Mali grad

Velika nevarnost snežnih plazov v gorah

04.03.2016

 

Velika nevarnost snežnih plazov v gorahV gorah je 4. stopnja nevarnost proženja snežnih plazov po 5- stopenjski evropski lestvici. Glede na na to odsvetujemo gibanje na izpostavljenih območjih. Če pa se kljub vsemu ne morete upreti pobeljenim pobočjem, se pred izbiro cilja prepričajte o aktualnih razmerah na terenu. Že doma preučite morebitno tveganje in NE nasedajte opisom na spletu, razmišljajte kritično, saj se razmere spreminjajo iz dneva v dan, celo iz ure v uro.

Priporočamo, da se na turo odpravite v skupini, da ste vsi opremljeni z lavinskim trojčkom (lavinska žolna, lavinks lopata in lavinska sonda), ter da ste vešči rokovanja s slednjim. Že med hojo spremljajte stanje snežne odeje na terenu, priporočamo tudi večkraten test stabilnosti snežne odeje. Bodite pozorni na vrsto snega ter na razlike med različnimi plastmi v snežni odeju. Na splošno velja, da večja kot je razlika v sestavi snežne odeje (npr. suh in nesprijet sneg na plasti trdega snega oz. obratno), večja je verjetnost sprožitve snežnega plazu. Izogibajte se kložam ter pobočjem z napihanim snegom.

Izpostavljena pobočja prečite posamično, ne pozabite na opazovalca, ki vas bo z varnega mesta opozoril na morebiten plaz. Pri prečenju nevarnih odsekov odpnite bočne in prsne trakove nahrbtnika, roke imejte proste (ne v zankah na palicah), prav tako odpnite trakove na smučeh. V primeru plazu boste tako hitro in enostavneje odvrgli opremo, ki predstavlja dodatno težo in površino, ki vas v plazu sili proti dnu. Niti si ne pozabite tesno zapeti oblačil, v primeru zasutja boste tako bolje zaščiteni.

Več priporočil o varnejšem obiskovanju gora, preizkusu stabilnosti snežne odeje, reševanju zasutega v plazu ter še o čem si lahko preberete v Nasvetih za varnejše gibanje v gorah v zimskih razmerah.

Besedilo in fotografija: Matjaž Šerkezi, inštruktor GRZS


<< Nazaj | Novice