Mali grad

Velikonočne prireditve v Kamniku in okolici

14.03.2018

 

Velikonočne prireditve v Kamniku in okoliciVelika noč je najpomembnejši krščanski praznik, saj prinaša veselje in upanje. Zato so posameznikom pomembne že priprave nanj in da bi se lahko čimbolje pripravili na ta praznik, so posamezni ponudniki iz Kamnika in širše okolice pripravili zanimive prireditve.

Kdo najhitreje nariba hren?

Že to nedeljo, 18. marca, TD Tuhinjska dolina pripravlja tradicionalni 13. Velikonočni sejem, ki bo potekal na pokritem prireditvenem prostoru poleg Term Snovik. Na njem si bodo obiskovalci lahko napolnili velikonočno košarico z lokalnimi in tradicionalnimi velikonočnimi dobrotami, si izmenjali semena ter ogledali tradicionalna ročna dela in obrti. Zagotovo pa bo največ pozornosti poželo tekmovanje v hitrostnem ribanju hrena. Tekmovanje bo na sporedu takoj po slavnostni otvoritvi s kulturnim programom, ki bo ob 10.30 uri. Sejem bo sicer potekal vse do 16. ure.

Kakšne butarice izdelujejo širom Slovenije?

TD Kamn'k bo tudi letos pripravilo tradicionalni festival cvetnonedeljskih butaric na Budnarjevi domačiji. Gre za domačijo, ki s svojo več kot sto let staro podobo ohranja izročilo starih kmečkih hiš in preprostega načina življenja na vasi. V nedeljo, 18. marca, od 13. ure dalje si bodo obiskovalci lahko v osrednjem prostoru ogledali postopek izdelovanja butaric. V spodnjem prostoru domačije pa bodo na ogled butarice iz različnih krajev širom Slovenije. Na razstavi se predstavljajo različna slovenska društva, ki s povezovanjem zelenja ohranjajo slovenski ljudski običaj pred cvetno nedeljo.

Pobarvajte pirhe v prijetnem okolju parka

Tradicija veleva, da se velikonočni pirhi barvajo v soboto pred velikonočno nedeljo. Tiste, ki bi radi to naredili v prijetnem okolju največjega botaničnega vrta v Sloveniji, Arboretum Volčji Potok vabi na otroško velikonočno delavnico. Ta bo v soboto, 31. marca, od 10. do 11. ure. Obiskovalci bodo pirhe lahko pobarvali z naravnimi barvami, hkrati pa se bodo naučili izdelati tudi lično košarico za njih. Delavnica je brezplačna, plača se le vstopnina v park. Potrebna je obvezna prijava na prireditve@arboretum.si, in sicer do petka 30. marca do 12. ure.

Vsekakor pa so se na ta najpomembnejši krščanski praznik pripravili tudi ostali ponudniki iz Kamnika, ki bodo obiskovalcem za te dni pripravili velikonočno ponudbo.

Besedilo: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Fotografije: Sabina Romšak, Bernard Jarc in Mojfokus


<< Nazaj | Novice