Mali grad

Veliko zanimanje za postrv na postrvijadi v Termah Snovik

27.07.2021

 

Veliko zanimanje za postrv na postrvijadi v Termah SnovikMinula vroča sobota, 24. 7. 2021, je bila v Termah Snovik namenjena ne le termalnih doživetjem, temveč so dan tematsko obarvali in ga namenili spoznavanju postrvi. Dan postrvi (po imenom »postvijada«) je bil odlično sprejet s strani dnevnih in penzionskih gostov. Program so skrbno pripravili za vse generacije, tako najmlajše kot ljubitelje dobre hrane na krožnikih.

Postrvijada se je pričela z dopoldansko kulinarično delavnico, ki jo je vodila Anica Humar, odlična kuharica iz restavracije Potočka. Skupaj z gosti so pripravili okusen namaz iz dimljene postrvi. Vsi udeleženci so recept priprave prejeli tudi za domov, za vse ostale, ki niso bili prisotni, pa recept tudi prilagajo in vabijo, da odličen, a zelo preprost recept preizkusijo doma. Za kosilo je bila na meniju tuhinjska postrv, ki jo dnevno ponujajo kot svojo najbolj prepoznano jed. Postrv pripravljajo na številne načine kot pečeno, dušeno, ocvrto, dimljeno, skratka na številne okusne načine s predvsem zelenjavnimi prilogami. Ribe so tudi zelo lahko prebavljive, predvsem pa veljajo kot kakovosten in uravnotežen obrok, še posebej v kombinaciji z zelenjavo in lahko prilogo kot je polenta, kaša, blitva, krompir. Držijo se priporočila Sebastiana Kneippa: »Ne preveč in ne premalo, od vsakega po malo.« V kuhinji, ki jo vodi Advija Halilović, prisegajo na lokalne, sveže, domače surovine, tudi tiste, ki jih lahko naberejo na lastnem zelenjavnem vrtu, dnevno pa se sprehodijo po zeliščnem vrtu, kjer med več kot 30imi zelišči najdejo tiste prave, ki dodatno začinijo prav vsak krožnik.

Najmlajši obiskovalci term so se na dan postrvijade še posebej zabavali ob atraktivnem animacijskem programu, ki se je tematsko tudi približal ribicam. Otroci so se zabavali na ustvarjalnicah, kjer so ustvarjali ribice, in se igrali igro ribolov. Svoje znanje o postrvi so preizkusili tudi v nagradni igri, v kateri so odgovarjali na zanimiva vprašanja o postrvi. In navsezadnje so otroci stkali tudi nova poletna prijateljstva.

Povabilu na postrvijado se je prijazno odzval strastni ribič, Stane Omerzu, ki je prava enciklopedija informacij in izkušenj z ribištvom in ribiškim turizmom. Svoje znanje je z velikim navdušenjem predajal vedoželjnim poslušalcem. Za vragolije na postrvijadi in dobro voljo je, kot običajno, poskrbel navihani palček Snoviček, ki je navdušen nad odličnim vzdušjem v termah.

V Termah Snovik v poletnem programu pripravljajo več kot 60 animacijskih aktivnosti in dogodkov tedensko za vse generacije. Še posebej vabljeni na poletne glasbene četrtkove večere, ki se odvijajo na prostem v čudoviti naravi Tuhinjske doline na zunanji terasi restavracije Potočka ob odličnem programu glasbenikov iz Godbe Tuhinjska dolina. Kar tri poletne četrtke (29.7., 3.8. in 26.8.) pa bo v naši družbi na klavirju Marko Stajnko, ki koncertno ambientalno klavirsko glasbo popularnih skladb prepleta z lastnimi improvizacijami. Ni več razlogov, da to poletje ne zavijete v Tuhinjsko dolino.


Recept za namaz z dimljeno postrvjo

Sestavine:

Priprava: Na drobno nasekljamo šalotko in česen. Dodamo očiščeno dimljeno postrv. Pretlačimo (z žlico, ne uporabimo paličnega mešalnika) in dodamo skuto ter kislo smetano. Premešamo, da se sestavine dobro prepojijo, začinimo ter na koncu dodamo še limonin sok. Dobro premešamo.

Namažemo na kruhke, okrasimo z vejico timijana in postrežemo gostom. 

Avtorica recepta: Advija Halilović, vodja kuhinje v Termah Snovik

Besedilo in fotografije: Terme Snovik

 


<< Nazaj | Novice