Mali grad

Z zlatom iz Utrechta tudi igralki Calcit Volleyballa, Eva Mori in Lana Ščuka

19.07.2013

 

Slovenska kadetska reprezentanca je na olimpijskem festivalu evropske mladine v Utrechtu presenetila vse in se domov vrača z zlato kolajno. Njen selektor Jože Časar je sicer pred odhodom na Nizozemsko hrabro napovedal boj za kolajne: »Pred nami sta dve veliki tekmovanji in na obeh bomo skušali doseči kar najboljši izid, to pa pomeni, da se domov vrnemo s kolajnama. Če nam to ne bo uspelo, bomo zadovoljni tudi z uvrstitvijo v polfinale na poletnih olimpijskih igrah mladih in četrtfinalom na SP. Zavedamo se, da se to sliši malce prepotentno, morda tudi naduto, toda če se Slovenci tudi v odbojki ne bomo naučili razmišljati, da smo lahko s pravim pristopom in borbeno igro enakovredni vsakomur, potem nima smisla, se na takšna tekmovanja sploh prijavljamo,« je takrat dejal Časar. Razveseljivo je, da so njegovim besedam predvsem verjele igralke same, pomembno vlogo v tem uspehu pa sta imeli tudi dve odbojkarici Calcit Volleyballa, Eva Mori, ki bo v novi sezoni že tretjo sezono nosila kamniški dres in Lana Ščuka, ki bo za Kamničanke prvič zaigrala v novi sezoni, saj je pred tem vso kariero igrala za ljubljanski Vital.

Ker so na olimpijskem festivalu evropske mladine imele pravico nastopa le reprezentance, ki so na marčevskem EP v Črni gori in Srbije osvojile prvih sedem mest – slovenska reprezentanca je bila šesta in si s tem priigrala tudi pravico nastopa na svetovnem prvenstvu -, kot osma pa je igrala Nizozemska, ki je bila na EP deveta, je uspeh slovenskih odbojkaric še toliko večji. V prvem delu tekmovanja so v skupini B najprej premagale Turčijo, tretjeuvrščeno reprezentanco z EP s 3:1 (19, -21, 23, 21), nato v drugem krogu s 3:2 (20, 17, -20, -18, 10) Nemčijo in v zadnjem krogu s 3:2 (12, 21, -24, -21, 3) še Italijo, ki je bila na EP druga, vendar je v Utrechtu kot edina igrala z drugo ekipo. To je Časarjevim izbrankam prineslo prvo mesto v skupini B, žreb polfinalnih parov pa je prinesel, da so se v prvem ženskem finalu na velikih tekmovanjih sploh slovenske kadetinje spet pomerile z Nemkami. Tokrat so bile še bolj prepričljive kot na prvi tekmi, saj so Nemke premagale s 3:0 (23, 23, 18). V velikem finalu je na nasprotni strani mreže stala reprezentanca Srbije, ki je veljala za favoritinjo, saj je do zdaj dvakrat že igrala v finalu olimpijskega festivala evropske mladine, toda v prvih dveh nizih so srbske odbojkarice morale priznati premoč slovenskih vrstnic. V razburljivem tretjem nizu so Slovenke imele že zaključno žogo za končno slavje, vendar je žal ostala neizkoriščena. Ko so v četrtem nizu srbske kadetinje na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo kar šestih točk se je zdelo, da bo o končnem prvem mestu odločal peti niz. Vendar tako niso razmišljale Časarjeve izbranke, ki so z odličnimi servisi najprej ujele svoje nasprotnice, nato pa celo prišle do vodstva (21:20). Pred nami je bila še ena nadvse napeta končnica, a le malokdo v dvorani – posebno poglavje si zaslužijo slovenski navijači, ki so jih prireditelji omenili celo na twitterju – si je lahko predstavljal, da bo končni izid četrtega niza 35:33. Na srečo za slovensko reprezentanco, ki je pri 24:23 imela še drugo zaključno žogo za zmago, a bo to, potem, ko so slovenske kadetinje osvojile 35. točko, ki je prinesla zlato kolajno, ostalo pozabljeno.

V ekipi Jožeta Časarja, ki jo od 26. julija čaka še svetovno kadetsko prvenstvo na Tajskem, sta, kot smo že omenili, pomembno vlogo imeli Eva Mori in Lana Ščuka. »Prva dva niza smo resnično odigrale fantastično in še same nismo verjele, da je kaj takšnega možno. Žal je v tretjem nizu prišlo do nezbranosti v naši igri, v četrtem pa so nas začele Srbkinje ob mreži provocirati in rekle smo si, da jim tega, kar je lahko naše, ne bomo kar tako dale. Preprosto smo dale vse od sebe in to se nam je na koncu obrestovalo,« je po zmagi dejala kapetanka slovenske kadetske izbrane vrste Eva Mori. Tako zanjo kot za Lano Ščuko velja, sodita med najbolj nadarjene slovenske odbojkarice, kar sta s svojimi predstavami v Utrechtu samo še enkrat več potrdili. Odigrali sta vseh pet tekem, na prav vseh pa sta bili med najboljšimi, če ne celo najboljši na igrišču. Brez njiju bi bilo zlato kolajno na Nizozemskem bržkone nemogoče osvojiti, toda odbojka je kolektivna igra, zato ne bi bilo pošteno, če bi ob tej priložnosti vse zasluge za največji uspeh slovenske ženske odbojke in za zgodovinsko zlato kolajno pripisali samo njima. Prav je, da omenimo tudi druge odbojkarice, ki so ob Evi Mori in Lani Ščuki, članicama Calcit Volleyballa, slovenski odbojki priborile prvo zlato kolajno na kakšnem velikem tekmovanju. To so: Ela Pintar, Ana Bernardi, Nina Čuk (vse Jesenice), Tina Korošec (Luka Koper), Maja Pahor (Hit Nova Gorica) - libero, Saša Zdovc (Prevalje), Katja Mihevc, Katja Mihalinec, Anita Sobočan in Nika Markovič (vse Braslovče). Strokovno vodstvo reprezentance sta ob Jožetu Časarju sestavljali še Urška Steblovnik in Tina Pajančič, pomembno vlogo pa je na pripravah v Mariboru odigral tudi pomočnik trenerja v Calcitu Aljoša Jemec, ki ga v Utrechtu sicer ni bilo, zato pa bo z reprezentanco odpotoval na Tajsko.

Finalna tekma olimpijskega festivala evropske mladine

Slovenija – Srbija  3:1 (22, 12, -24, 33)

Slovenija: Korošec 1, Čuk, Zdovc, Sobočan 13, Mihalinec, Mori 9, Markovič 22, Mihevc 7, Pahor – libero, Pintar 13, Bernardi, Ščuka 15. Selektro: Jože Časar.

Srbija: Vičičević 3, Jejić, Novaković, Marinković, Lozo 11, Bošković 29, Vignjević 5, Aleksić 6, Brdjović, Vojnić-Purčar, Mlenković, Dimić – libero. Selektorka: Marijana Boričić.

Drugi izidi zadnjega dne, za tretje mesto: Nizozemska – Nemčija 3:0 (21, 24, 16); za peto mesto: Italija – Poljska 3:2 (20, -12, 22, -22, 9); za sedmo mesto: Turčija – Grčija 3:1 (22, -25, 19, 14).

Končni vrstni red: 1. Slovenija, 2. Srbija, 3. Nizozemska, 4. Nemčija, 5. Italija, 6. Poljska, 7. Turčija, 8. Grčija.

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice