Mali grad

Včeraj odprtje razstave fotografij DNN in predstavitev knjige Kamnik – portreti iz zraka avtorja Primoža Hienga. Uvod v 40. jubilejne Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine

09.09.2010

 

Da je Kamnik blizu uredniku, fotografu in novinarju Primožu Hiengu, ni potrebno posebej poudarjati. Fotografije, ki so razstavljene v Samčevem predoru v starem delu mesta, ki ga je avtor poimenoval kar Razstavišče 1882 – glede na letnico njegovega nastanka, predstavljajo motive narodnih noš zadnjih treh let. Knjiga Kamnik – portreti iz zraka pa je, kot pravi, nadgradnja štirih razstav fotografij iz zraka, ki so bile na isti lokacij predstavljene v času poletnih festivalov Kamfest.

Številne podobe narodnih noš iz preteklih treh prireditev DNN so razstavljene v Samčevem predoru, ki tudi sicer postaja priljubljeno in že poznano razstavno mesto Primoža Hienga. Kot pravi avtor, bo zagotovo tudi letošnja prireditev Dnevi narodnih noš, glede na program, ki so ga pripravili v Agenciji za razvoj turizma in podjetništva, ponujala številne nove fotografske motive.

O odprtju razstave in predstavitvi knjige je spregovoril tudi župan Tone Smolnikar, ki je včeraj v popoldanskih urah zaključil zadnjo sejo občinskega sveta v njegovem 16-letnem županovanju, svetnikom pa ob koncu v znak zahvale in dobrega sodelovanja izročil Hiengovo knjigo Kamnik – portreti iz zraka. Kot pravi župan Smolnikar, je Primož Hieng zagotovo tudi Kamničanom približal ter predstavil mesto in okolico na način, ki nam je bil pred tem manj poznan. Slovenijo tako niso zaobšle le avtorjeve fotografije Sečoveljskih solin iz zraka, temveč tudi fotografije Kamnika, je na koncu v sproščenem nagovoru še dodal župan.

V knjigi je na 120 straneh objavljenih 150 fotografij s celotnega območja kamniške občine, ki jih je avtor v zadnjih štirih letih posnel iz helikopterja Letalske policijske enote. Poleg avtorjevih besedil sta v knjigi objavljena še dva pogleda na Hiengovo fotografsko dejavnost, ki sta ju prispevala župan Tone Smolnikar ter umetnostni zgodovinar, likovni kritik in kamniški častni občan prof. dr. Mirko Juteršek.

Po mnenju Prof. dr. Mirka Juterška, ki je spregovoril tudi na včerajšnji predstavitvi knjige, Hiengove fotografije zaznamuje ostrina in dosežena čistost, kar kot celota odraža prepoznaven osebni pečat avtorja. Fotografske mojstrovine Primoža Hienga tako spominjajo na čisto nebo in na čas – točno opoldne.

Avtor se je ob odprtju zahvalil Občini Kamnik za sodelovanje in podporo v zadnjih letih, knjiga pa je, kot pravi, tudi darilo županu Smolnikarju ob njegovem odhodu. Zahvalil se je tudi Letalski policijski enoti in sedmim pilotom helikopterjev, ki so sodelovali v projektu. Kot pravi avtor, ki sicer priznava tudi strah pred višino, se je v objemu modre ptice venomer počutil varno in prijetno. Fotografije zagotovo odražajo tudi to.

Več o prireditvi


<< Nazaj | Novice