Mali grad

Velika planina je oživela

09.06.2014

 

Bajtarji, ki so bili do sedaj v kočah na Veliki planini, so se te dni umaknili pastirjem, ki so med 6. in 8. junijem 2014 pripeljali in prignali na pašo svojo živino.

Letos so prignali na vse planine na enkrat, tako so oživele Gojška, Mala in Velika planina. Dol je živina zasedla že pred tednom dni.

Res je bilo živo. Nekateri so živino pripeljali, predvsem teličke, ostali so jo prignali. »Tisti pravi« so imeli pot dolgo kar več kot šest ur, skoraj celo noč so gonili živino od doma v Svatnem, mimo Sv. Primoža, čez Pasje peči, preko Male planine na Veliko planino v Veliki Stan. Živina pozna pot in tudi veseli se paše. Gospodarji in pastirji so veseli, če na poti ni nezgod.

Spet se bo začelo klasično pastirsko življenje, ki ima na tej planini od davnine tradicijo. Že davno pred prvo pisno omembo planinske paše 1534, so pastirji pasli na tem področju. Selili so se s svojo živino in tako prepasli velik del planine od opuščenih senožeti nad dolino Črne do Dola in Rzenika.

Pastirji bodo vstajali malo po četrti uri zjutraj, opravili v hlevih in pognali živino na pašo. Čez dan se bo počasi vračala nazaj do stana in počivala, se pasla, zvečer pa jo pastir odženo v hlev. Čredinke imajo svojo ogrado pod Bukovcem in se pasejo v tistem koncu planine.

Ja, danes je planina žarela v jutranjem soncu, ko so prihajale krave in telice ter telički od vseh strani … Cvetoča preproga travniških rožic, ki jih bodo uživale skupaj s travo, bo pogoj za dobro mleko. Kasneje tudi sir, skuto in mlečne priboljške. Oglasite se pri njih, radi vam bodo postregli z vsemi dobrotami!

Zaželim(o) jim dobro pašo in zdravje njim in živini ter vesela zapuščam planinske pašnike!

Srečno pastirji! Kmalu se spet vidimo!

Besedilo in fotografije: Helena Plahuta


<< Nazaj | Novice