi napadov, ko so zlasti gostje rešili nekaj »težkih« žog, ne pa tudi napada Pokeršnika, po katerem je bil izid 13:9 za Calcit. Novo točko je domači korektor prispeval po polminutnem odmoru gostov, vendar pa so Sobočani zaostanek petih točk do drugega tehničnega odmora znižali na tri točke zaostanka. Ko je Tine Kvas dosegel dva zaporedna asa za vodstvo svoje ekipe z 22:16, se je Calcitovcem nasmihal prvi osvojeni niz v nocojšnjem dvoboju s Panvito. Tako visoke prednosti domača ekipa seveda ni zapravila. Še več, goste so pustili na sedemnajsti točki, zadnjo točko za znižanje izida v nizih na 1:2 pa je dosegel Štembergar Zupan. Tudi on z asom.

S postavo, ki je dobila tretji niz, so domači odbojkarji nadaljevali tudi četrtega, medtem ko so gostje vztrajali z igralci, ki so bili boljši v prvih dveh nizih. Tudi sicer v soboški ekipi le redko pride do menjav. Običajno gre pri njej le za taktične menjave ob začetnih udarcih, ali, ko je ob končnici tretjega niza Tota na sprejemu zamenjal Blaž Ajlec. Na krilih zmage v tretjem nizu so Kamničani začeli tudi četrtega in na prvi tehnični odmor odšli z vodstvom dveh točk. Toda po asu izkušenega Tota sta bili ekipi na osmi točki že skupaj, s točko Pelemiša pa so Sobočani povedli z 11:10, a so po težko priborjeni točki Štembergar Zupana za točko ob drugem tehničnem odmoru vendarle vodili domači odbojkarji. A ne za dolgo, kajti po treh zaporednih točkah gostov, ko domači niso izkoristili svojih protinapadov, je po vodstvu gostov z 18:17, polminutni odmor zahteval Marko Brumen. Toda po njem so gostje dosegli še eno točko, nato pa povedli še z 21:18 in s tem dokončno zlomili odpor domače ekipe.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Ekipa Panivite Pomgrada je kakovostna ekipa. Njihova prva šesterka je boljša od naše in glede na to, da smo tudi mi bolj ali manj padli na prvo šesterko, pa še ta ni v polni zasedbi, je ta razlika še bolj očitna. Danes nekateri igralci, ki so blesteli v Mariboru, niso bili tako razpoloženi. Mislim, da to ni samo problem utrujenosti, ker nekateri od njih s tem ne bi smeli imeti večjih težav, temveč bolj psihe. Fantje se morajo navaditi, da se po eni dobri tekmi svet še ni ustavil in da se morajo vedno znova dokazovati. Poraz doma z neposrednim nasprotnikom za visoko uvrstitev vsekakor ni dober, saj nas lahko pripelje v nevarne vode, da bomo v končnici naleteli na težjega nasprotnika, kar nas lahko stane visoke uvrstitve.«

Dejan Fujs, trener Panvite Pomgrada: »Zadovoljen sem z igro in rezultatom večji del tekme, ne pa s tretjim nizom, ko smo vanj vstopili preveč ležerno, kar se nam je maščevalo. V tem nizu smo igrali zelo nekolektivno, zato tudi poraz. Posledično smo se morali v četrtem nizu zbrati in dvigniti svojo igro na raven, ki smo jo prikazali v prvih dveh nizih. Še dobro, da nam je to uspelo.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice