Mali grad

Včeraj uradno odprtje prenovljene knjižnice v Šmarci - predstavitev 20. Kamniškega zbornika

09.04.2010

 

Šmarčani pridobili večjo in prenovljeno knjižnico, ob uradnem odprtju sledila predstavitev novega Kamniškega zbornika XX/2010

V kulturnemu domu v Šmarci je včeraj potekalo uradno odprtje krajevne knjižnice, enote Matične knjižnice Kamnik, ki ima svoje prostore v prenovljenih in večjih zgornjih prostorih kulturnega doma. Dogodek so organizatorji združili z uradno predstavitvijo novega Kamniškega zbornika XX, ki je izšel pred dnevi.

Ob uradnem odprtju knjižnice so poleg župana Antona Toneta Smolnikarja spregovorili še Marjan Gujtman, podsekretar na Ministrstvu za kulturo, Dušan Drolec, predsednik KS Šmarca in Breda Podbrežnik, direktorica Matične knjižnice Kamnik.

20. številko Kamniškega zbornika je predstavila Marjeta Humar, dolgoletna glavna urednica zbornika.

Za knjižnico nepovratna sredstva iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja
V začetku leta so bila zaključena dela pri obnovi kulturnega doma v Šmarci, kjer je potekala preureditev stanovanjskih prostorov v namen krajevne knjižnice (adaptacija obstoječih prostorov, sprememba namembnosti iz stanovanjskih prostorov v knjižnico za potrebe Matične knjižnice Kamnik, enota Šmarca).

Za delno obnovo kulturnega doma se je Občina v lanskem letu prijavila na razpis Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja ter v novembru prejela odločbo za nepovratna sredstva v višini 40% celotne investicije, kar znaša dobrih 38 500 evrov. Pri obnovi se je pokazala potreba tudi po ureditvi vhoda in stopnišča knjižnice, za kar so na Občini namenili dodatna sredstva v višini 10 000 evrov.

Nova knjižnica, ki je vrata za obiskovalce odprla v začetku marca, ponuja okoli 9.000 enot gradiva, knjige različnih žanrov ter strokovno literaturo z vseh področij človekovega znanja. Knjižnica je odprta ob ponedeljkih in torkih med 14. in 19. uro ter ob četrtkih med 9. in 15. uro.

Kamniški zbornik XX/2010
Prvo leto županovanja je župan Tone Smolnikar prisluhnil pobudi Marjete Humar, da Občina Kamnik ponovno prične izdajati Kamniški zbornik. Tako je leta 1996 izšla 13. številka. Letos predstavljamo 20. zbornik, saj smo se odločili, da ga bomo izdajali vsake 2 leti.

V tokratni številki sodeluje preko 30 avtorjev, ki so v člankih zajeli vsebinsko različna področja; razprave s področja arhitekture, etnologije, gospodarske, literarne in družbene zgodovine, razprave s področja naravoslovja, umetnostne zgodovine, itd. Tudi ljudje, o katerih pišejo, so vseslovensko ali evropsko pomembni, ali pa so najpomembnejšo sled zapustili v Kamniku in so zato vredni spomina.

Zbornik XX je tudi povzetek dela župana in občinske uprave v zadnjih letih, povzetek številnih uspešno izpeljanih projektov na različnih področjih. Župan Smolnikar je to obdobje v svojem uvodnem nagovoru označil kot čas hitrih razvojnih korakov in novih izzivov ter se v zaključnih mislih zahvalil vsem sodelavcem, ki so tako ali drugače sodelovali pri številnih nalogah v 16 letih. To je ob enem tudi zahvala urednici Marjeti Humar in vsem soustvarjalcem Kamniškega zbornika.

Foto: Vido Repanšek


<< Nazaj | Novice