Mali grad

Več kot 280 tekačev uspešno premagalo traso 7. Veronikinega teka

10.10.2015

 

Mestno jedro Kamnika so danes zasedli tekači, ki so se v rekordnem številu udeležili Veronikinega teka. Tekmovalci, razdeljeni v devet starostnih kategorij, so se po ulicah srednjeveškega mesta zapodili že 7. zapored, tek pa je bil letos prvič vključen tudi v serijo Gorenjska, moj planet. Športnike sta na startu pozdravila župan Občine Kamnik Marjan Šarec in v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar.

Veronikin tek je bil prvič organiziran prav 10. oktobra leta 2009, ko je Kamnik praznoval 780-letnico prejema mestnih pravic. Dolžina proge je tistega leta simbolično znašala 7800 metrov, kasneje pa se je nekoliko raztegnila do današnjih 8000 metrov.

Prvi so ulice zavzeli najmlajši tekači, sledile pa so jim vse kategorije učencev kamniških osnovnih šol. Že nekaj let namreč Veronikin tek aktivno vključuje osnovnošolce in srednješolce, za katere je v sklopu tekmovanja organizirano Odprto občinsko šolsko prvenstvo.

Vsi sodelujoči tekači so se od začetka pa do konca pogumno borili in osvojili lepe rezultate. Med mlajšimi deklicami in dečki sta prvo mesto na 500 metrov osvojila Maša Viriant in Nal Ilar, s tekom na 1000 metrov med mlajšimi učenkami in učenci Ula Ilar in Miha Podbregar, najboljša na 2000 metrov med starejšimi učenkami in učenci pa sta bila Nuša Mali in Rok Sušnik. Po teku si je vsak tekmovalec lahko privoščil slasten rogljiček iz Pekarne Pečjak, nagrade Nimm2 za zmagovalce v otroških kategorijah pa je prispevalo podjetje Stork.

Pred zadnjim tekom je v mestnem jedru Kamnika tekače lepo pozdravil župan Marjan Šarec: »Tudi letos se vas je zbralo veliko število tistih, ki ste prišli, ne toliko tekmovat, ampak bolj sodelovat in naredit nekaj dobrega zase. Verjamem, da ste dobro ogreti in že težko čakate na start, zato vam bom zaželel samo še veselo in smelo tekaško dopoldne.«

V imenu Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik, ki je poskrbel za organizacijo tekaške prireditve, je spregovoril v.d. direktorja Franci Kramar: »Vesel sem, da smo se zbrali v tako velikem številu in mislim, da smo letos krepko presegli število udeležencev vseh dosedanjih Veronikinih tekov, govorimo lahko celo o rekordnem teku. Ponosni smo, da lahko vsako leto organiziramo Veronikin tek po eni najlepših kamniških ulic, ki se je v kategoriji mestnih jeder uvrstila v finale tekmovanja Moja dežela – Lepa in gostoljubna 2015.« Vsem tekmovalcem je še zaželel obilo sreče in povabil k udeležbi tudi prihodnje leto.

Na zadnji tek tokratne prireditve je dijake in ostale tekmovalce pospremilo glasno navijanje gledalcev, tekači pa so nato v štirih krogih obkrožili najlepšo ulico v Kamniku - Šutno, kamniške Žale in se vrnili na Glavni trg.

Po končanem tekmovanju je sledila razglasitev rezultatov in podelitev bogatih nagrad, ki sta jih prispevala kamniška turistična ponudnika Terme Snovik in Arboretum Volčji Potok, Ewopharma d.o.o. s športnim gelom Perskindol, Avto aktiv d.o.o. ter trgovina s športno opremo Intersport.

Naslov občinskega prvaka in prvakinje med dijaki sta osvojila Kamničana Matevž Planko in Tjaša Vrtačič, absolutna zmagovalka je ponovno postala Katja Juhart, naziv absolutnega zmagovalca pa si je pritekel  Luka Kramarič.

Vsem tekačem se je po športnih naporih prilegla »testeninka«, ki so jo pripravili v gostilni Pri planinskem orlu in osvežilna voda iz Coca-cole. Prireditev, ki šteje tudi za Kamniški pokal, je še eno leto minila v sproščenem in pozitivnem tekaškem vzdušju, navkljub slabi vremenski napovedi pa so vsi tekmovalci v suhih razmerah pretekli ciljno črto.

Uradni rezultati tekmovanja so dostopni tukaj.

Besedilo: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice