Mali grad

Velika požarna ogroženost naravnega okolja, zato prepovedano kurjenje v naravi tudi v času prvomajskih praznikov-PREKLIC RAZGLASA

04.05.2020

 

Velika požarna ogroženost naravnega okolja, zato prepovedano kurjenje v naravi tudi v času prvomajskih praznikovRazglas o prenehanju velike požarne ogroženosti

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča, da s 4. majem 2020 razglaša prenehanje velike požarne ogroženosti naravnega okolja, razglašene od 20. marca 2020 na območju celotne države.

Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta z dnem
prenehanja velike požarne ogroženosti naravnega okolja prenehala izvajati poostren nadzor.

Velika požarna ogroženost naravnega okolja, zato prepovedano kurjenje v naravi tudi v času prvomajskih praznikov

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je v petek, 20. marca 2020, razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Opozarjamo vas, da je potrebno razglas upoštevati. Še vedno je v veljavi odlok o prepovedi kurjenja v naravnem okolju, prav tako prepoved kurjenja kakršnihkoli kresov v času prvomajskih praznikov (v lastni režiji ali organiziranih skupinah).

Kamniški gasilci opozarjajo, da v zadnjih nekaj dnevih na našem področju prevladuje sušno in pretežno sončno obdobje, večji del dneva pa spremlja tudi hladen in suh veter. Vse to povzroča izredno izsuševanje zemlje in vegetacije v našem okolju.  Ker smo v spomladanskem delu leta, je že kar nekaj dreves grmovnic in zelenja ozelenelo, vendar se moramo zavedati, da so zaradi pomanjkanja vlage v tleh in izredno suhega zraka, trave, listje in veje izredno suhe. Vse to v naravi povzroča veliko ogroženost. Požari lahko nastanejo že ob minimalni iskri, ki jo povzroči ogorek, vžigalica, steklenice ali razbito steklo na soncu in seveda tudi  kurjenje v naravi.

Sam ogenj se že v začetni fazi izredno hitro razplamti in se nato po terenu, grmovju ali drevesih širi v smeri vetra ali po hribu. Kljub temu, da je že nekaj časa razglašena prepoved kurjenja v naravi, so imeli kamniški gasilci na tem področju že kar nekaj intervencij. Vsi požari so nastali zaradi neupoštevanja navodil Uprave za zaščito in reševanje in podcenjevanje trenutnih stanja v naravi. Gasilci vse ponovno opozarjajo, da so listje, trava, grmovje, drevesa, itd. v naravi izredno suhi in da vsaka še tako majhna iskra v taki situaciji povzroči požar. Požar se praviloma izredno hitro širi, sam izbruh in širjenje požara je tako intenziven, da ga posameznik ne more pogasiti.  Samo hitri intervenciji gasilcev gre zahvala, da požari niso povzročili večje škode v naravi in da v nekaterih primerih niso razširili na objekte.

Vse občane in občanke prosimo, da do preklica ne kurijo in ne uporabljajo odprtega ognja v naravi. Ravno tako naj ne odmetavajo ogorkov, cigaret in vžigalic ter v primeru razbitja steklenic in ostalih steklenih izdelkov, razbitine poberejo in odvržejo v zabojnik za smeti, saj je razbito steklo v primeru močnega sonca tudi potencialni povzročitelj požara v naravi. Kamniški gasilci se vam za previdnost in upoštevanje navodil se najlepše zahvaljujejo.

Razglašena velika požarna ogroženost naravnega okoljaVelika požarna ogroženost naravnega okolja, zato prepovedano kurjenje v naravi

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je v petek, 20. marca 2020, razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države. Obveščamo vas, da
z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Pristojni organi bodo v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor.

V času veljave tega razglasa občinam in gasilskim organizacijam izjemoma ni treba izvajati obveznosti, določenih v prvem odstavku 11. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14) (požarna straža in dežurstvo gasilcev) ter obveznosti iz prvega odstavka 12. člena (opazovanje naravnega okolja).

Dodatek k razglasu si lahko ogledate TUKAJ.

Vir: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje


<< Nazaj | Novice