Mali grad

Varneje v gore poleti

09.07.2019

 

Varneje v gore poletiSlovenski alpski svet je čudovit, še posebej v poletnih mesecih, ko je v dolini pripeka, višje pa je zrak svež in prijetno hladen. Pa vendarle je slovenski alpski svet zahteven in tudi v poznem poletju lahko naletimo na zaplate snega ali pa nas presenetijo popoldanska nevihta s strelami in burne vremenske spremembe. V luči porasta gorskih nesreč poskušamo v Planinski zvezi Slovenije tekom celega leta vse obiskovalce gora osveščati o varnejšem obiskovanju gora, na kakšne pasti lahko naletijo, na kaj vse morajo biti pozorni pri pripravi na turo ... Vsakič mi je hudo, ko slišim, da se je nekdo poškodoval v gorah ali pa celo umrl, po drugi strani pa sem jezen, ko kot gorski reševalec pridem do planincev, ki niso primerno opremljeni ali pa si izberejo pot, ki ji niso dorasli; ne fizično, še manj psihično. Dnevno se skupaj s sodelavci in planinskimi strokovnimi kadri ukvarjam z vprašanjem kot strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije odgovoren za področje preventive in usposabljanj in kot inštruktor gorskega reševanja, kaj še lahko naredimo za čim manj nesreč, kaj smo spregledali, kje je prava pot?! Da nismo samo kritiki, ki opozarjamo, obsojamo, govorimo; poskušamo predvsem ljudi naučiti, saj je edino to prava pot, pot, označena s Knafelčevo markacijo, ki se je vsakič razveselimo, saj ji zaupamo.

S tem namenom smo v Planinski zvezi Slovenije pripravili zloženko Varneje v gore poleti, v kateri najdete vse pomembnejše informacije o varnejšem obiskovanju gora: kako načrtovati, kakšne planinske poti imamo v Sloveniji, kaj vse naj bo v nahrbtniku, če se zgodi nesreča ... K sodelovanju smo povabili tudi Gorsko reševalno zvezo Slovenije. Za vse, ki jih zanima več, svetujemo, da si preberejo podrobnejše nasvete o varnejšem obiskovanju gora poleti

Zloženka je natisnjena v slovenskem in angleškem jeziku v nakladi 10.000 izvodov v vsakem jeziku. Najdete jo na spletni strani PZS v formatu PDF, od naslednjega tedna naprej bo na voljo na vseh informacijskih točkah (TIC, Petrol, planinska društva in koče ...), s katerimi sodeluje Planinska zveza Slovenije, dobite pa jo lahko tudi na sedežu Planinske zveze Slovenije.

Dodatne informacije:

To je le majhen korak k zmanjšanju števila nesreč v gorah, večjega pa lahko naredi vsak sam s pripravo na turo, upoštevanjem priporočil in predvsem pametjo v glavi in ne v mobilnem telefonu. Varno in čudovito pohajkovanje po našem čudovitem alpskem svetu.

Besedilo in fotografija: Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS za področje preventive in usposabljanj


<< Nazaj | Novice