Mali grad

Velikonočni hren je možno naribati v manj kot eni minuti

20.03.2018

 

Velikonočni hren je možno naribati v manj kot eni minutiPred Termami Snovik je v nedeljo potekal že tradicionalni 13. Velikonočni sejem, letos v znamenju ribanja hrena. Tekmovanje v hitrostnem ribanju hrena je pritegnilo številne goste in tudi tekmovalce. Čeprav se zaradi močnega in dražečega vonja, med ribanjem hrena, tega velikonočnega  opravila nekateri izogibajo, se je tekmovanja udeležilo kar devet tekmovalcev in ena pogumna tekmovalka. Dogodka se je v imenu Občine Kamnik udeležil podžupan Matej Slapar.

Tekmovalci so imeli na voljo hren, ribežne, lupilce, nožke, v izogib solzam pa še potapljaške maske in veliko robcev. Po navodilih gospe Majde in Anžeta, ki sta vodila tekmovanje, so se tekmovalci ob štartnem znaku, poglani v nabiranje pripomočkov in ribanje hrena. Nekateri med njimi so bili pravi mojstri v ribanju hrena in poskrbeli so za napeto tekmovanje, ki ga je spremljalo glasno navijanje, solze in smeh. Prvo mesto je z najhitrejšo tehniko ribanja hrena zasedel Janko Trebušak, domačin iz vasi Sela iz Tuhinjske doline, ki je naribal hren v manj kot eni minuti. Sledil lje Srečo Bajde iz Zgornjega Tuhinja. Njemu pa Konrad Pogorevc iz Slovenske Bistrice, razstavljelec, ki je med drugim prinesel stiskalnico za stiskanje olja iz grozdnik pečk.

Na prireditvi se je s pestrim programom predstavila tudi Godba Tuhinjska dolina, ki je te dni upihnila prvo svečko na rojstnodnevni torti. Mlada godba, ki jo vodi mag. Miha Kosec, je nastala v želji po kulturnem udejstvovanju prebivalcev Tuhinjske doline, ki jih združuje ljubezen do glasbe. Predstavila se je tudi Glasbena šola Kamnik in Osnovna šola Šmartno v Tuhinju. Slednja je poskrbela za pester ustvarjali program za otroke.

Letos se je prvič dogajala tudi izmenjava semen v tandemu z iniciativo Zelemenjava. Na izmenjavi so se izmenjevala semena zelo zanimivih rastlin. Med temi so se znašla semena žafrana, peteršilja, tajskega čilija, muškatne buče, patičon buč, soje, različnih solat in radiča. Tudi zdravilna zelišča in okrasne rastline so bile zelo dobro sprejete. Predvsem ameriški slamnik, ognjič, sončnice, tagetes in druge.

Zbralo se je veliko število razstavljalcev iz vse Slovenije. Predstavili so se rokodelci z različnimi lesenimi izdelki, košarami, glinenimi izdelki, izdelki različnih papirnih tehnik ter izdelki iz filcane volne. Izdelovalci naravne kozmetike. Pekarice potic, piškotov in drugih dobrot. Razstavljalci z mesninami, siri, medom, bučnim in oljčnim oljem, vinom ... Manjkale niso niti ročno narejene velikonočne butarice, ki so bile tako začelene, da jih je domačinka Manja izdelovala sproti. Prav tako je bilo veliko povpraševanje po orehih za velikonočno potico, ki so zelo hitro pošli.

Sejem je organiziralo Turistično društvo Tuhinjska dolina v novem prireditvenem prostoru pri Termah Snovik. Letos je prireditev potekala prvič v mobilnem prireditvenem prostoru, ki je v hladnem in deževnem dnevu omogočil, da je prireditev potekala nemoteno.

Mobilni prireditveni prostor je pomembna pridobitev za vse prebivalce in civilne iniciative v Kamniku in ne le za Turistično društvo Tuhinjska dolina, ki je sicer zelo aktivno kamniško društvo, saj prireja številne in že tradicionalne etnološke, športne, glasbene in druge prireditve. Kot je dejal Ivan Hribar, predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina, je mobilni prireditveni prostor stičišče in pomemben povezovalni člen za različne ciljne skupine znotraj občine in širše na območju Srce Slovenije, ki s svojim delovanjem pripomorejo h kakovostnemu življenju in preživljanju prostega časa.

Besedilo in fotografije: Terme Snovik d. o. o.


<< Nazaj | Novice