Mali grad

Z roko v roki do spomenika generala Rudolfa Maistra

25.11.2014

 

Otroci Vrtca Antona Medveda se vsako leto spomnijo generala Rudolfa Maistra ob njegovem dnevu. Otroci skupine Miške, enote Rožle, so se v vrtcu seznanili, da se je general Rudolf Maister z roko v roki s soborci boril za našo severno mejo, branil našo domovino in se rodil v Kamniku.   

Obiskali smo njegovo rojstno hišo in si v Spominski sobi Rudolfa Maistra ogledali njegove fotografije, očala, uro, sablje, zbirko njegovih pesmi in umetniško delo. Spoznali smo zgodbico z naslovom Deklica in general, avtorja Toneta Partliča. Prve vtise iz spominske sobe so otroci izrazili v manjši sobi, na steni, s pomočjo krede. Triletni otroci so s pomočjo fotografije v vrtcu z ogljem risali njegov portret, narisali so ga v obliki glavonožca, s kapo na glavi in brki.

Kamnik je Maistrovo mesto, zato nas je pot vodila od vrtca do spomenika, z roko v roki s sosednjo skupino Čebelice, mimo šole, mostu, ulice in vse do njegovega spomenika.        

Otroci so generala Rudolfa Maistra spoznali kot vojaka, pesnika, umetnika in velikega domoljuba. S pomočjo njegovih dejanj otrokom lažje približamo ljubezen do domovine-domovinsko vzgojo. 

Besedilo in fotografije: Helena Virant, Vrtec Antona Medveda Kamnik

    


<< Nazaj | Novice