Mali grad

Za Evo Mori bo Tajska nepozabna izkušnja

28.08.2013

 

Na treningih odbojkaric Calcit Volleyballa je še naprej devet odbojkaric, ki, v odsotnosti prvega trenerja Gašperja Ribiča delajo pod vodstvom Aljoše Jemca. V prihodnjih dneh se jim bo pridružila še vsaj ena blokerka, morda tudi sprejemalka. Na treningih sta že skoraj dva tedna prisotni tudi obe kamniški kadetski reprezentantki, novinka Lana Ščuka in organizatorka igre Eva Mori, ki je Kamničanka že tretjo sezono.

»Glede igralskega kadra za zdaj ni še nič novega, smo pa blizu dogovora z blokerko iz tujine, v pogovorih pa smo s še eno sprejemalko, ki pa ne bo tujka. Veliko bo odvisno od tega, kako se bo odločila Petra Kramolc. Prejšnji teden smo končali z bazičnim delom priprav, v tem tednu je na sporedu tudi fitnes, sicer pa ves čas delamo tudi z žogo. Odločili smo se, da začenjamo iz samih osnov, kajti gre za mlado ekipo, ki ima še veliko prostora za tehnični napredek. Ker je ekipa še v ustvarjanju, bo treba še nekaj mesecev, da bomo na želeni ravni,« je pred današnjim večernim treningom povedal Aljoša Jemec, ki je vsakodnevno v stikih s svojim »šefom«, ki je tako na tekočem z dogodki v klubu. Tudi s tem, kako sta se v ekipo vključili Eva Mori in Lana Ščuka, ki sta se pripravam, zaradi nastopa na kadetskem SP na Tajskem pridružili nekoliko pozneje.   

»Ko sem prišla s Tajske, sem tri dni samo spala. Šele nato sem prišla malo k sebi, toda kaj kmalu so bili na sporedu že treningi, tako da časa za regeneracijo res ni bilo prav veliko. Skupaj z Lano sva imeli, vsaj kar se telesne priprave tiče, nekoliko prilagojen program, zdaj pa že kar delava s polno obremenitvijo,« se je na delovni ritem v svojem klubu že navadila kapetanka slovenske kadetske reprezentance, ki ima za sabo fantastično reprezentančno sezono. Šesto mesto na evropskem prvenstvu v Črni gori in Srbiji ter uvrstitev na SP, kjer so bile izbranke selektorja Jožeta Časarja trinajste ter zmagi na turnirju v Peruju, predvsem pa prvo mesto na evropskih olimpijskih igrah mladih  v Utrechtu je zagotovo več, kot so Eva Mori in soigralke predlani, ko so se v tej sestavi prvič zbrale, sploh lahko sanjale.

»Ko smo predlani dobile na naši prvi akciji, in ko nam je Časar rekel, da je cilj uvrstitev na SP, smo ga gledale, kot da je padel z neba. Mislile smo, da se šali. Za nas bi bil uspeh že uvrstitev na EP, toda na koncu se je vse izteklo na najboljši možni način. Mislim, da je imel naš selektor na začetku največ težav prav s tem, da nas je prepričal, da je to možno. Še na evropskem prvenstvu smo bile na tekmi proti Italiji prepričane, da nismo sposobne igrati na njihovi ravni, toda konec koncev gre samo za igralke, ki so isto stare kot me, o čemer smo se prepričale potem tako v Utrechtu, kot na Tajskem. Žal se nam na Tajskem ni izšlo vse po naših željah,« se sedemnajstletna organizatorka igre, ki je spregovorila tudi o vzrokih za poraz v osmini finala svetovnega prvenstva: »Proti Peruju smo na žalost imele slab dan ob najbolj neprimernem trenutku, mislim pa, da je bil vzrok temu tudi v naši utrujenosti, kajti podobne težave kot me, so imele tudi druge evropske reprezentance. Po koncu tekmovanja v Utrechtu smo imele preprosto premalo časa, da se spočijemo in pripravimo na svetovno prvenstvo, kajti prav vse evropske reprezentance so že po drugem krogu rednega dela tekmovanja začele padati v svoji formi. Še vedno sem prepričana, da smo boljše od Perujk, kar smo dokazale tudi na njihovem igrišču, toda slab dan in utrujenost sta naredila svoje. Toda, če bi lahko izbirala med prvim mestom na evropskih olimpijskih igrah mladih v Utrechtu in uvrstitvijo med osem najboljših ekip na svetu, bi vseeno izbrala prvo mesto na Nizozemskem.«

Ne glede nato, da slovenske kadetinje na svetovnem prvenstvu niso v celoti izpolnile svojih pričakovanj, je nastop na Tajskem za vse nadvse koristna izkušnja. Tudi zato, ker so dokončno spoznale, da najmočnejše reprezentance na svetu niso nedosegljive.

»Tajska bo za vse nas nepozabna izkušnja. Pravzaprav je bilo vse na najvišji ravni, le trenirati je bilo zelo težko, kajti treningi niso bili v dvoranah, v katerih smo igrale, zato niso bile aklimatizirane in je bilo, zaradi visoke vlage, težko trenirati več kot 45 minut. Sicer pa, da, mislim, da smo zdaj dokončno spoznale, da niso najboljše reprezentance na svetu prav nič boljše od nas in upam, da bomo to potrdile tudi v mladinski konkurenci. Seveda pa je naš končni cilj igranje v članski reprezentanci,« ne skriva svojih ambicij tudi v letošnji sezoni najmlajša igralka Calcita, ki je uspešno igrala tudi že za mladinsko izbrano vrsto in ki bo imela v Calcitu na svojem igralnem mestu imela konkurenco v novinki Mojci Božič.

»Dobro je, da ima vsaka igralka konkurenco na svojem igralnem mestu. Če je ne bi bilo, se ne bi toliko trudili na treningih. Tekem bo dovolj, pogovarjala sem se tudi že z Gašperjem Ribičem, ki je dejal, da bo na pripravah dal vsem igralkam enako priložnosti, tista, ki se bo najbolj izkazala, bo igrala. Moram reči, da je bil prvi vtis po pogovoru z novim trenerjem zelo dober in verjamem, da se bova ujela na isto valovno dolžno,« je o novem trenerju kamniških odbojkaric povedala Morijeva, ki je s sestro Niko, Tjašo Turnšek in Ano Katarino Hribar edina igralka, ki je ostala v klubu iz lanske ekipe.

»Čakamo še, da se nam pridruži še kakšna blokerka, morda tudi sprejemalka, vendar je to stvar klubskega vodstva in našega strokovnega štaba. Čeprav še čakamo nove soigralke, se ne bojim, da nam ne bi uspelo sestaviti konkurenčne ekipe. O ciljih v novi sezoni še nismo govorili, zagotovo pa bodo podobni kot lani,« je prepričana Eva Mori.

Kamniški ljubitelji odbojke bodo prenovljeno ekipo Calcita lahko prvič na delu videli 8. septembra, ko bo v kamniški športni dvorani turnir, na katerem bodo igrale še ekipe Trofaiacha iz Avstrije, ljubljanskega Vitala, medtem ko se na odgovor Gradca še čaka. Prav tako je potrjena tudi udeležba na turnirju v Grosupljem, ki bo 21. septembra.

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice