Mali grad

Vključite raznoliko mobilnost v vaš vsakdan tudi po Evropskem tednu mobilnosti

22.09.2016

 

Vključite raznoliko mobilnost v vaš vsakdan tudi po Evropskem tednu mobilnostiEvropski teden mobilnosti je med 16. in 22. septembrom povezal mnoge občanke in občane občine Kamnik, v prizadevanjih za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. V tednu, ko je Občina Kamnik skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik in ostalimi sodelujočimi pripravila številne aktivnosti, smo spodbujali k pametni in trajnostni mobilnosti kot dobri investiciji. Za vsakega se je nekaj našlo in brez dvoma je bilo zanimivo in pestro tako za mlade kot tudi za malo starejše.

Današnji dan, zadnji dan Evropskega tedna mobilnosti, je bil namenjen članicam in članom Društva upokojencev Kamnik. Energije polni, duhovne in fizične kondicije, z mislijo na sporočilo »Zdrav duh v zdravem telesu«, so se dobre volje zbrali pri gostišču Marjanca, kjer jih je pozdravil in jim zaželel srečno pot podžupan Igor Žavbi. Veseli, da jim je danes tudi vreme naklonjeno, pa so se podali na krožno pot proti Komendi in Cerkljam na Gorenjskem in se okoli 11. ure vrnili nazaj v Kamnik.

Sicer pa je bil letošnji Evropski teden mobilnosti v Kamniku resnično pester. Uvod v teden mobilnosti smo v sodelovanju z Mladinskim centrom Kotlovnica in Domom kulture Kamnik začeli v petek, 16. septembra 2016, na Glavnem trgu, ko je Kamnik preplavil smeh in veselje preko 900 otrok kamniških šol in vrtcev. V soboto, 17. septembra 2016, in nedeljo, 18. septembra 2016, je na Šutni 8 delovala popravljalnica koles.

Nedelja, 18. septembra 2016, pa je bila namenjena družinskim likovnim delavnicam. Otroci so se lahko s svojimi poganjalčki in kolesi razvedrili ter se naučili, kako ravnati v prometu, očetje so skupaj z otroki risali avtomobile in kolesa, mame pa opozarjale na varnost otrok v cestnem prometu ter svoje predloge podale v nabiralnik, ki bo pred Reciklarnico na Šutni dostopen še danes, v četrtek, 22. septembra 2016. V ponedeljek, 19. septembra 2016, je med 11. in 17. uro pri trgovskem središču Qlandia potekala predstavitev električnih koles, ki so si jih lahko mimoidoči tudi izposodili.

Evropski teden mobilnosti in mladostniki CIRIUS-a KamnikPosebno pozornost smo v letošnjem letu namenili najbolj ranljivim skupinam, udeležencem v cestnem prometu. V torek, 20. septembra 2016, so otroci in mladostniki iz CIRIUS-a Kamnik, z različnimi gibalnimi motnjami, s krožnim ogledom po mestu opozarjali na ovire, s katerimi se srečujejo v vsakodnevnem življenju, s svojimi predlogi pa so se tako vključili v pripravo Celostne prometne strategije za Občino Kamnik, saj so vanjo vključili točke oziroma območja občine Kamnik, ki niso prilagojena za vožnjo z invalidskimi vozički.

Dijakinje in dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik so se včeraj, v sredo, 21. septembra 2016, pogovarjali o varnosti v cestnem prometu, sodelavci Policijske postaje Kamnik, Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik in AMZS d.d. pa so mlade, ki so tik pred opravljanjem vozniškega izpita, med drugim opozorili na neupoštevanje dejavnikov tveganja, s katerimi se udeleženci v cestnem prometu srečujejo vsakodnevno.

Tako. Evropski teden mobilnosti se z današnjim dnem uradno zaključuje, a naj se nadaljuje preko celega leta. Letos je Občina Kamnik pripravila vrsto dogodkov, s katerimi smo poskušali spodbuditi čim širši krog zainteresirane javnosti, najmlajše, mlade in starejše, a po srcu mlade, da nam prisluhnejo ob različnih predstavitvah. Velikokrat se zdi, da majhni koraki v pravo smer nimajo resničnega učinka na okolico, a to ne drži – vaš korak prinaša številne koristi. Potujte pametneje in pomembno prispevajte k čistejšemu zraku, manj hrupnemu vsakdanu, boljšemu počutju, ne nazadnje pa tudi k uspešnosti mesta v duhu slogana letošnjega Evropskega tedna mobilnosti »Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost«.


<< Nazaj | Novice