Mali grad

Z majolko nazdravili uradnemu odprtju kamniških 45. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine

11.09.2015

 

Kamnik že drugi dan diha v ritmu 45. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, težko pričakovanega folklornega festivala, ki se vsako leto odvija na drugi septembrski vikend. V večernih urah sta župan Občine Kamnik Marjan Šarec in v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar ob 160-letnici kamniške keramike z majolko nazdravila uradnemu odprtju mednarodno priznanega etnološkega festivala.

Že zgodaj zjutraj je mesto prebudila ekipa oddaje Dobro jutro RTV Slovenija, ki je v več kratkih javljanjih prikazala pestro kamniško kulturno in gastronomsko dediščino ter s pomočjo številnih sodelujočih vse povabila na bogato festivalsko dogajanje.

Kmalu zatem so ulice kamniškega mestnega jedra preplavili različni ponudniki izdelkov, ki vam bodo na voljo do nedelje zvečer, na Šutni pa se jim bodo pridružili še izdelovalci domače in umetnostne obrti.

Sredi sončnega popoldneva so se na Malem gradu uradno odprli 2. bienalni dnevi keramike in lončarstva, ki so tokrat posvečeni kamniški majolki. V sklopu obeležja 160 let začetka izdelovanja beloprstene keramike v Kamniku bo vse dni festivala na Malem gradu potekala tudi kolonija, kjer sodeluje več kot 40 umetnikov.

Župan Občine Kamnik Marjan Šarec, ki je uradno odprtje bienalnih dni obiskal v družbi v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Francija Kramarja, je vse zbrane lepo pozdravil v prečudovitem ambientu  Malega gradu: »Veliko se vas je zbralo, kar pomeni, da je ideja Tatjane Hlačer, da bi oživeli keramiko v Kamniku dobro zaživela in ima velik potencial za razvoj tudi vnaprej. Kamniku radi rečemo Maistrovo mesto, upam pa, da mu bomo enkrat lahko rekli tudi mesto keramike.« Pohvalil je prizadevanja KUD Hiša keramike, zakaj pa ne majolka in vse povabil na ogled razstave z naslovom »Iz sedanjosti v preteklost« v kapelo kamniškega Malega gradu.

Dogajanje se je nato preselilo na Glavni trg, kjer so oder zavzele otroške folklorne skupine Verine zvezdice iz Kamnika, Avrikelj iz Komende, Otroška sekcija Folklornega kulturnega društva Lukovica ter OFS Lilija in Moravški mački iz Osnovne šole Jurija Vege v Moravčah. Obiskovalce so popeljali v svet plesov in pesmi folklorne dediščine okoliških krajev ter tako popestrili uvod v uradno odprtje festivala, ki je sledilo.

Prvi je na oder stopil v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar, ki je prisrčno pozdravil množico obiskovalcev v Kamniku: »Letos smo se še posebej potrudili s programom za mlade in stare, vsi pa boste lahko poskusili tudi eno izmed jedi Okusi Kamnika - Firštov golaž, ki ga je pripravil Janez Uršič iz gostilne Pri planinskem orlu. Posebej ponosen pa sem, da se bo po kamniških ulicah razlegal glas enega najbolj popularnih narodno-zabavnih ansamblov zadnjih let v Sloveniji, Modrijanov. Kličem vam torej veselo v Kamnik!«

Besedo je nato prevzel župan Občine Kamnik Marjan Šarec: »45. let že poteka festival oblačilne dediščine v Kamniku in v vseh teh letih se je tu zvrstilo nešteto nastopajočih, nešteto ustvarjalcev, v Kamniku se je spletlo tudi nešteto vezi. Gre za  velik etnološki festival, kjer se tradicija združuje s sedanjostjo in gleda v prihodnost. Verjamem, da se bomo vsi skupaj ta konec tedna v Kamniku imeli lepo, predvsem pa vam želim lepe večere, letošnji gostje vas zagotovo ne bodo razočarali.«

S pravima kamniškima majolkama, ki so ju izdelale spretne roke keramičarke Tatjane Hlačer, sta trčila v pozdrav uradnemu odprtju 45. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, kateremu  je sledil koncert Mestne godbe Kamnik pod vodstvom dirigenta Martina Dukarića ob spremljavi članic Društva kamniških mažoretk Veronika.

Čez nekaj minut pa ste toplo vabljeni v Kamnik na venček največjih uspešnic Ansambla Modrijani ter skupine Pop Design.

Besedilo: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice