Mali grad

Vsako zadnjo soboto v mesecu tržnica Okusi Kamnika – Podeželje

28.09.2013

 

Dopoldan je na Glavnem trgu v Kamniku v okviru nadgradnje projekta Okusi Kamnika slovesno zaživela nova živilska tržnica z imenom Okusi Kamnika – Podeželje in Eko. Tržnico so odprli kamniški župan Marjan Šarec, evropski poslanec Ivo Vajgl, direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urška Kolar ter predstavnik lokalnih pridelovalcev Valentin Zabavnik.  

Samo idejo o novi tržnici Okusi Kamnika – Podeželje in Eko je podprl tudi župan Občine Kamnik Marjan Šarec in poudaril: »Po besedah dr. Janeza Bogataja je Občina Kamnik med prvimi, če ne celo prva, ki se je popisa tipičnih jedi za svoje območje lotila na ta način. Projekt Okusi Kamnika je prvi korak k iskanju identitete občine na področju kulinarike, ki se uspešno povezuje s turizmom in ju na ta način dojema kot gospodarsko panogo. Občina Kamnik ima odličen potencial, ki ga je potrebno začeti izkoriščati in uresničevati idejo širitve turizma v zavest občank in občanov. Tržnica Okusi Kamnika – Podeželje in Eko pa je nadgradnja le-tega in povezuje oba segmenta, tako mesto kot podeželje ter spodbuja miselnost pomembnosti lokalne samooskrbe."

Evropski poslanec Ivo Vajgl je poudaril moč kulinarike pri ohranjanju nacionalne identitete in pozdravil projekt, ki spodbuja lokalno samooskrbo in hkrati promovira zdrav življenjski slog.

Za glasbeni program sta poskrbela učenca Glasbene šole Kamnik, Ana Kastelic na rogu in Anže Balantič na harmoniki.

Na prvi tržnici Okusi Kamnika - Eko in Podeželje so se predstavili naslednji lokalni ponudniki:

Otvoritev tržnice so pospremile tudi nekatere znane osebnosti, med katerimi lahko omenimo Nino Osenar in njenega sovoditelja v oddaji "Moj dragi zmore", Miha Brajnika, Karin Škufco ter Franca Pestotnika - Podokničarja. 

Po končani uradni otvoritvi je pod častnim pokroviteljstvom evropskega poslanca Iva Vajgla in ob sodelovanju Slovenskega foruma socialnega podjetništva potekal tudi lokalni razvojni forum z naslovom »S socialnim podjetništvom do samooskrbe«. Forum je med drugim predstavil različne možnosti povezovanja socialnega podjetništva in trajnostnega kmetovanja oziroma pridelave hrane, vključno s predstavitvami primerov dobrih praks in s poudarkom na pomenu povečanja prehranske samooskrbe.

Razvojni forum je odprla direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urška Kolar, ki je poudarila moč povezovanja lokalnih ponudnikov hrane in gostincev ter predstavila okvire celotnega projekta Okusi Kamnika. Tadej Slapnik s Slovenskega foruma socialnega podjetništva je predstavil potenciale socialnega podjetništva pri lokalni samooskrbi,  Nenad Kobal z Ministrstva za kmetijstvo pa je orisal možnosti vzpostavljanja socialnega podjetništva na podeželju. V okviru drugega panela so se predstavili Zadruga Dobrina in projekt Skupnostni urbani vrtovi iz Maribora, Eko-socialna kmetija Korenika iz Šalovcev ter socialno podjetje Kooperativa Konjice iz Slovenskih Konjic.

Razvojni forum je povezoval Iztok Čebašek, za okus po Kamniku pa je poskrbel kuharski mojster Iztok Gumzej iz Term Snovik.


<< Nazaj | Novice