Mali grad

Varuhinja človekovih pravic RS dr. Zdenka Čebašek-Travnik poslovala v Kamniku

13.06.2012

 

Danes je Varuhinja človekovih pravic RS dr. Zdenka Čebašek-Travnik poslovala v Kamniku. Po uvodnem sestanku z županom, se je pogovorila s šestimi prijavljenimi pobudniki.

Varuhinja človekovih pravic RS dr. Zdenka Čebašek-Travnik se je skupaj s strokovno sodelavko mag. Simono Šemen in informatorjem Bojanom Brankom najprej udeležila sestanka pri županu Marjanu Šarcu. Kot je povedala je poslovanje zunaj sedeža oblika delovanja Varuha človekovih pravic RS namenjena vsem, ki ne morejo priti v Ljubljano. Vsak mesec obiščejo drugo občino, na leto tako obiščejo deset občin, velike mestne občine pa obiščejo vsako leto. S tem želi Varuhinja skupaj s strokovnimi sodelavci približati oziroma povečati zavedanje delovanja Varuha človekovih pravic RS.

Z županom Marjanom Šarcem sta se dotaknila tematike skrbi za bolj ranljive skupine, za tako imenovanega »malega človeka«, stanovanjske, okoljske in druge zadeve. Župan ji je predstavil problematiko vrtcev in šol v občini, neprofitnih in varovanih stanovanj, položaja brezdomcev v občini Kamnik ter problematiko Tise.

V nadaljevanju se je Varuhinja človekovih pravic RS dr. Zdenka Čebašek–Travnik v Poročni dvorani Občine Kamnik posvetila pogovoru s šestimi prijavljenimi pobudniki. Kot je povedala na novinarski konferenci je bilo število prijavljenih pobudnikov enako kot v ostalih primerljivih občinah, jo je pa presenetilo dejstvo, da ni bilo podane pobude vezane na socialno stisko. Pobude so se nanašale na delovanje oziroma nedelovanje sodišč, problematiko urejevanja delovnih razmerij ter zemljišča okoli podjetja Calcit.

Varuhinja je na novinarski konferenci podala priporočila občini, in sicer naj občina poskuša urediti dostop v občinsko stavbo gibalno oviranim osebam (kot jo je seznanil župan so bili načrti za dvigalo že pripravljeni, a je stavba v denacionalizaciji), naj si občina še nadaljnje prizadeva urediti mestne šole ter naj občina naredi kar je v njeni moči glede onesnaževalca Tise.

Tako Varuhinja kot župan sta se strinjala, da ima vsaka občina svoje težave, vendar pa je na vsakem koraku potrebno pomagati ljudem, ki so socialno šibki, ogroženi, za kar se bosta trudila vsak po svojih močeh.


<< Nazaj | Novice