Mali grad

Včeraj je bilo na Veliki planini spet živahno,...

19.06.2011

 

Naši obiskovalci so zjutraj spakirali nahrbtnike, obuli športne čevlje, si nadeli sončna očala, poskrbeli za dobro voljo, skrbi pa pustili v dolini in se odpravili na izlet po Veliki planini,... Z nihalko so se zjutraj odpeljali proti vrhu planine (Gradišče 1666m), tam pa so uživali v čudovitem razgledu na planšarsko naselje, ter si ogledovali mogočne in s soncem obsijane sosednje vršace,... zatem so se odpravili do Gradiškovih, kjer so jim skuhali žgance in ponudili kislo mleko, ter planšarski sir,… pokazali so jim, kako poteka izdelava kislega mleka in ostalih mlečnih dobrot,... kravji zvonci so veselo žvenketali, mukice pa so skrbele za veselo vzdušje,… navijali so za kolesarje, ki so se iz Term Snovik povzpeli na planino, natančneje na Zeleni rob, kjer jih je v cilju pričakala ekipa Velikoplanincev s sirovim štrudlom in čajem, ter enolončnicami,… Sprehodili so se do jam vetrnic in bili presenečeni, ko so ugotovili, da je tam še vedno sneg,… naredili so posnetek s planšarjem,… pot pa nadaljevali na Zeleni rob, kjer so jih postregli z odlično enolončnico in sladico,… dan so zaključili v Skodli (na Zg. postaji nihalke) in si privoščili igro taroka, enke oziroma activitija,... ob drugi uri so se z nihalko spustili v dolino, kjer jih je v kampu Alpe že čakal šotor, zjutraj pa so se polni vtisov prebudili v naravi, ob petju ptic in na svežem zraku…

 
   

Na ta dan je potekal že šesti gorskokolesarski vzpon od Term Snovik do Velike planine. V vzponu se je pomerilo 18 tekmovalcev, od tega pa je bila ena predstavnica ženskega spola. Prvi je cilj dosegel Želj Tomaž s časom 1:37:01, sledil pa je Rajter Fredo 1:45:34 in Kemperl Denis 1:50:09. Trasa je bila dolga 28 kilometrov, višinske razlike pa je bilo približno 1500 m. Naslednje leto pričakujemo, da se bo vzpona udeležilo večje število udeležencev.

 
   

Ljubitelje svežega zraka in neokrnjene narave priporočamo obisk planine, hkrati pa Vas obveščamo, da naprave obratujejo po poletnem voznem redu.

Besedilo in fotografije: Polona Grahek


<< Nazaj | Novice