Mali grad

Včeraj smo obeležili 20-letnico Tunškega glasu

22.09.2014

 

Včeraj smo v Tunjicah obeležili 20-letnico Tunškega glasu. Povabilu uredniškega odbora se je z velikim veseljem odzval tudi župan Marjan Šarec.

Prva številka Tunškega glasu je zagledala luč sveta ob božično-novoletnih praznikih leta 1995, prispela v vsak dom v vasi in razveselila vsakega krajana. Zagotovo so imeli prvi člani uredniškega odbora Tunškega glasu močan vpliv za ustvarjanje, zbiranje prispevkov, fotografij in piscev. Orali so ledino, saj so morali ustvariti strukturo časopisa. Torej, kljub zbranemu materialu, začetki niso bili enostavni. Včeraj, ko smo slavili jubilej Tunškega glasu, je to dejstvo potrdila tudi bogata razstava, ki krasi prostore Podružnične šole Tunjice, in nam, poleg prijetnega in dih jemajočega kulturnega programa, predstavila zapisane številke glasila, prikazali so zgodovino in življenje kraja. Želeli so ujeti duha kraja, brez katerega glasila ne bi bilo. Prikazali so, kako je bilo včasih življenje na vasi razgibano, plemenito, preprosto je dihalo. Ljudje so živeli kot ena velika družina, ki je neposredno zapisovala sled življenja, se gradila z zdravim odnosom, do vsega, kar se jih je dotikalo.

Razstavo soustvarjajo tudi stari predmeti, zaprašene fotografije, ki so jih z velikim navdušenjem pripravile krajanke in krajani sami. Vsi razstavljeni predmeti izhajajo iz Tunjic, uporabljali pa so jih predniki tega kraja. Vsak predmet nosi svojo zgodovino, svojo zgodbo, ki govori, koliko je še nezapisanega. Vsekakor smo tako videli, da je na voljo še veliko zgodb in idej uredniškemu odbor ne bo zmanjkalo, da bodo lahko ustvarjali in polnili strani Tunškega glasu, s tem pa z obilico hvaležnosti nadaljevali korake začetnikov časopisa, ki so postavili močne temelje.

Ob praznovanju so se zbrali številni krajani zaselka, med drugim je zbrane nagovorila sedanja glavna urednice Tunškega glasu Milena Erbežnik Klanšek in ob praznovanju jubileja glasila dejala: »Ko sem pred štirimi leti prevzela funkcijo odgovorne urednice in tako odgovorno stopila v čevlje predhodnega urednika, sem se zavedala teže položaja. Kot začetniku na tem področju pa mi je bilo nekatero delo olajšano kot mojemu predhodniku. Določene stvari so bile že utečene, zato z ostalimi člani uredniškega odbora to utečenost ohranjamo, izpopolnjujemo, nadgrajujemo. In kot prvo je bil prehod časopisa na barvne strani. Kljub temu pa se je potrebno za vsako izdano številko močno potruditi, da ob koncu leta krasi vsaki dom naše vasi.«

Navdušenja nad dolgo tradicijo izida ni skrival niti Valentin Zobavnik, nekdanji glavni urednik glasila, ki je svoje delo na tem mestu opravljal dolgih 16 let in ob včerajšnjem praznovanju obujal spomine na začetke nastajanja Tunškega galsu. Iz rok sedanje glavne urednice je prejel priznanje, ravno tako so priznanje prejeli vsi člani nekdanjega uredniškega odbora.

Župan Marjan Šarec je nekdanjemu in sedanjemu uredniškemu odboru Tunškega glasu čestital za odgovorno 20-letno delo, za ves trud, ki ga vložijo ob izidu vsake številke in se zahvalil njihovo skrbi, da bodo zgodovinski zapisi kraja in ljudi na voljo mnogim naslednjim generacijam. Naredil je primerjavo med lokalnimi časopisi in poudaril pozitivno energijo, ki veje iz besedil Tunškega glasu, delovanja kraja, njegove zgodovine in ljudi, ki nas vedno znova lepo sprejmejo. Opozoril je, da si tudi sam, tako kot krajanke, krajani in člani Tunškega glasu, želi kulturni dom, ki bi omogočal lažje ustvarjanje prireditev, razstav, kulturnih dogodkov, ponujal možnost, da ponovno zaživi družabno življenje v zaselku Tunjice, »s tem pa bi prostor dobila tudi vsa delujoča vaška društva, ki se neizmerno trudijo bogatiti vsakdan krajank in krajanov«, je še dodal. 

Tekom včerajšnjega dne je vse izhajalo iz preteklosti in se prelivalo v današnji čas. Tako so se na igrišču pod šolo odvijale stare igre, prikazano je bilo tudi izdelovanje košev in košar ter žganjekuha. Različni razstavljavci so na stojnicah ponujali svoj prispevek, ki tudi prihaja iz samega kraja.

Ob zvokih citer, recitacij in pripovedovanju zgodb pa so, ob praznovanju in slovesnosti obeležitve okroglega jubileja Tunškega glasu, zazveneli še glasovi pevk ženske vokalne skupine Vox Annae in pevcev Tunjiškega okteta.

Iskrene čestitke ustvarjalcem Tunškega glasu!

Fotografije: Gašper Plevel


<< Nazaj | Novice