Mali grad

Z odprtjem treh razstav so se začeli 45. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

10.09.2015

 

Končno smo jih dočakali - že 45. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine. Folklorni festival, ki je vsako leto ena najbolj obiskanih prireditev v Kamniku, se je danes začel z odprtjem treh razstav, ki vsaka po svoje dodaja pomemben košček k etnološki zgodbi oblačilne, pa tudi druge kulturne dediščine Kamnika in Slovenije.

Tudi stare razglednice Kamnika in okolice ohranjajo kulturno dediščino

Odprtje prve izmed razstav je gostil Turistično-informativni center Kamnik na Glavnem trgu, kjer so si obiskovalci lahko ogledali stare razglednice Kamnika in okolice. Bogata razstava z okrog 50 razglednicami, ki bo na ogled do konca meseca, je posledica dolgoletnega zbiranja avtorice Sabine Romšak, pri pripravi tokratnega dogodka pa ji je na pomoč priskočila še bibliotekarka Milena Glušič iz Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik. Tudi kamniška zakladnica knjig razglednice sistematično zbira že od leta 2007, v njej pa je že preko 371  starih razglednic Kamnika in Komende iz konca 19. do druge polovice 20. stoletja.

Direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik mag. Breda Podbrežnik Vukmir je v svojem pozdravu povedala, da naloga knjižnice ni samo izposoja knjig, ampak tudi ohranjanje gradiva kulturne dediščine Kamnika: »Kot boste videli je bilo naše mesto že včasih lepo in naj bo ta razstava priložnost, da ne obudimo samo spominov, ampak se zavežemo, da dediščino hranimo in si prizadevamo po svojih močeh mesto ohraniti lepo kot je bilo včasih«.

Najstarejša razglednica v razstavi datira v leto 1898, skupaj pa predstavljajo prijeten sprehod skozi čas, krajine, navade ljudi in kulturno dediščino kamniškega območja. Mednarodni pojav pošiljanja razglednic je močno spremenil načine ohranjanja stikov med ljudmi, žal pa se  taka komunikacija v današnjem svetu uporablja vse manj. Želja obeh organizatork razstave je ponovno spodbuditi to lepo navado pisanja razglednic, da bodo tudi naši zanamci imeli popisane pole papirja, spomine na našo kulturno dediščino.

Župan Marjan Šarec je lepo povezal današnja dogodka, predstavitev znamke Velike planine in doline Malbun z razstavo starih razglednic, ter poudaril večjo pomembnost tovrstne pismenosti v preteklosti, ko še ni bilo modernih sredstev sporočanja in so ljudje pisani besedi ter njenim zakonitostim dajali večji poudarek: »Praznik narodnih noš in oblačilne dediščine je praznik preteklosti, tradicije, tega kako je bilo nekoč. Preteklost nas vedno uči tudi za našo prihodnost, in kdor ne ceni svoje preteklosti tudi prihodnosti nima. Zato je prav, da nam ta razstava pokaže, kako je bilo nekdaj in se lahko zamislimo, če ni današnji čas nekoliko prehiter.« Izrazil je veselje, da so še ljudje z voljo do zbiranja starih razglednic in se avtoricama zahvalil za pripravo razstave.

Vsak obiskovalec je imel ob koncu možnost brezplačno napisati razglednico z motivom Kamniškega sedla oziroma narodnih noš, k čemur je povabil v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar ter obenem poudaril številnost razstav, ki tudi v letošnjem letu neuradno odpirajo 45. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.

»Poustvarjanje oblačilne dediščine Gorenjske«

Za odprtjem naslednje razstave smo se preselili nedaleč stran v Galerijo Veronika, kjer je avtorica Andreja Stržinar kar 29 lutk oblekla v kostume pražnjih kmečkih noš iz prve polovice 19. stoletja, ki so jih preprosti ljudje oblekli v času največjih praznikov. Razstava z naslovom »Poustvarjanje oblačilne dediščine Gorenjske« je privabila lepo število obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledali do najmanjših malenkosti urejena oblačila.

