Mali grad

Z mini Perovanjem odprli prenovljeni Perovski most čez Kamniško Bistrico

20.09.2014

 

Župan Marjan Šarec je skupaj s predsednico Krajevne skupnosti Perovo Majdo Rojc in podpredsednico Krajevne skupnosti Novi trg Bredo Podbrežnik Vukmir s slavnostnim prerezom traku uradno odprl prenovljeni Perovski most čez Kamniško Bistrico. Prireditev smo pripravili skupaj s Športno-kulturnim društvom Dober dan, Perovo ter združili moči z občankami in občani Krajevne skupnosti Perovo in Krajevne skupnosti Novi trg. Ob prijetnem druženju in lepem kulturnem programu, v katerem so sodelovale vse generacije, od najmlajših do malo starejših, se je zbrala množica občank in občanov ter se v sončnem popoldnevu sprehodila skozi prenovljeni Perovski most.

Nekdanja Titanova brv oziroma Perovski most čez Kamniško Bistrico je bil popolnoma dotrajan, tako betonski oporniki kot tudi jeklena konstrukcija ter pohodne lesene površine. Za samo izdelavo projekta je bilo treba pridobiti 11 projektnih pogojev in soglasij, dela pa so se začela izvajati v drugi polovici meseca marca 2014. Izvedena je bila odstranitev ograje in lesenega podesta, rušenje obstoječih armirano-betonskih opornikov, začasna prestavitev obstoječih komunalnih vodov, izgradnja novih armirano-betonskih opornikov, izgradnja vodomernega jaška, izgradnja prehodnih zidov in plošč, zasip, postavitev jeklene nosilne konstrukcije iz treh delov, končna prestavitev komunalnih vodov na novo brv (vodovod, TK vodi, elektrika SN in NN, javna razsvetljava ter CATV), montaža lesene pohodne konstrukcije (leseni trami 18/16cm, plohi 5cm), montaža jeklene ograje, montaža javne razsvetljave z LED lučmi na ograji, novo prižigališče pri trafo postaji, rušenje starega asfalta in robnikov, začasna odstranitev spomenika, izgradnja opornega zidu pri klančini za invalide, zasip na končno višino zaradi dviga višina kote terena, izvedba stopnic iz granitnih blokov, postavite granitnih kock in robnikov, ponovna postavitev spomenika, planiranje in nasip zemljine, sejanje travnega semena na zelenicah, ureditev zelenic, postavitev lesene in panelne ograje, asfaltiranje dostopnih površin in ceste 27. julija, izdelava varnostnega načrta in koordinacije, postavitev žerjava za komunalne vode, izgradnja jaškov za komunalne vode, nadzor za prestavitev komunalnih vodov, nadzor za izgradnjo brvi, izdelava IDZ-ja, DIP-a, PZI-ja, PGD-ja in PID-a, plačilo služnosti za komunalne vode ARSO, overitev podpisa za služnost, vpis v zemljiško knjigo, obnovo vodovoda, regulacija svetilnosti razsvetljave in plačilo zahtevka za izdajo uporabnega dovoljenja. Občina Kamnik je projekt financirala v vrednosti 280.000 evrov.

Zaradi varnosti osnovnošolskih otrok iz zaselka Perovo je Občina Kamnik vzpostavila brezplačen organiziran šolski prevoz. V času del je bila vzpostavljena popolna zapora premostitvenega objekta.

Župan Marjan Šarec je skupaj s predsednico Krajevne skupnosti Perovo Majdo Rojc in podpredsednico Krajevne skupnosti Novi trg Bredo Podbrežnik Vukmir simbolično prerezal trak novega mostu in poudaril: »V prvi vrsti bi se rad zahvalil višjemu svetovalcu za občinsko prometno infrastrukturo Sandiju Borcu, ki je preživel nešteto ur, da imamo danes lahko tak most. Ta most je bil za nas izrednega pomena. Borili smo se po ministrstvih, pridobivali potrebna soglasja. Ta most, ki povezuje dve krajevni skupnosti, bo ti dve povezoval še naprej. Tudi s Perovanjem, ki vsako leto ljudi zvabi na plano, v ta prelepi park, kjer se imamo lepo. Poleg tega naj pohvalil tudi fante iz kluba Street Workout Kamnik, telovadbe na prostem, ki so vložili mnogo truda, mnogo ur zato, da so postavili telovadna orodja z našo pomočjo. Tudi mi smo med seboj spletli most in sodelujemo zato, da mladi ne posedajo po lokalih, niso pred računalnikom temveč, da življenje posvetijo kulturi telesa. Občina Kamnik si bo še naprej prizadevala za obujanje takšnih lokacij, takšnih mostov, parkov. Pravkar smo začeli delati manjkajočo povezavo severni del peš poti, manjka nam še južni del, kjer pa smo odvisni od soglasij krajanov. Spoštovane krajanke, spoštovani krajani, iskreno vam čestital ob tej lepi, novi pridobitvi, želim vam čim več lepih preživetih dni v tem parku ter čim več varnih korakov čez prenovljeni Perovski most.«

O strugi Kamniške Bistrice, o zgodovini Perovskega mostu, o mostovih, mlinih in še marsičem je spregovoril Janez Majcenovič, ki nam je postregel tudi z nekaterimi anekdotami. Več o tem pa si boste lahko prebrali v Perovskem listu, ki ga bo prinesel Sv. Miklavž.

Najmlajši prebivalci krajevnih skupnosti Perovo in Novi trg so združili moči, že pred prireditvijo na delavnici ustvarili čudovite papirnate ladjice, ki so jih ob koncu uradnega odprtja z dobrimi željami za prihodnost prepustili toku Kamniške Bistrice.

Vezno besedo je prevzela Marta Zabret, za kulturni program pa sta poskrbela gospod Janez Majcenovič in Jonas Tomšič z zvoki harmonike. Da se je most še bolj bleščal, so ga otroci Vrtca Sneguljčica skupaj z vzgojiteljicami že dan prej okrasili z risbicami. Čisto za konec pa so nas z atraktivnimi točkami navdušili še člani skupine Street Workout Kamnik.

Kot pravijo na Perovem, je Perovski most, most, ki povezuje. Danes se je to več kot pokazalo!

 

 


<< Nazaj | Novice