Mali grad

Veronikine zgodbe: The Kenny Garrett Quintet

13.05.2014

 

V koncertnem ciklu Veronikinih zgodb vam bomo po odmevnem marčevskem koncertu zvezdniške skupine Miles Smiles ponovno predstavili glasbenike s samega svetovnega vrha. Tokrat bo oder Veronikinih zgodb zasedel saksofonist Kenny Garrett s svojo zasedbo izjemnih glasbenikov. V nedeljo, 18. maja 2014, ob 20. uri, vabljeni v Dom kulture Kamnik.

Kenny-ev prvi učitelj je bil njegov oče, ki je bil sicer tesar in tudi ljubiteljski saksofonist. Kljub temu, da nima formalne glasbene izobrazbe, se je Kenny uspel dokopati do zavidljive in zelo prepoznavne saksofonske tehnike in igre. Že zgodaj se je odpravil na profesionalno glasbeno pot. Ravno, ko se je nameraval vpisati na znameniti Berklee, je prišla ponudba za igranje v Ellingtonovem orkestru. Leta 1978 ga je vodil Mercer Ellington in to je bila za Garretta zelo dobra šola jazzovskega igranja in nastopanja. Zaigral je tudi v orkestru Mela Lewisa, zasedbah Freddieja Hubbarda, v Blakeyevih Jazz Messengersih ter v zasedbi Milesa Davisa. V zadnjih dvajsetih letih pa niza same odlične samostojne albume. Kenny Garrett je v zadnjem intervjuju za revijo Downbeat na vprašanje, kako mu je uspelo zaigrati s tako pomembnimi glasbeniki: »Bil sem vedno ob pravem času na pravem mestu.« Danes 54-letni glasbenik se v omenjeni reviji redno uvršča na prvo mesto v kategoriji alt saksofonistov ter redno prejema nominacije za ugledne glasbene nagrade grammy v jazzovskih kategorijah. Garrettov glasbeni portret je pripravil Marko Kumer in bo na sporedu na valovih JAZZ ARS-a v petek, 16. 5. 2014, ob 23. uri.

Skozi zvezdno 30-letno kariero je Kenny Garrett torej postal najeminentnejši saksofonist svoje generacije. Od njegovega prvega nastopa z orkestrom Duka Ellingtona, pa z nastopanjem z velikimi jazzisti kot so Freddie Hubbard, Woody Shaw, Art Blakey & The Jazz Messengers, seveda tudi na dolgoletnem sodelovanju z velikim Milesom Davisom, je Garrett vedno prinesel prodoren in melodičen, poseben, samo njemu lasten zvok alto saksofona, ki popolnoma ustreza vsaki glasbeni situaciji.

Kot bandleader je v zadnjih dveh desetletjih neprestano rasel kot skladatelj. Z zadnjimi snemanji (in drugimi za Mack Avenue records) in albumom Seeds from Underground, je Garrett pokazal, da njegove kvalitete ne postajajo samo bolj impresivne, ampak so mu ponudile platformo za širjenje njegovih obzorij in čisto komunikacijo z glasbo. Seeds from Underground je izjemna, močna vrnitev v straight-ahead jazz, oblikovanje akustičnega in zelo propulzivnega kvarteta, ki izkazuje Garrettove izjemne sposobnosti.

Z njegovim zadnjim albumom Pushing the world away je bil nominiran za letošnjo nagrado Grammy.

Vstopnice so še na voljo na blagajni Doma kulture Kamnik, v TIC Kamnik ali preko sistema www.mojekarte.si. Seznam prodajnih mest najdete na njihovi spletni strani. Lahko pa jih naročite tudi v naši spletni trgovini www.veronikinezgodbe.si/trgovina.html.

Cena vstopnice: 35 evrov.

Več o dogodkih pa seveda najdete na http://www.veronicastales.com ali na http://www.veronikinezgodbe.si.

Besedilo in fotografija: Kulturno društvo Veronikine zgodbe


<< Nazaj | Novice