Mali grad

Velika planina snežno odejo menja za vijolični plašč žafrana

05.04.2016

 

Pomladne temperature so se preselile tudi na Veliko planino, smuči smo pospravili, kajti sneg kopni z veliko hitrostjo, prvi žafrani - prve znanilke pomladi pa že napovedujejo toplo vreme. Planina bo v teh dneh zamenjala svojo belo, snežno odejo za vijolični plašč žafrana.

Pomladanski žafran (Crocus vernus) sodi v  družino perunikovk, uvrščamo pa ga med prve spomladanske cvetlice, ki rastejo v velikih skupinah. Pojavi se na odtaljenih tleh travnikov in snežnih kotanj, takoj, ko se pokažejo prve zaplate brez snega. Po travnikih, na robu gozda in po logih lahko najdemo različno obarvane primerke, od povsem belih do progastih. Spomladanski žafran ima vijoličasto cvetno odevalo, dolgo 3,5 do 5 cm, in pestišče, ki je daljše od prašnikov. Ima šest venčnih listov in tri prašnike. Rastlina ima v zemlji okrogel ploščat gomolj, ki ga obdaja rjava kožica. Iz gomolja izrašča cevast cvet. Listi so dolgi in imajo po vsej dolžini belo črto. Povezujejo jih bele kožice. Ko žafran odcveti, se listi močno razvijejo, da omogočijo dozorevanje gomolja.

Vabljeni na Veliko planino, kjer se lahko sprehodite po vijolični preprogi. Med sprehodom se lahko okrepčate na Zelenem robu in v okrepčevalnici Skodli. Na Zelenem robu si lahko privoščite odlične jedi na žlico, pečenice in najboljše skutine štruklje. Za vas pred okrepčevalnico Zeleni rob postavimo tudi ležalnike, da se ob pogledu na sosednje vršace naužijete toplih pomladnih sončnih žarkov. 

Vse ljubitelje naravnega žganja in domačih aromatičnih likerjev vabimo v Žganjeteko pod Veliko planino, kjer v sklopu Gostilne Pod žičnico lahko poizkusite domača, ročno pridelana žganja, ki vam pričarajo nepozabne trenutke.

Lepo vabljeni.


<< Nazaj | Novice