Mali grad

Varno s pirotehničnimi izdelki

25.12.2014

 

Leto je naokoli in zopet je tu mesec december. Mesec veselja, rajanja, žal za nekatere mesec žalosti. Žalosti, ki jih povzročijo pirotehnični izdelki. Policisti vsako leto poskušajo storiti, kar je v njihovi moči, da omejijo in zmanjšajo možnost poškodb zaradi pirotehničnih izdelkov in petard, vendar se ta sredstva vsako leto znova množično uporabljajo. Tako kot vsako leto, so kamniški policisti v teh dneh opozarjali na nevarnosti uporabe pirotehničnih izdelkov in obiskovali učenke ter učence osnovnih šol. Letos se je policistom Policijske postaje Kamnik pridružil tudi prekrškovni organ Občine Kamnik.

S skupnimi prizadevanji se je namreč mogoče izogniti marsikateri nevarnosti in usodni posledici. Policisti so s predavanji, ki so jih izvedli za učenke in učence kamniških osnovnih šol, pozvali tudi učitelje, vzgojitelje, da s svojim lastnim zgledom in opozarjanjem na nevarnosti ter hude posledice, pripomorejo k preprečevanju, predvsem pa zmanjševanju uporabe petard in drugih pirotehničnih izdelkov. Vsekakor ne smemo pozabiti na to, da jim velik vzgled kažejo starši, skrbniki, sorodniki, ki veliko pripomorejo k zmanjševanju uporabe pirotehničnih izdelkov, otroke pa že v zgodnji mladosti opozarjajo na uporabo le-teh.

Uporaba pirotehničnih izdelkov vsem ni všeč, še posebej starejšim ljudem in bolnikom. Zato pirotehnične izdelke, če jih že uporabljate naj bo to v skladu z zakonodajo na tem področju, predvsem pa varno in čim manj moteča za okolico! Velikokrat so prazniki, zaradi želje po pokanju in zabavi ob svetlobnih učinkov, za živali zelo stresni, zato vsekakor ne smemo v teh dneh pozabiti tudi na njih.

Nekaj osnovnih informacij o uporabi pirotehničnih izdelkov

V Zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (Uradni list RS 35/2008) se najpomembnejša novost na področju pirotehničnih izdelkov nanaša na prepoved prodaje, posesti in uporabe ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (najpogosteje so to petarde najrazličnejših oblik in moči):

Ne glede na določbo prejšnjega odstavka je uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1 in 2 dovoljena tudi fizičnim osebam, mlajšim od 14 oziroma 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do 2. januarja. Vendar tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so namenjeni takšni uporabi.

Po besedah policistov bodo dosledno ukrepali proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov. Za posameznike je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov.

Naj zaključimo opozorilo z vprašanjem, katerega odgovor je znan: »ALI SO OSLEPITVE, OPEČENI IN POŠKODOVANI PRSTI, PRESTRAŠENI IN RAZBURJENI SOSEDI, UBOGE PRESTRAŠENE ŽIVALI IN POVZROČENA ŠKODA VREDNI POKA PETARDE?«


<< Nazaj | Novice