Mali grad

Velika planina z rekordnim številom obiskovalcev v zgodovini

31.08.2017

 

Nad srednjeveškim mestom Kamnik, se ponosno dvigajo Kamniško Savinjske Alpe. Alpski biser Velika planina pa je nedvomno ena izmed najlepših destinacij, ki vsako leto privablja večje število obiskovalcev. Idilična pastirska vasica, ki oživi vsako poletje, ponuja prečudovit razgled in daje občutek preprostosti, ki jo v tempu vsakdana že mnogi pogrešamo. 

Direktor družbe Velika planina d.o.o. Leon Keder pravi: ''Letošnje leto je bilo do sedaj res neverjetno. Beležimo več kot 20 odstotno rast obiskovalcev Velike planine v primerjavi z lansko sezono, ki je bila rekordna. Velikokrat se pogovarjam z domačimi in tujimi turisti. Ugotavljam, da so Veliko planino prepoznali kot turistični biser in ga postavljajo ob bok ostalim bolj znanim turističnim destinacijami v Sloveniji. Vse to je odraz trdega dela celotnega kolektiva zaposlenih v družbi Velika planina, d.o.o. V zadnjih letih smo namreč res veliko naredili na promociji in tudi na izboljšanju ponudbe ter infrastrukture. Obiskovalci so zadovoljni in se radi vračajo k nam.''

Andrej Potočnik, vodja obratovanja, ki skrbi da naprave brezhibno obratujejo ter da je vožnja z žičniškimi napravami varna, prav tako ne skriva veselja ob rekordni sezoni na Veliki planini. ''Bilo je kar nekaj dni, ko nihalke niti za nekaj minut nismo ustavili. Nihalka lahko v eni uri opravi 10 voženj, kar pomeni da v najbolj obiskanih dneh naredimo okoli 110 voženj dnevno. Kot zanimivost naj povem, da je to 176 kilometrov dolžine ter 94,6 kilometrov premagane višinske razlike. Redna vzdrževalna dela se opravljajo dnevno, prav tako redno pregledujemo stanje naprav, zato je vožnja z nihalko ter sedežnico varna. Želimo si, da bo obisk vsak leto večji, saj želimo v prihodnje naprave nadomestiti z novejšimi, ki bi sprejele še več potnikov! Veseli nas, ko vidimo da obiskovalci odhajajo v dolino nasmejani in zadovoljni - To nam daje še dodatno motivacijo, da bomo delali še bolje!''

Velika planina v letošnjem letu rekordno obiskana

Veliko planino pa vsako leto več obiskovalcev obišče z nihalko. Nihalka, ki že od 1964 leta potnike dnevno pripelje na planino, pa nudi čudovit razgled in nepozabno doživetje, saj potnike z doline na Veliko planino pripelje v pičlih petih minutah in je prav posebno doživetje predvsem za otroke ter tuje goste, katerih letos beležimo več kot 60%. Največ tujih obiskovalcev pa prihaja iz Francije, Nemčije, Italije pa tudi Nizozemske, Izraela in preostalih evropskih držav. Veseli nas, da biser, Veliko planino, poznajo tudi mnogi onstran luže. Vse več obiskovalci beležimo z Združenih držav Amerike, Kanade, pa tudi azijskih držav kot so Kitajska, Japonska in tudi Rusija. 

V letošnjemu letu je Veliko planino z nihalko obiskalo že 53.000 potnikov. Letno povprečje prevoženih potnikov v zadnjih 25 letih do konca avgusta pa  je 32.000 potnikov.

Porast obiska tudi v kampu Alpe pod Veliko planino

Porast obiska pa beležimo tudi v kampu Alpe pod Veliko planino. V letošnjem letu je kamp Alpe obiskovali že več kot 1200 različnih gostov iz vsega sveta - Največ gostov prihaja s Francije, Nemčije, Nizozemske, Češke ter Italije. Veliko obiskovalcev pa prihaja prav iz Slovenije, in veseli nas, da obiščejo skrite kotičke doline Kamniške Bistrice, katera skriva mnogo lepot, tako naravnih kot kulturnih znamenitosti. 

Velika planina na seznamih najboljših

Da pa je Velika planina čedalje bolj prepoznana turistična destinacija, nam dokazuje tudi letošnje 2. mesto na izboru ''In Your Pocket'' v kategoriji ''The best summer trip'' ter mesto v samem vrhu destinacij ''Najbolj skriti zakladi Evrope'', ki so bili določeni s pomočjo Mastercard podatkovne baze, lokalnih potovalnih blogerjev ter turističnih strokovnjakov.

Velika planina d.o.o. pa je bila v letu 2014 tudi finalist prestižne nagrade Werner von Siemens, kjer so ocenjevali učinkovitost nihalke, saj je nihalka na Veliko planino je novo ''srce'' (strojnico) dobila v začetku leta 2012.

Tudi letošnje novosti privabile številne obiskovalce

V desetih poletnih sobotah se je zvrstilo kar nekaj obiskovalcev, ki so si Veliko planino ogledali z lokalnim turističnim vodnikom. Tri urni vodeni ogled, ki se je pričel vsako soboto na najvišji točki Velike planine (Gradišče) je vodil obiskovalce po čudovitih točkah planine. Ogledali so si Preskarjevo bajto, v kateri se danes nahaja muzej. Pot jih je vodila k pastirjem, pa do Kapele Marije Snežne in do ''parlamenta'', kjer se še danes pastirji radi zbirajo in poklepetajo. Jama Veternica pa je ponudila še nekaj prijetno hladnih temperatur ter kakšno majhno kepo snega. 

Zvrstilo pa se je še kar nekaj dogodkov, med drugimi Dan trniča ter otroške delavnice ''Postani pastir za en dan'' pred Preskarjevo bajto, katere so obiskovalci z zanimanjem obiskali. Znova pa je zadnjo julijsko soboto pred gostiščem Zeleni rob potekalo tudi že 21. tradicionalno tekmovanje harmonikarjev – Prijavilo se je rekordnih 63 tekmovalcev, ki so se za zmago potegovali prvič v kar petih kategorijah.

Vir: Velika planina d.o.o.


<< Nazaj | Novice