Mali grad

Varneje v gore tudi v drugi polovici poletja

19.08.2016

 

Varneje v gore tudi v drugi polovici poletjaStatistika gorskih nesreč v letošnjem letu je že dosegla številko 278. Kar v 58 primerih je nesreči botroval zdrs, 35 nepoznavanje terena in v 30 telesna nepripravljenost. Žal so gorski reševalci iz gora pripeljali 10 mrtvih planincev, 12 pa jih je umrlo pri drugih aktivnostih, ki se dogajajo v gorskem okolju. Planinska zveza Slovenije, Gorska reševalna zveza Slovenije in Gorska enota Policije se na različnih področjih gorskega sveta trudijo, da bi nepotrebnih nesreč bilo čim manj. Poletje se je avgusta prevesilo v svojo drugo polovico in se počasi končuje. Dnevi postajajo krajši, večja je verjetnost za nastanek popoldanskih neviht, zmeraj pogosteje nas lahko presenetijo nizke temperature in ob nevihtah in nenadnih poslabšanjih tudi sodra in sneg.

Gorski reševalci so tako v kratkem obdobju sodelovali v desetih intervencijah, kjer so se posamezniki podhladili. Lepo in sončno jutro se v gorah kaj hitro spremeni v pravi zimski dan s snegom in mrazom. Neprimerna oblačila, kot so kratke hlače, kratka majica in po možnosti brez nahrbtnika, v katerem mora vedno biti osnovna planinska oprema vključno s toplimi, zaščitnimi oblačili, kapo in rokavicami, so lahko vzrok za hujšo obliko telesne podhladitve in celo smrt, sploh v primeru, da se planinec ne more gibati.

Sončen dan kaj hitro lahko za marsikoga postane prevroč, sploh če je prisotna sopara, ki je povezana z nastankom nevihtnih oblakov. Včasih prevelika telesna teža, pomanjkanje splošne kondicije in po možnosti prikrite ali znane kronične bolezni (sladkorna bolezen, povišan krvni tlak, težave s srcem, onkološke bolezni in onkološki bolniki po kemoterapiji, borelioza …), ki so v dolini obvladljive in posameznik z njimi normalno živi, lahko v gorah postanejo nevarne in pogosto tudi smrtne. Gorski reševalci so v letošnjem letu zaradi težav s srcem posredovali v sedmih primerih, v štirih je bilo oživljanje neuspešno. Pri tem lahko spomnimo, da je že kar nekaj planinskih koč opremljenih z avtomatskim defibrilatorjem, kar je objavljeno tudi na spletni strani Planinske zveze Slovenije pod rubriko Planinske koče.

Pri planinskih kočah je treba še poudariti, da so v času glavne planinske sezone obremenjene in ni nujno, da imajo proste kapacitete za prenočevanje. Zato je treba pred večdnevnim odhodom v gore poklicati oskrbnike in urediti rezervacijo (jo tudi preklicati, če pozneje turo odpovemo). To velja tudi za posameznike, ki gore obiskujejo skupaj z domačimi ljubljenčki. Pes v prostore za spanje in jedilnico ne sodi. Določene koče imajo za pse posebej urejene prostore. Dobro pa je, da se o tem predhodno pozanimamo pri oskrbniku. S tem bo slabe volje na obeh straneh manj, mi pa bomo lahko načrtovano turo prilagodili. 

Bivaki so namenjeni bivanju v nujnih in izjemnih primerih. Vse prevečkrat opravljajo funkcijo planinske koče, uporabniki pa za sabo pustijo smeti, odprt bivak, hrano v bivaku …

Čelada naj bo naša stalna spremljevalka, sploh na planinskih poteh, ki potekajo pod stenami, po meliščih ali so bolj obiskane. Že majhen kamenček je lahko usoden. 

Poskrbite za svojo varnost in se v gore odpravite odgovorno in ne po trenutnem navdihu. Pri tem se poskušajte držati nekaj osnovnih napotkov:

Če pride do nesreče, ostanite mirni. Poskrbite za svojo varnost, varnost ostalih udeležencev ture in varnost ponesrečenega. Pokličite številko 112 ali v primeru slabega signala na to številko pošljite kratko sporočilo (brez črk č, š, ž, saj je v tem primeru sporočilo kot MMS). Center za obveščanje bo o dogodku obvestil gorske reševalce, ki bodo z vami navezali stik. Varčujte z baterijo in ne kličite po nepotrebnem, saj bo telefon v določenih trenutkih pomemben stik z gorskimi reševalci.

Imejmo v mislih, da smo na vrhu šele na polovici poti – naš cilj je varno priti domov. Pot v dolino je zaradi utrujenosti težja in 70 odstotkov nesreč se zgodi pri sestopu.

Preberite še:

Planinska zveza SlovenijeGorska reševalna zveza Slovenije in Gorska enota Policije vsem obiskovalcem gora želijo srečno pot in varen korak!

Besedilo: Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS in inštruktor GRZS
Fotografije: Manca Čujež in Irena Mušič Habjan


<< Nazaj | Novice