Mali grad

Vseslovenska akcija Prebudimo Slovenijo 2020

30.04.2020

 

Vseslovenska akcija Prebudimo Slovenijo 2020Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, RTV Slovenija in Zveza slovenskih godb je vse slovenske glasbenike, godbenike in simpatizerje povabila, da tudi v letošnjem letu za prvomajsko budnico skupaj »popihajo« na ljudska srca v okviru akcije Prebudimo Slovenijo 2020. Slovenci imamo glasbo v krvi in godbenikov je po okvirnih ocenah kar preko deset tisoč. Vedno, kadar je v preteklosti igrala godba, so ljudje odpirali okna ali hiteli ven gledat in poslušat. Posebno mesto med godbenimi nastopi ima še vedno sodelovanje ob praznovanjih največjega delavskega praznika, 1. maja, ko številne godbe po Sloveniji že ob svitu praznika izpeljejo po svojih krajih pozdravno igranje koračnic in prebudijo prebivalce. Akciji se pridružujejo tudi godbeniki Mestne godbe Kamnik, ki bodo v sodelovanju z nekaterimi kamniškimi gasilskimi društvi letošnjo budnico izpeljali na prav poseben način.

Ob 5. uri boste na Prvem programu Radia Slovenija lahko prisluhnili nagovoru predsednika Zveze slovenskih godb Borisa Selka vsem godbenikom v pozdrav. Ob 6. uri boste imeli na frekvenci VAL 202 možnost prisluhniti godbam/pihalnim orkestrom, ki bodo iz oken, balakonov in dvorišč igrali skladbe Draga Lorbeka: Slovenci, Mojmirja Sepeta in Mitje Dragoliča: Zemlja pleše ter Vinka Štrucla: Zlatorog. Ob 6.40 pa boste lahko tudi preko televizijskih sprejemnikov na TVS 1 lahko prisluhnili skladbi Tomaža Habeta: Popotnik ter koračnici Vinka Štrucla: Zlatorog.

Godbenice in godbeniki Mestne godbe Kamnik se bodo jutri pridružili vseslovenski akciji Prebudimo Slovenijo 2020 in nekateri člani tudi na balkonih, dvoriščih in oknih igrali zgoraj omenjene slovenske skladbe. Pobudi Zveze slovenskih godb in Gasilske zveze Slovenije k sodelovanju lokalnih gasilskih društev so se odzvala tudi nekatera kamniška prostovoljna gasilska društva, in sicer Motnik, Tunjice in Kamniška Bistrica, ki bodo občankam in občanom preko zvočnega predvajanja v imenu Mestne godbe Kamnik namenili prvomajsko budnico. 

Eno iz prizorišč prvomajske budnice bo tudi Glavni trg, kjer bodo člani Mestne godbe Kamnik ob predvajanju posnetih koračnic odigrali tudi v živo ob odprtih oknih.

Ob tem se Mestna godba Kamnik iskreno zahvaljuje sodelujočim kamniškim prostovoljnim gasilskim društvom za pripravljenost pomagati pri izpeljavi drugačne prvomajske budnice in verjamejo, da bo takšna budnica nekaj posebnega, ki bo tudi našim občankam in občanom, kljub težkim časom, ostala v spominu.

Besedilo: Mestna godba Kamnik


<< Nazaj | Novice