Mali grad

Vremenske razmere in stanje vodotokov v občini Kamnik včeraj, 6. 11. 2014, do 20. ure

07.11.2014

 

Vremenske razmere in stanje vodotokov v občini Kamnik včeraj, 6. 11. 2014, do 20. ure

Ob 0.44 uri so gasilci PGD Kamnik prejeli prijavo, da meteorna voda zaliva klet stanovanjske hiše v centru Kamnika.

Na mesto intervencije je izvozilo 5 gasilcev s tehnično-reševalnim vozilom, še 7 gasilcev pa je ostalo v pripravljenosti. Na kraju so izčrpali približno 5.000 litrov meteorne vode. Nadaljnjo sanacijo vzroka vdora vode je prevzelo Komunalno podjetje Kamnik. Intervencija je trajala 45 minut. Predhodno smo že v sredo, 5. 11. 2014, izvedli dodatno pripravo opreme in vozil za morebitna posredovanja v večjem obsegu ter spremljali meteorološka in hidrološka poročila. Izvedli smo tudi prevoz protipoplavnih vreč iz skladišča na Komunalno podjetje Kamnik, kjer jih polnijo. Za aktivnost je 1 gasilec porabil 1 uro. Vse aktivnosti smo izvajali in usklajevali skupaj z operativnim štabom Civilne zaščite občine Kamnik.

V sredo, 5. 11. 2014, razglašen rdeči alarm je bil z današnjim dnem preklican.

Zaradi občasnih močnejših in obilnejših padavin Državna meteorološka služba RS (meteo.si - ARSO) napoveduje krajevno močnejši porast vodotokov, tudi hudournikov. Visoko bo tudi plimovanje morja. Tako vreme bo predvidoma trajalo do vključno sobote, 8. 11. 2014.

Enota Civilne zaščite Občine Kamnik in ostale pristojne službe ostajajo v pripravljenosti.

Ob 15.47 smo bili preko pozivnikov obveščeni, da je pričela poplavljati reka Kamniška Bistrica pri Titanovemu jezu. Na kraj dogodka so odšli 4 gasilci s poveljniškim vozilom. Na kraju so skupaj s poveljnikom Civilne zaščite občine Kamnik obvestili odgovorno osebo, da uredi pretok vode preko zapornic, hkrati pa je bil na mesto dogodka poslan tudi delovni stroj, ki lahko intervenira v primeru potrebe zaščite objektov pred poplavami. Intervencija je trajala 45 minut, na poziv se je odzvalo 13 gasilcev.

Ob 17.07 smo bili obveščeni o vdoru vode v garažo na Streliški ulici v Kamniku. Na kraj dogodka je odšla dežurna ekipa 5 gasilcev s tehnično-reševalnim vozilom in izčrpala približno 15.000 litrov meteorne vode. Intervencija je trajala 45 minut, v domu so bili v pripravljenosti še 4 gasilci.

V noči iz 6. 11. 2014 na 7. 11. 2014 naša enota ni posredovala na terenu. Glede na poročilo iz SPIN-a so posredovale enote PGD Nevlje, Šmarca, Špitalič in enote Civilne zaščite.

Besedilo in fotografije: Luka Schnabl, PGD Kamnik

 


<< Nazaj | Novice