Mali grad

Vrtec Kamenček tudi uradno odprt

31.03.2011

 

Danes popoldan je župan občine Kamnik, Marjan Šarec, skupaj z ravnateljico kamniških vrtcev, Renato Hojs, direktorjem podjetja Jelovica Hiše, Gregorjem Baničem in generalnim sekretarjem na Ministrstvu za šolstvo in šport, Darkom Krašovcem, slavnostno prerezal trak in tako tudi uradno odprl vrata vrtca Kamenček – novi enoti VVZ Antona Medveda.

»Kljub vsem nevšečnostim, ki so spremljale odprtje vrtca, danes ni čas za negodovanja, temveč čas veselja in radosti, da bo smeh in veselje odmevalo iz tega vrtca vsak dan, tako kot prvi dan, ko so bili otroci sprejeti vanj« je v svojem govoru povedal kamniški župan in dodal, da ima občinska uprava težko nalogo in bo potrebno odpreti še kar nekaj vrtcev glede na število čakajočih otrok.

Da je bil vrtec težko pričakovan in potreben je izpostavila tudi ravnateljica kamniških vrtcev, Renata Hojs in staršem ter otrokom zaželela prijetno bivanje v novih prostorih na Tomšičevi 9.

Generalni sekretar na Ministrstvu za šolstvo in šport, Darko Krašovec, se je v imenu ministra zahvalil županu za uspešno izpeljan projekt, direktor podjetja Jelovica Hiše, Gregor Banič, ki je skrbelo za pripravo objekta, pa je predstavil prednosti nizko energetske gradnje in zaželel otrokom in vzgojiteljicam prijetno bivanje v novem, nizko energetskem vrtcu.

Da bo bivanje v vrtcu kar se da zanimivo za naše malčke so poskrbeli tudi nekateri »sponzorji«. Ivan Sušnik, vodja izpostave Zavarovalnice Triglav Kamnik je kamenčkom podaril zaščitne brezrokavnike, da bo njihova pot čim bolj varna. Podjetje Alp Agency d.o.o. je poskrbelo, da bodo kamenčki razgibani in prijetno utrujeni – podarili so jim otroški steper – enega izmed palete izdelkov specializiranih za otroški fitnes, ki jih uporablja že vrsta zdravih šol. Občinski svetnik Tone Iskra, pa je otrokom podaril glasbeni stolp.

Glasbeno in plesno nadarjenost pa so kamenčki pokazali že na uradnem odprtju, saj so prijetno popestrili program, se zabavali, peli in plesali, zapeli pa so tudi učenci OŠ 27. julija, ki so v svoj prostor nesebično sprejeli vrtčevske prijatelje.

Predstavitev vrtca Kamenček

Vrtec Kamenček na Tomšičevi 9 v Kamniku je petnajsta enota Vrtca Antona Medveda Kamnik. V novo enoto je vključenih 78 otrok, vseh otrok, ki trenutno obiskujejo vrtec Antona Medveda pa je 973. V novi enoti je pet oddelkov in sicer trije oddelki prvega starostnega obdobja, en kombiniran oddelek prvega in drugega starostnega obdobja in en oddelek drugega starostnega obdobja. Vsem enotam vrtca Antona Medveda je skupna povezanost z naravo in skrb zanjo, saj se dobro zavedajo, da je narava najboljša učiteljica za otroke. Te usmeritve bodo skrbno negovali tudi v novi enoti. Vseh enotah vrtca je osnovni program Kurikulum za vrtce. Enote pa se med seboj razlikujejo po izvedbenem kurikulu, kar v nekaj enotah izvajajo elemente programa Korak za Korakom, v novi enoti pa bo izvedbeni kurikul obogaten z elementi montessori pedagogike, ki so jih že uspešno uvedli v poldnevni program v enoti Tinkara. Vse strokovne delavke so se dodatno izpopolnjevale pri Meliti Kordež Demšar, ki vodi Montessori inštitut.

Metodo montessori na prvi pogled prepoznamo po umirjenosti, samostojnosti otrok in individualnem pristopu. Materiali in aktivnosti so oblikovane tako, da spodbujajo otrokovo samostojno raziskovanje, hkrati pa so skrbno izbrane glede na otrokove spretnosti in sposobnosti. Otroci se učijo in usvajajo znanje spontano, ko delajo samostojno z različnimi materiali. Montessori materiali so most med znanim in neznanim in otrokom omogočajo, da se počasi razvijajo od konkretnega, temelječega na izkušnji k vedno bolj abstraktni misli.
Otroku pomagamo pri njegovem razvoju tako, da mu pripravimo okolje, ki mu omogoča, da se razvija svobodno.

Cenjena je občutljivost za skupnost in spoštovanje potreb drugih. Temelj za vsa pravila v vrtcu je skrb za sebe, za druge in za okolje, kar je na kratko učenje za življenje.
Glavno načelo montessori pedagogike je: "pomagaj mi, da naredim sam" - kar je tudi glavno vodilo pri vzgojiteljevem delu.

Vrtec Kamenček ima štiri igralnice z izhodom v atrij in s povezavo na igrišče. Peta igralnica je tik ob prostornem osrednjem prostoru, ki ga otroci že uporabljajo za različne gibalne dejavnosti. Vrtec ima tudi prostor za individualne obravnave, ki je namenjen otrokom, ki za svoj razvoj potrebujejo dodatne spodbude in pa za sprostitvene dejavnosti ter branje. Igralnice so opremljene tako, da otrokom omogočajo čim več lastnih aktivnosti. Vrtec ima talno gretje in vse igralnice klimatizirane, za varnost pa je poskrbljeno s kartičnim pristopom. Vrtec je nizko energetski in s tem tudi prijaznejši do okolja in uporabnikov.

Igrišče, ki za enkrat še ni v celoti urejeno, bo opremljeno z igrali, ki bodo otrokom nudila veliko gibalnih izzivov, zadovoljevanja potreb po guganju in vrtenju, ki je zelo pomembno za razvoj nadaljnje pismenosti otrok. Otroci bodo imeli tudi svoj vrt, kjer bodo spoznavali zelišča, pridelali zelenjavo in posadili cvetlice. Hodniki v vrtcu so opremljeni tako, da strokovni delavci lahko skupine delijo, igro in dejavnosti načrtujejo skupinsko. Stopnišče in hodniki so opremljeni z didaktičnimi sredstvi, ki otrokom spodbujajo razvoj čutil – čutna pot, razvoj koordinacije, spoznavanje fizikalnih lastnosti.

Vrtec ima tudi lastno kuhinjo, tudi v tej kuhinji se bodo upoštevale smernice zdrave prehrane. Kuhinjo souporabljamo z OŠ 27. julij, katere prizidek je vrtec Kamenček.

Fotografije: Mitja Ličar


<< Nazaj | Novice