Oblačilno dediščino globoko ceni tudi župan Marjan Šarec, ki je kot prvi izkazal spoštovanje vsem sodelujočim pri pripravi razstave: »Današnja razstava je čudovit uvod v praznovanje 45. festivala narodnih noš in oblačilne dediščine. Nocoj si boste lahko ogledali tisto, kar je naša dediščina, tisto, kar nas dela to, kar smo. V Kamniku pa znamo ceniti svojo tradicijo, običaje in navade. V današnjem času, ko je vse hitro in instantno,  je to še toliko bolj pomembno in, če se ne bomo zavedali svoje preteklosti, nas lahko hitro odnese. Slovenci smo skozi leta obstali ravno zato, ker smo znali ceniti tisto, kar je naše.« Zbrane je tudi povabil na etnološko pestro in zabavno dogajanje naslednjih treh dni festivala, kjer bo zagotovo vsak našel kaj zanimivega zase.

Kostumi bodo na ogled vse dni trajanja prireditve, še posebej pa na sobotni modni reviji članov Akademske folklorne skupine France Marolt. Eden glavnih krivcev za pestro dogajanje v teh dneh je Zavod za turizem in šport v občini Kamnik, katerega v.d. direktorja Franci Kramar je v svojem pozdravu poudaril, kako pomembno je ohranjanje gorenjske oblačilne dediščine tudi za kamniški okoliš in se avtorici zahvalil za pomoč pri organizaciji razstave. Zbrane je vljudno povabil na vse dogajanje v naslednjih dneh, katerega del bo predstavljala tudi gastronomska dediščina Okusov Kamnika, za katere je v tokratnem večeru poskrbel kuharski mojster Janez Uršič iz gostilne Pri planinskem orlu.

Najbolj ponosna je mojstrica šivanja na popolno rekonstrukcijo kostuma imenovanega »loški špencer«, katerega izdelava ji je vzela mesec dni, sestavljanje podobe v glavi pa še veliko več: »Najtežji je začetek, študiranje in prva poskušanja krojev predstavljata več kot polovico celotnega dela.«

Oblačila narejena prav za člane Folklornih skupin Zala iz Žirovskega Vrha in Škofja Loka so del večjega projekta »Bogastvo babičine skrinje«, ki pa ni navdihnilo samo oblačilne dediščine, ampak tudi pisano besedo. Lucija Kavčič, ena od sodelujočih pri pripravi razstave, je namreč odprtje popestrila s svojo pesmijo na to tematiko, v prijeten večer pa sta nas z zvoki citer in violine popeljali tudi Klara in Laura Peternel.

Podobe narodnih noš v zadnjih desetih letih

Za konec prvega večera festivala je poskrbel priznani fotograf Primož Hieng, ki narodne noše v Kamniku spremlja že od leta 1993. V zadnjih desetih letih se je tradicionalne nedeljske povorke redno udeleževal in pridno fotografiral njene udeležence. Nasmejani obrazi narodnih noš in oblačilne dediščine slovenskih in tujih pokrajin bodo tako v naslednjih treh dneh popestrili Samčev predor v mestnem jedru Kamnika in privabljali poglede mimoidočih.

Fotografi bodo ob razstavi z naslovom »Podobe narodnih noš 2004-2014« hitro prišli do spoznanja kako velik izziv je, v fotografijo ujeti ta živi muzej oblačilne dediščine, k sreči pa so številni udeleženci povorke vedno pripravljeni sodelovati pri nastajanju večnih spominov.

Veselje ob ohranjanju fotografij, oblačil in razglednic za naše zanamce je izrazil tudi v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar, ki se je Primožu Hiengu zahvalil že na včerajšnjem odprtju razstave v Termah Snovik, danes pa ponovno poudaril njegov velik prispevek k prepoznavnosti Kamnika.

Primož Hieng je ob odprtju dejal, da se je v desetih letih v njegovem arhivu znašlo več kot 32 tisoč fotografij, ki pa ne obsegajo le motivov iz povorke, pač pa dogajanje vseh dni. Zdi se mu prav, da je festival dobil tudi pripis “oblačilne dediščine”, saj je na ta način dobil večjo veljavo, ob koncu pa še dodal, kako občuduje ljudi, ki s ponosom oblečejo narodno nošo in se na sprehodu po mestu pokažejo Kamniku.

Besedilo: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice