Mali grad

Vse že diši po krompirjevih počitnicah

29.10.2016

 

Vse že diši po krompirjevih počitnicahV času, ko se je narava že odela v tople jesenske barve in šolarji že lep čas drgnejo šolske klopi, vsi ostali pa smo se podali vsakodnevni rutini naproti, je spomin na poletne brezskrbne dni že tako zbledel, da je skrajni čas za načrtovanje novega oddiha. Kot nalašč so pred nami jesenske oziroma krompirjeve počitnice. Včasih, ko so šolske počitnice prilagajali potrebam kmečkega prebivalstva in domačim opravilom, so šolarji v tem času doma pomagali pri pobiranju krompirja. Danes pa je to čas, ko lahko vsaj za kratek čas pobegnemo vsakdanjim obveznostim in se odpravimo novim dogodivščinam naproti. Da bi krompirjeve počitnice kar najbolje izkoristili, vas med 31. oktobrom in 4. novembrom vabimo na raziskovanje srednjeveškega mesta Kamnika v osrčju planin.

Na Veliki planini so vam za krompirjeve počitnice pripravili posebne družinske vozovnice, za katere boste za družino s štirimi otroci odšteli 30 evrov. Na noč čarovnic bodo vsi, ki se bodo našemili v strašljive prikazni, lahko uživali v brezplačni vožnji z nihalko. Zato poiščite svoj čarovniški kostum in se 30. oktobra podajte na Veliko planino. Privoščite si pastirsko malico (kislo zelje in žganci) ter raziščite pastirsko naselje, ki velja za eno od redkih še živečih pastirskih naselij te velikosti v Evropi. Več informacij o vozovnicah je na voljo na spletni strani www.velikaplanina.si .

Domžalski dom na Mali Planini je za vse obiskovalce, ki bi se želeli odmakniti v neokrnjeno naravo, pripravil prav poseben paket, imenovan »Gremo v planine«. Družinski paket, ki bo na voljo v času od 28. oktobra do 7. novembra ter vključuje dve nočitvi z zajtrkom za 2 odrasla in 2 otroka, vam je na voljo za samo 150 evrov.  Več informacij je na voljo na spletni strani: www.domzalskidom.si.

Tistim, ki pa bi se med krompirjevimi počitnicami rajši prepustili vodnim užitkom, pa priporočamo obisk Term Snovik. Poleg sproščanja v termalni vodi so pripravili še veliko število dodatnih vsebin, ki bodo navdušile obiskovalce vseh starosti. Pridružite se nočnemu pohodu z baklami, izrezovanju buč, rajanju čarovnic s Palčkom Snovičkom, sežigu čarovnice in razvajanju z edinstvenim kulinaričnim doživetjem. Novost letošnjih jesenskih počitnic v termah bo kuharski šov Tejani, kjer bo kuharski mojster Jani obiskovalcem predstavil nekaj novih jesenskih jedi, v okviru Kluba Zdravja pa se bosta odvila tudi kuharska delavnica Sladice brez slabe vesti in kostanjev piknik s firštovim golažem, tuhinjsko filo in pečenimi kostanji.

Če ste si zaželeli dodatne sprostitve in bi radi nekaj postorili za dobro počutje, obiščite Holistični center zdravja Tunjice.
V času jesenskih počitnic center gostom nudi 10 evrov popusta za obisk kisikove komore. Potrebna pa je predhodna najava.

Med preživljanjem počitnic v naročju kamniških planin obiščite živilsko tržnico, ki sliši na ime Tržnica Okusi Kamnika – Podeželje in Eko, kjer se bo odvijala tudi delavnica izrezovanja buč za noč čarovnic.
Tržnica bo potekala na Glavnem trgu v Kamniku v soboto, 29. oktobra 2016, med 8. in 13. uro.

V Kamniku idej za raziskovanje ne zmanjka. Srednjeveško mesto z okolico vas bo navdušilo na vsakem koraku. Jesenske barve, v katere se je odela narava, bodo popestrile tako izlet v naravo kot tudi sprehod po srednjeveškem jedru tega očarljivega mesta. Zato se podajte do izvira Kamniške Bistrice ali pa se sprehodite po srednjeveškem mestnem jedru z očarljivo ulico Šutno, ki je bila nekoč srednjeveško cehovsko središče. Povzpnite se na grad Zaprice ali na Mali Grad, prav tako pa ne pozabite na obisk Frančiškanskega samostana s kapelo božjega groba, ki je delo znamenitega arhitekta Jožeta Plečnika. Samostan se poleg tega ponaša tudi z bogato knjižnično zbirko, katere sloves sega izven meja.

Društvo Počitniško varstvo Kamnik in Mavrični vrtiljak sta združila moči v jesenskem vrtiljaku, ki se bo vrtel med krompirjevimi počitnicami za otroke od 1. do 4. razreda osnovne šole, in sicer med 2. in 4. novembrom 2016, od 7. in 16. ure na Steletova ulici 8. Otroci se bodo lahko zabavali ob ustvarjalnih delavnicah ter se sprehajali po skrivnostnih poteh mesta Kamnik. Obiskali bodo gozdnega moža, pekli kostanj in imeli pravo jesensko zabavo. Poskrbljeno bo za mlade umetnike, ki bodo lahko gradili kot pravi mojster Miha ter za dobro glasbo, vzdušje in tudi za hrano (kosilo in popoldanska malica). Na jesenski vrtiljak se morate prijaviti, prijavnica pa je dostopna tukaj, ki jo pošljete na elektronski naslov pocitnisko.varstvo@gmail.com do torka, 25. oktobra 2016. Cena za en dan znaša 15 evrov, za vse tri dni pa 35 evrov. Število mest je tokrat omejeno, zato pohitite s prijavami. Podrobnosti si lahko ogledate tudi na spletni strani Mavričnega vrtiljaka. Pridite in se zabavajte z ekipo Društva Počitnisko varstvo Kamnik in Mavričnega vrtiljaka se boste spomnili, kako lepo vam je bilo poleti ter spoznali, da se lahko zabavate tudi jeseni.

Kamnik je že dobro poznana kulinarična destinacija, ki se ponaša s številnimi lokalnimi specialitetami, poimenovanimi kar Okusi Kamnika. Mednje sodijo tuhinjska fila, firštov golaž, kloštrska kremšnita, sir trnič, rušovc in še nekatere druge.

Kamnik z okolico vas bo očaral v vseh letnih časih. Tokrat vas vabimo, da odkrijete njegovo jesensko plat. Vabljeni v Kamnik.

Besedilo: Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik
Fotografije: Občina Kamnik in arhiv Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik


<< Nazaj | Novice