Mali grad

Vseslovenska akcija »Gluhi strežejo v planinskih kočah«

20.09.2018

 

Vseslovenska akcija »Gluhi strežejo v planinskih kočah« »Gluhi strežejo v planinskih kočah« je akcija ob tednu gluhih, ki bo v 10 slovenskih planinskih kočah potekala 22. in 23. septembra 2018. Odpiramo novo poglavje v planinski zgodbi, kjer vsak doživi drugačnost in prejme priložnost. Skupaj ustvarjamo skupen jezik inkluzije, s katero presegamo stereotipe in predsodke o gluhih. Preko socialnih, kulturnih in pohodniških aktivnosti združujemo prostovoljce, oskrbnike in osebje planinskih koč ter obiskovalce.

Uradno odprtje na vseh kočah bo v soboto, 22. septembra 2018, ob 10:30, kamor ste vabljeni, da akcijo tudi podprete. Na vsaki koči bosta 2 tolmača, 3 gluhi, ki bodo stregli in 2 gluha, ki bosta skrbela za animacijo in spremljajoči program ter član delovne skupine in član odbora. Pri strežbi bodo v pomoč tudi dvobarvni valjčki, ki bodo komunikacijsko sredstvo. Če bo valjček obrnjen z modro navzgor bo pomenilo, da pri mizi naročajo, če pa bo zelena, pa bodo plačali, ko valjček leži na mizi vodoravno sporoča, da pri mizi ne potrebujejo ničesar.

Povabili smo številne zveze, ki so aktivne na področju invalidov/OPP in pohodništva, da na dan akcije uberejo pot do koč in aktivno preživijo dan v utripu inkluzije. Projekt in njegove rezultate bomo predstavili na kongresih, okroglih mizah, predavanjih in srečanjih. Povod k ideji projekta je inkluzija vseh ne glede na invalidnost/OPP ali ne-invalidnost, še posebej gluhih in naglušnih. V akciji sodeluje preko 100 prostovoljcev. Spodbujamo k povezovanju in vključevanju v družbeno korist, kakor ozaveščanju zmožnosti vseh prostovoljcev.

Vabimo vas, da nas obiščete na enih izmed 10 koč in se udeležite akcije, ki je namenjena nam vsem. Veseli bomo vašega obiska, vaših domačih, prijateljev, sodelavcev.

10 planinskih koč

Dostopnost

Planinski dom na Boču                                                 

peš, kolo, avto

Planinski dom dr. Franca Goloba na Čemšeniški planini                

peš, kolo

Planinski dom pri Gospodični                            

peš, kolo, avto

Kamniška koča na Kamniškem sedlu                   

peš

Koča na Planini nad Vrhniko                   

peš, kolo, avto

Ruška koča na Arehu                                                   

peš, kolo, avto

Tumova koča na Slavniku                                    

peš, kolo

Dom v Tamarju                                    

peš, kolo

Planinski dom na Uštah                                      

peš, kolo, avto

Planinski dom na Zelenici                                   

peš, kolo


Akcija »Gluhi strežejo v planinskih kočah« je prostovoljski projekt, ki ga pripravlja delovna skupina, ki ima 7 aktivnih članov. V delovni skupini so 4 gluhi. Delovna srečanja so zanimiva in s tolmačko potekajo brez zadrege. Slogan projekta je »Biti inkluziven«. Z akcijo odpiramo novo poglavje v planinski zgodbi, kjer vsak doživi drugačnost in prejme priložnost. Skupaj ustvarjamo skupen jezik inkluzije, s katero presegamo stereotipe in predsodke o gluhih. Preko socialnih, kulturnih in pohodniških aktivnosti združujemo prostovoljce, oskrbnike in osebje planinskih koč ter obiskovalce.

Akcija je namenjena vsem invalidom/OPP in neinvalidom, povabilo k aktivnosti vsem, da grejo do planinskih koč. Inkluzija invalidov/OPP različnih kategorij in neinvalidov. Gibanje je potrebno za zdrav duh v zdravem telesu – rekreacija, ko pa je motivacija prijazen dom ali koča, je še toliko lepše.

