Mali grad

XC Kamnik 2011 – pokalna dirka v olimpijskem krosu ter GT Bicycle Šprint powered by Calcit Bike Team

02.07.2011

 

Dirkanje od jutra do večera – Kamnik je danes doživel pravi gorskokolesarski praznik s pokalno dirko v olimpijskem krosu, dirkami za mlade v isti disciplini in še spektakularen šprint. Velika zmagovalca dneva sta Argentinec Catriel Soto in Ukrajinka Jana Belomojna, v Ukrajino pa je šla tudi zmaga v šprintu.

   
   

Domači tekmovalci v članskih kategorijah danes niso bili kos močnim tujcem, ki jih je v Kamnik privabil sloves dobre dirke in seveda tudi mednarodna kategorizacija UCI C.2, ki prinaša pomembne točke za olimpijske kvalifikacije. Argentinec Catriel Soto je tako v članski dirki vodil od štarta do cilja, a kot je rekel sam dirka ni bila lahka. »Proga v Kamniku je težka, tehnična in tudi fizično zahtevna, kar je dobro. Danes nisem v najboljši formi, a sem vozil z glavo in se dobro otresel tekmecev,« je Catriel povedal po novi pomembni zmagi. Drugi je bil član ukrajinske reprezentance Mihajlo Batsutsa, z malo večjim zaostankom pa je na tretjem mestu končal Rus. Četrto mesto pa je z veliko borbe zasluženo osvojil Matjaž Budin, po današnji dirki tudi zmagovalec Pokala Slovenije. »Tretje mesto je bilo dosegljivo, vendar sem enkrat padel, najboljšim pa v določenem trenutku nisem mogel več slediti,« je po dirki povedal Budin.

 
   

Na najvišjo stopničko v Sloveniji pa se je končno prebila tudi Ukrajinka Jana Belomojna – Jana je s svojo reprezentanco nastopila na štirinajstdnevni slovenski turneji, a do danes jo je trikrat premagala Tanja Žakelj, ki pa ta vikend z ostalimi našimi najboljšimi dekleti dirka na svetovnem pokalu v Kanadi. Ukrajina je slavila dvojno zmago, saj je bila druga njena rojakinja Marta Tereščuk. Na tretjo stopničko pa je stopila danes najboljša Slovenka Ana Zupan, ki je tako kot Budin tudi zmagovalka Pokala Slovenije v olimpijskem krosu.

 

V Kamniku so danes dirkali tudi mladi in najmlajši gorski kolesarji, ki so imel malo smole z majhnim nalivom, a so pokazali svoj talent in povsem hladnokrvno dirkali tudi na spolzkem terenu. Ob tem so poželi veliko navdušenja navijačev, ti pa so bili še bolj glasni ob pozno popoldanski dirki v šprintu. Ta je potekal na 400 m dolgi trasi od Glavnega trga do začetka Šutne in nazaj, tekmovalci pa so morali voziti skozi umetno postavljene ovinke in preskočiti tudi nižje ovire ter stopnice. Po treh krogih izločevanja sta se do finala prebila dva Slovenca, Ukrajinec in Rus. Naša Rok Korošec in Boštjan Hribovšek sta najbolje štartala, na koncu ravnine pa je Roku v ostrem ovinku zdrsnilo in ob tem je podrl še Boštjana. Ukrajinec Mihajlo Batsutsa je imel prosto pot do zmage, drugi je bil vendarle domačin Hribovšek, tretji pa Rus Evgeni Pečenin.

Besedilo in fotografije: Grega Stopar

Rezultati<< Nazaj | Novice