Mali grad

Z Martinovo tržnico na Glavnem trgu v sezono Martinovanj v Kamniku

04.11.2015

 

Martinovo, praznik posvečen novemu vinu, predstavlja simboličen zaključek obdobja dela na vrtu, njivi, sadovnjaku in vinogradu. Uradno ga sicer praznujemo 11. novembra, na god sv. Martina, škofa in zavetnika dobre vinske letine, dejansko pa predstavlja daljše obdobje v katerem se mošt spremeni v vino.

Po pripovedovanju vinogradnikov je bila letošnja trgatev nadvse uspešna in mošt, ki obeta odlično letino, že zori v vinskih kleteh. Če pa bo res odlična, boste lahko poskusili že v soboto, 7. novembra, ko bo Glavni trg v Kamniku od 8. do 13. ure gostil Martinovo tržnico. Predstavili se bodo ponudniki vinsko-kulinaričnih dobrot iz različnih koncev Slovenije, poudarek bo predvsem na mladih vinih. Kot je že v navadi bodo pridni lokalni kmetje ponujali tudi zdravo domačo hrano, »martinovo« vzdušje pa bo obarval kulturno-umetniški nastop folklorne in glasbene skupine ter šegav krst mošta.

Poleg pokušanja svežih letin vina, je za Martinovo pomembna tudi dobra hrana. Včasih so si ljudje na praznik privoščili predvsem tiste jedi, ki jih sicer v vsakdanjem življenju niso jedli niti ob nedeljah. Ena najbolj tipičnih je bila perutnina, s posebnim poudarkom na goseh in racah. Legenda namreč pravi, da se je sv. Martin prestrašil škofovske funkcije in se skril med jato gosi, te pa so ga izdale in morajo zato vsako leto na dan njegove smrti umreti.

Slovenci radi praznujemo praznik Martinovo in prav nič drugače ni v Kamniku. Tudi letos bo najbolj značilen Martinov krožnik - gosje meso, nadevano s kostanji ali jabolki, ter dodanimi mlinci in rdečim zeljem, možno poskusiti pri številnih kamniških ponudnikih:

Besedilo: Sabina Romšak in Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografiji: Občina Kamnik in Zavod za turizem in šport v občini Kamnik


<< Nazaj | Novice