Poslanstvo

Poslanstvo akcije je omogočiti polno dostopnost in vključevanje gluhih in naglušnih v družbeno okolje. Z ozaveščanjem o njihovih zmožnostih in vzpostavljanjem sodelovanja med ljudmi, ki jih druži ljubezen do hribov in gora.

Vizija

Postreči planince, pokazati inkluzijo, pokazati kako sodelovati in doseči skupen jezik inkluzije. Omogočiti priložnost in razbiti tabuje s področja gluhote in naglušnosti. Doživeti drugačnost.

Moto »Biti inkluziven«

Upoštevati posebnosti ranljivih skupin in se načrtno prilagajati njihovim sposobnostim. Gojiti vzajemnost. Prilagoditi se željam obiskovalcev, oskrbnikov, osebja … oni pa zmožnostim prostovoljcev. Vsi smo deležni enake pozornosti.

Namen

Povečati stopnjo vključenosti, poznavanja in razumevanja drugačnosti; različnosti.

Promovirati slovenski znakovni jezik, ozaveščati o gluhoti in naglušnosti, omogočiti polno dostopnost, dodati/vključiti dodano vrednost prostovoljstvu, vzpostaviti komunikacijske interakcije in razblinjati strahove.

Cilji

Z akcijo, ki bo v mednarodnem tednu gluhih, prispevamo k oblikovanju okolja, ki omogoča gluhim vključevanje v družbo in povečevanje priložnosti za delo in pridobivanje izkušenj - kot je strežba v kočah. S tem se povečuje interakcija med gluhimi in obiskovalci – planinci preko različnih veščin za komuniciranje. Istočasno pa je cilj tudi inkluzija med invalidi in invalidi/OPP in neinvalidi. Zgledi vlečejo in Planinstvo za invalide/OPP ga živi, udejanja in ustvarja oprtega na inkluzijo, s prilagoditvami in primernim pristopom. Odbor stremi k temu, da lahko omogoči gore za vse, udejanja načelo prostega dostopa do gora in pomaga v polnosti živeti poslanstvo zdrave družbe. Gore povezujejo vsa naša čutila na multisenzoren način, povezujejo nas z naravo, povezujejo nas s samim seboj in povezujejo nas z drugimi.

»Planinstvo kot način življenja«

Ideja planinstva za invalide je na osnovi inkluzije zaživeti slogan Planinske zveze Slovenije (PZS), »Planinstvo kot način življenja«. Razumevanje in sprejemanje drugačnosti skozi spoznavanje. Odbor Planinstvo za invalide/OPP je ustanovila PZS in je sestavljen iz strokovnjakov na posameznih področjih z referencami in imajo stik s prakso. PZS ima strokovni kader in ljudi, ki so pripravljeni sodelovati in ki že delajo z invalidi/OPP.

PZS je zaznala spremembe in naredila korak naprej. Premaknila je svoje meje, meje razumevanja, razširila dojemanje, da so gore za vse, tudi za invalide/OPP. Da tudi njim ponujajo svoja doživetja, utrip, energijo, sprostitev in zadovoljstvo.

Odbor s celostnim pristopom ustvarja podporno okolje, ki je obseženo in raznoliko, od predavanj in usposabljanj do pohodov.

Inkluzijo prepletamo med invalidi/OPP in invalidi/OPP in neinvalidi. S spoznavanjem drugih bolje spoznavamo sebe. Invalidi/OPP zmorejo veliko in dokazali so, da so edine prepreke v naših glavah. Lahko premikajo meje, meje možnega. Moramo jim samo dovoliti, jih podpreti in jim pustiti, da nam pokažejo, da zmorejo.

Obiščite spletno stran pobudnikov akcije www.pin-opp.pzs.si. Povabilo na akcijo v znakovnem jeziku je dostopno na spletni povezavi https://www.youtube.com/watch?v=8XErppsBI7M, za dodatne informacije čahko obiščite tudi spletno mesto https://www.pzs.si/novice.php?pid=12663.

Varen korak in negujmo inkluzijo ter delimo korake tudi z drugačnimi. Naredimo korak k družbi, ki sprejema in podpira raznolikost planincev.

Besedilo in fotografije: delovna skupina akcije »Gluhi strežejo v planinskih kočah«


<< Nazaj | Novice