Mali grad

Velika noč v Budnarjevi domačiji

18.04.2011

 

Velika noč velja za največji krščanski praznik, ko kristjani po vsem svetu praznujemo vstajenje Jezusa Kristusa. Z njim so povezane različne velikonočne tradicije: od blagoslova velikonočnih jedi do nedeljske maše s procesijo.

Na cvetno nedeljo, 17. aprila, je v domačiji vladalo predpraznično vzdušje. Pripravili smo delavnico izdelovanja belokranjskih pisanic ter velikonočnih dekoracij, na mizi smo postregli z velikonočnimi jedmi.

 

Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi posti, na soboto pa se blagoslovijo oziroma žegnajo velikonočne jedi. K njimi sodijo: meso, ki simbolizira Kristusovo telo, hren, ki predstavlja žeblje, potica, ki simbolizira trnjevo krono ter jajca, kaplje krvi. Pobarvana in okrašena jajca predstavljajo tudi simbol novega življenja in prebujajoče se narave. Na Slovenskem jih imenujemo pisanice, pisanke, pirhi, remenke in rumenice. Ene izmed najlepših in najbolj znanih pri nas so belokranjske pisanice, katere so pod vodstvom Nevenke Brajdič Grušovnik izdelovali obiskovalci Budnarjeve domačije. S posebno pisalko, v kateri so nad plamenom sveče stopili čebelji vosek, so na jajca narisali različne ornamente, katerim so sledili različni barvni premazi.

 

Na dvorišču domačije pa so obiskovalci pod vodstvom Zdravke Rihtaršič, naredili različne velikonočne dekoracije: pobarvali so steklenice, vanje vstavili veje, na katere so obesili pirhe, ki so jih pobarvali s posebnimi barvami.

 

Obiskovalci so bili delavnic veseli, saj so spoznali nove tehnike krašenja jajc ter našli nove ideje za poživitev stanovanja v času Velike noči.

Blagoslovljene velikonočne praznike želimo tudi člani Turističnega društva Kamn'k!

Besedilo in fotografije: Alenka Hribar TD Kamn'k 


<< Nazaj | Novice