Mali grad

Vikend samostojnosti v CIRIUS-u uspešno zaključen

27.03.2011

 

V okviru interesne dejavnosti, ki jo v sodelovanju z mladimi s posebnimi potrebami iz CIRIUS-a Kamnik izvajajo že šesto leto, so Mladi prostovoljci iz OŠ Stranje tudi letos organizirali »Vikend samostojnosti«, katerega zaključek je bil včeraj zvečer v  prostorih CIRIUS-a. Na njem so udeleženci skupaj predstavili svoje vtise z vikenda samostojnosti. S to aktivnostjo se pridružujejo tudi vseslovenskemu projektu »Dan za spremembe«, katerega pobudnik je Slovenska filantropija.

Namen vikenda samostojnosti je omogočiti, da mladi, tako prostovoljci kot varovanci CIRIUS-a, na prijeten način, ob druženju pridobijo nove izkušnje odločanja, uresničijo te odločitve v vsakdanjem življenju (dogovor o poteku vikenda - porazdelitev nalog, dogovor o jedilniku, nakup hrane, priprava obrokov, pomivanje, pospravljanje…), spoznajo nekatere družbene in osebne ovire, se vzgajajo za vrednote, krepijo njihove občutke samozavesti in dobre samopodobe, spoznajo osnove fotografiranja, se naučijo predstaviti skupne aktivnosti in promovirajo organizirano prostovoljno delo širši skupnosti.

Zavod Oreli je zavod za socialno podporo, svetovanje, raziskovanje in izobraževanje ostarelih, oseb s posebnimi potrebami, mladih in ostalih skupin prebivalstva. Ustanovljen je bil v začetku leta 2010 z namenom pospeševanja in profesionalizacije razvoja prostovoljskih skupin in skupin za samopomoč, razvoja novih oblik pomoči starejšim in invalidom, novih oblik sobivanja ter izobraževanja za medgeneracijsko sožitje in pomoč v občini Kamnik. Z intenzivnim delom zadnjih nekaj let na omenjenih področjih, uspešnimi praktičnimi izvedbami ustvarjalnih delavnic, vikendov, izobraževanja in vodenja prostovoljskih skupin, odmevnim publiciranjem in nastopi v medijih je področje dozorelo za novo, še kvalitetnejše izvajanje že začrtane poti.

V letu 2010 je prizadevno, inovativno in strokovno delo na področju prostovoljstva v kamniški občini prejelo tudi najvišje državno priznanje - priznanje za naj-prostovoljski projekt, ki ga je mladim prostovoljcem in mentorici, Martini Ozimek, izročil predsednik države, dr. Danilo Türk. V Zavodu skrbijo, da se bo prostovoljstvo širilo med vse generacije, kar je že vidno v medgeneracijskih srečanjih v Stranjah in v Kamniku.

Besedilo in fotografije: Damjan Hančič, www.kamnican.si


<< Nazaj | Novice