Mali grad

Veronikine zgodbe – Jean Touissant Four

22.07.2014

 

Jean Touissaint spada v sam vrh svetovnih saksofonistov. V osemdesetih letih je bil član zasedbe Art Blakeys and the Jazz Messengers, ene najbolj znamenitih jazz skupin vseh časov. Tokrat se nam bo predstavil skupaj s hrvaškim kitaristom Ratkom Zjačo, makedonskim basistom Martinom Gjakonovskim in avstrijskim bobnarjem Klemensom Marktlom.

Koncert bo na kamniški tržnici, pred Okrepčevalnico Orient, v soboto, 26. 7. 2014, ob 21. uri, vstop prost.

Jean Toussaint se je rodil na Deviških otokih, odraščal je v New Yorku. Z znanjem igranja calypsa se je v poznih sedemdesetih vpisal na znameniti Berklee, kjer je študiral pri Billyu Piercu. '79 je skupaj z Wallacem Roneyem ustanovil jazz zasedbo (mimogrede, Roney je letos že nastopal na našem odru), od '82 do '86 je bil član Art Blakey and the Jazz Messengers, skupaj z Terencom Blanchardom, Donaldom Harrisonom, Mulgrewom Millerjem in drugimi. Z Blakeyem je posnel tri studijske albume, New York Scene je prejel Grammya za najboljši instrumentalni album. Art Blakey and the Jazz Messengers je zapustil sredi osemdesetih. Svojo kariero je usmeril v druge vode in se na preteklost ni oziral. Seveda so mu izkušnje sodelovanja z znamenito zasedbo prišle še kako prav pri novih izzivih v različnih jazzovskih smereh. Leta 1987 se je preselil v London in od takrat deluje v Londonu kot skladatelj, tenorski in sopranski saksofonist, vodja različnih zasedb in odličen učitelj. Izdal je devet albumov, sodeloval pa s jazzovsko smetano a la McCoy Tyner, Gil Evans, Kirk Lightsey, Cedar Walton, Max Roach, Horace Silver in Jeff Tain Watts.

Ratko Zjača
je inovativen glasbenik, poznan kot tehnično dovršen kitarist. Kot individualista ga poznamo po njegovih improvizacijah. Skozi čas je sodeloval na različnih snemanjih z evropskimi ali ameriškimi jazzisti, kot raznolik kitarist je poznan po njegovih improvizacijah, predvsem v modernem jazzu. Rojen na Hrvaškem je bil že od mladosti povezan s kitaro, njegovi zvoki so vsebovali prvine Hendrixa, Bacha ali Beethovna. Diplomiral je na zagreški univerzi, slidilo je njegovo usposabljanje na rotteramskem konzervatoriju, kjer je znanje srkal od znamenitežev kot so Joe Pass, Jim Hall, Pat Metheny, Mick Goodrick, Mike Stern, Bob Brookmayer, John Abercrombie in drugih.

Bobnar, vodja zasedb, skladatelj in aranžer Klemens Marktl je bil rojen v Avstriji leta 1976. Trenutno je profesor jazz bobnanja na celovškem konzervatoriju. V mladih letih je najprej študial klavir, nato pa se je navdušil nad bobni. Svoj priljubljeni intrument je študiral v Avstriji, Haagu, Amsterdamu in New Yorku z mostri kot so Carl Allen, Ralph Peterson, Greg Hutchinson, Ari Hoenig, John Riley in drugimi.
Ralph Peterson je zapisal: Klemens Marktl is one of the most talents to come out of Europe on his instrument.

Martin Gjakonovski je rojen v Skopju v jazzovski družini. Njegov oče je bil ustanovitelj in dirigent makedonskega Jazz Radio Big Banda, mati pa jazz pevka. Klasični kontrabas je pričel igrati pri 14ih, kmalu se je v njem prebudila jazzovska strast, zato je ustanovil njegovo prvo zasedbo, Trio Spato. Odskočna deska na mednarodno jazzovsko sceno je bila jazzovska delavnica  z Reggiejem Workmanom v Grožnjanu leta 1990. Leta '91 se je preselil v Koln, kjer je študiral jazzovski bass na kolnski glasbeni akademiji. Od takrat ga srečujemo v mnogih zasedbah uveljavljenih mojstrov jazza.

Besedilo in fotografiji: Kulturno društvo Veronikine zgodbe


<< Nazaj | Novice