Mali grad

Z eno nogo že v polfinalu

23.06.2013

 

Na svoji prvi tekmi odbojkarskega turnirja na SI v Mersinu, so izbranke Olega Gorbačova brez izgubljenega niza premagale Grkinje. S to zmago so z eno nogo že v polfinalu, kar je bil tudi njihov prvi cilj pred začetkom tekmovanja. V ponedeljek jih ob 17.00 se bodo v skupini A pomerile še s Turkinjami.

Slovenija – Grčija                   3:0 (13, 23, 23)

Mersin – Dvorana univerzitetnega centra. 150 gledalcev. Sodnika: Ali Bagde (Turčija) in Susana Rodriguez (Španija).

Slovenija: Založnik 1, Božič 2, Mlakar 22, Ajnihar, Kučej, Igličar, Planinšec, Valenčič 2, Jerala – libero, Hutinski 11, Potokar 6, Recek 6. Selektor: Oleg Gorbačov.

Grčija: Artakianou – libero, Papafotinou 1, Kiosi 9, Lamprousi 3, Ivanova, Merteki, Chantava 6, Giota 5, Christodoulou 1, Genitsardi 1, Dioti.

Edina dilema, ki jo je imel selektor slovenske ženske odbojkarske reprezentance pred tekmo z Grčijo, s katero se je začel odbojkarski turnir v Mersinu, je bila, s katero organizatorko igre začeti tekmo. Na koncu se je odločil za Mojco Božič, ob njej pa so na taraflex univerzitetne športne dvorane stopile še sprejemalki Monika Potokar in Živa Recek, blokerki Sara Hutinski in Valentina Založnik, korektorica Izza Mlakar in prosta igralka Meta Jerala. V tej zasedbi so slovenske odbojkarice odlično začele dvoboj z Grkinjami, saj so z asom Sare Hutinski povedle s 6:2, s štirimi točkami naskoka pa so odšle tudi na prvi tehnični odmor. S štirimi zaporednimi točkami se je njihova prednost povečala na osem točk, z dvema zaporednima uspešnima napadoma Žive Recek pa že na deset točk (16:6). Z odlično igro so Gorbačovove izbranke nadaljevale do konca niza, ki ga je s še eno točko končala Reckova. V tem nizu so blestele v vseh elementih igre, na servisu, sprejemu, bloku, učinkovite pa so bile tudi v napadu.

Izkušenejše Grkinje so v drugem nizu le prišle do svoje igre, vendar so še naprej imele težave na sprejemu, pa tudi njihov napad ni bil najbolj učinkovit. Kljub temu so na prvi tehnični odmor odšle s točko prednosti, v izenačeni igri, v kateri si nobena ekipa tudi do drugega tehničnega odmora ni priigrala dveh točk prednosti, so nanj s točko prednosti odšle slovenske odbojkarice. V končnici niza so Grkinje še povedle z 22:21, vendar pa to ni zmedlo slovenskih odbojkaric. Monika Potokar je najprej poskrbela za izenačenje, odlična Iza Mlakar pa je s tremi zaporednimi uspešnimi napadi svoji ekipi prinesla zmago tudi v drugem nizu.

Slovenke so tretji niz, podobno kot prvega, začela odlično, saj so po zaslugi Sare Hutinski in Ize Mlakar na prvi tehnični odmor odšle z vodstvom 8:2. Ko je že vse kazalo na njihovo zanesljivo zmago, je v njihovi igri prišlo do padca zbranosti. Na šestnajsti točki je prišlo do izenačenja, v končnico niza pa so Grkinje šle celo z dvema točkama prednosti (22:20). Toda spet sta stvari, ob pomoči soigralk, v svoje roke vzeli Sara Hutinski, ki je z asom poskrbela za izenačenje na 22. točki in Mlakarjeva, ki je izkoristila že kar prvo točko za pomembno zmago slovenske ženske reprezentance. Njena zmaga je bila popolnoma zaslužena, saj so na njeni strani bili tudi prav vsi statistični podatki. 

»Zaslužena zmaga naših deklet z najvišjim možnim rezultatom, saj smo bili kljub temu, da smo dva niza zmagali na razliko, precej boljši praktično v vseh elementih odbojkarske igre. Dekleta so s tem dokazala, da je pred njimi še svetla prihodnost in je samo vprašanje časa, kdaj se jim bo uspelo uvrstiti tudi na člansko EP,« je po tekmi dejal vodja ekipe Damjan Marinko.


<< Nazaj | Novice