Mali grad

Vabljeni tja, kjer so pravljice doma. Vabljeni v »Pravljični Kamnik«

23.11.2017

 

Vabljeni tja, kjer so pravljice doma. Vabljeni v »Pravljični Kamnik«Mesec december je čaroben, prijeten in pravljičen. In takšen bo tudi Kamnik. Na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik smo poskrbeli, da bo dogajanje na širšem območju centra mesta pestro skozi ves mesec. V sodelovanju s številnimi društvi in drugimi akterji smo pripravili preko 20 prireditev, na katerih se boste zagotovo našli in kjer vam ne bo dolgčas.

V letošnjem Pravljičnem Kamniku boste našli dve večji novosti. Tradicionalno drsališče, ki se odpre 24. novembra ob 18. uri, smo preselili v Keršmančev park, posebna novost pa je pravljična hiška pod Malim gradom, ki bo na parkirišču pri Kavarni Veronika stala od 8. do 23. decembra.

Začeli bomo že 1. decembra dopoldan, ko bodo otroci iz Vrtca Antona Medveda Kamnik, Vrtca Sonček, Vrtca Peter Pan, Vrtca Zarja, Ciriusa Kamnik in podružnične šole Vranja peč okrasili smrečice na Šutni - najlepši kamniški ulici. Zvečer ob 17. uri bo župan Občine Kamnik Marjan Šarec prižgal praznično okrasitev mesta. Novoletno smreko je letos darovala ga. Aparnik. Tokratnja praznična okrasitev bo zajemala okoli 7 kilometrov osvetljave in bo segala tudi v Keršmančev park. Sledila bo zabava s skupino Čuki, ki je pred kratkim objavila nov videospot, ki je bil v celoti posnet v Kamniku in bližnji okolici.

Kamniške otroke bo v središču mesta obiskal Sv. Miklavž. V nedeljo, 3. decembra, ob 17.30 uri si boste na pobočju Malega gradu najprej ogledali otroško igro Skupaj gradimo dom, nato bo zbrane nagovoril Sv. Miklavž s svojim spremstvom. Večer bodo polepšali angeli s plesom in petjem, popestrili parkeljni in ognjemet. Sv. Miklavž bo otroke obdaril z bomboni, odrasle pa s čajem in pecivom na stojnicah pred banko. Če bo v nedeljo slabo vreme, bo prireditev v torek, 5. decembra, ob isti uri. Miklavževanje v središču mesta organizira Kulturno društvo dr. Franceta Steleta.

Otroci bodo središče mesta zasedli tudi v torek, 12. decembra, ko bo Vrtec Antona Medveda Kamnik priredil Novoletni bazar s praznično predstavo. Pripravili so pestro dogajanje, ki bo segalo od Glavnega trga do Pravljične hiške. Ob 15. uri se bodo začele delavnice, ki jih bodo pripravili v sodelovanju z Gimnazijo in srednjo šolo Rudolfa Maistra Kamnik, in Novoletna tržnica, bogata z raznovrstnimi izdelki, ob 17. uri pa se bo na Glavnem trgu začela praznična predstava Plamen prijateljstva, ki se bo zaključila z obiskom Dedka mraza. Denar od prodaje izdelkov bo šel v sklad vrtca.

V topli pravljični hiški pod Malim Gradom, ki bo na parkirišču pri Kavarni Veronika stala od 8. do 23. decembra, se bodo odvile različne prireditve, za katere bo deloma poskrbel Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, deloma pa organizatorji posameznega dogodka. Otroci bodo na svoj račun prišli vsako sredo, petek in soboto ob 17. uri, ko bodo najprej poslušali pravljice iz ust izkušenih pravljičark in pravljičarjev, sledile bodo otroške delavnice, kjer bodo nastajali praznični predmeti narejeni iz naravnih materialov. Program smo pripravili skupaj s Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik in društvom Mavrični vrtiljak. V soboto popoldan bo ob 18.30 uri na sporedu otroška predstava,  vsak petek ob 20. uri pa bodo potekali glasbeni večeri.

Da bo tik pred Božičem obiskal hiško, nam je obljubil tudi Božiček.

Program v pravljični hiški so pripravili tudi Kavarna Veronika, Društvo Tun'ški glas, Vrtec Sonček, Vrtec Antona Medveda Kamnik, Glasbena šola Skalar, Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik in Plesni klub Šinšin. Pridi tja, kjer so pravljice doma.

Za podrobnejše in aktualne informacije o dogajanju v Pravljičnem šotoru spremljajte facebook stran Livin' Kamnik in www.visitkamnik.com.

Od leta 2017 se bomo poslovili s štirimi koncerti na Glavnem trgu. V četrtek, 28. decembra, ob 19. uri bodo v okviru Mestovanja, ki ga prireja Mladinski svet Kamnik, nastopili lokalni glasbeniki: Manca Berlec, Sun drops, Fat pigeon in Spock studios. V petek, 29. decembra, vas bodo ob 19. uri zabavali Poskočni muzikanti, v soboto, 30. decembra, ob 19. uri pa bo nastopila skupina Big foot mama. V leto 2018 bomo zakorakali skupaj s skupino Špica, odštevali pa bomo tudi z županom Občine Kamnik Marjanom Šarcem. V nedeljo, 31. decembra, se bo silvestrski program pričel ob 22. uri.

Seveda bo decembra na voljo tudi brezplačno drsališče, ki bo letos na novi lokaciji v prijetno okrašenem Keršmančevem parku. Tudi letos bo na voljo plačljiva izposoja drsalk in drsalnih pripomočkov za otroke in sicer med tednom od 16. do 20. ure, med prazniki , vikendi in šolskimi počitnicami pa od 9. do 20. ure. Vsako soboto med 10.30 in 11.30 bo potekala vodena otroška animacija, v večernih urah, med 20. in 22. uro, bo drsališče na voljo za hokejske skupine. Drsališče bo odprto do 25. februarja 2018.

V Kamniku bodo decembra domovale pravljice, umetniško ustvarjanje in zabava.

Besedilo: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Fotografije: Občina Kamnik in Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice