Mali grad

Vabljeni na uradno odprtje 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine

07.09.2018

 

Vabljeni na uradno odprtje 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine Kamnik bo v teh dneh v znamenju največjega etnološkega festivala v Sloveniji - Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Festival bo potekal med 6. in 9. septembrom, njegov namen pa je poudariti oblačilno dediščino in njeno zgodovino. Tudi zato ga je britanski medij The Guardian letos uvrstil med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi.

Vljudno vas vabimo na slavnostno odprtje festivala, ki bo danes, v petek, 7. septembra, ob 19. uri na glavnem odru na Trgu prijateljstva (za Občino Kamnik). Festival bosta odprla v. d. direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger in podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi.

Petek, 7. september 2018

Glavni oder na Trgu prijateljstva

16.00 Folklorna skupina Kamnik in Folkorna skupina Trebaczewianie (Poljska)

17:25 Tolkalni krog

19:00 Slavnostno odprtje festivala z nagovori

20:30 Večerna zabava

Spremljevalno dogajanje


OZADJE

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so največji etnološki festival v Sloveniji, ki vsako leto v Kamnik privabi več kot 30.000 obiskovalcev. Britanski medij The Guardian ga je letos uvrstil med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi. Začetki prireditve segajo v leto 1966, ko so Kamničani organizirali Dan narodne noše. Že prvo leto se je na prireditev odzvalo veliko število prosvetnih društev in posameznikov, tako iz Kamnika kot iz okolice. Prireditev je kar nekajkrat zamenjala ime, tako je leta 1986 Kamnik gostil 16. Dneve narodnih noš, folklore in obrti, kasneje se je preimenovala v Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine – to ime pa se je ohranilo vse do danes, ko je prireditev po številnih vsebinskih preoblikovanjih pridobila široko prepoznavnost. Vsako leto pa v nedeljo, zadnji dan festivala, poteka povorka narodnih noš, ki se je udeleži okoli 2000 posameznikov. Ti se za to priložnost posebej pripravljajo tudi več dni pred prireditvijo. Festival predstavlja ponos mesta, domačini pa mu radi rečejo kar "noše".

Za sveže novice o 48. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš oziroma spletno stran narodnenose.si.


Zapore cest v času 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine

Zapore cest v času 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščineV času prireditev bo veljal spremebnjen prometni režim. Ker gre za večjo prireditev, ki v štirih dneh obiskovalcem ponudi številne glasbene in plesne nastope ter tudi različno sejemsko ponudbo, so nujne tudi cestne zapore v središču mesta. Letos bodo te še nekoliko obširnejše kot prejšnja leta, saj se bo zaradi gradbenih del na Glavnem trgu glavno odrsko dogajanje preselilo na Trg prijateljstva (za Občino Kamnik). Zapore in spremembe prometnega režima si lahko ogledate TUKAJ.

 


<< Nazaj | Novice