Mali grad

Vabljeni na tradicionalno nedeljsko povorko ob Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine

09.09.2018

 

Vabljeni na tradicionalno nedeljsko povorko ob Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščineEdinstvenost festivala Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine je izpostavljanje oblačilne dediščine in vrhunec vsakoletne prireditve predstavlja tradicionalna povorka narodnih noš. Tudi zato je britanski medij The Guardian festival letos uvrstil med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi.

Vljudno vas vabimo na tradicionalno nedeljsko povorko v okviru 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. Danes, v nedeljo, 9. septembra, ob 15. uri se bo skozi mesto Kamnik sprehodilo okoli 2.000 v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg. Tradicionalno povorko si bo kot slavnostni gost ogledal tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki bo tudi slavnostni govornik. Obiskovalce bosta nagovorila tudi podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi in v. d. direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger. Nagovori se bodo odvijali pred pričetkom povorke v Samčevem prehodu.

Nedelja, 9. september 2018

Glavni oder na Trgu prijateljstva

9:15 Budnica godbe Stadtkapelle Trofaiach

9:50 Nastop KUD Lučka (BiH) in KUD Izvor Bihać (BiH) – Glavni oder na Trgu prijateljstva

10:45 Tuje folklorne skupine – Glavni oder na Trgu prijateljstva


Samčev prehod

15:00 TRADICIONALNA POVORKA NOŠ Z NAGOVORI V SAMČEVEM PREHODU


Glavni oder na Trgu prijateljstva

16:30 Zabava na glavnem odru - Glavni oder na Trgu prijateljstva

Spremljevalno dogajanje

Za vse prireditve velja prost vstop. Organizator si pridružuje pravico do spremembe programa.


OZADJE

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so največji etnološki festival v Sloveniji, ki vsako leto v Kamnik privabi več kot 30.000 obiskovalcev. Britanski medij The Guardian ga je letos uvrstil med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi. Začetki prireditve segajo v leto 1966, ko so Kamničani organizirali Dan narodne noše. Že prvo leto se je na prireditev odzvalo veliko število prosvetnih društev in posameznikov, tako iz Kamnika kot iz okolice. Prireditev je kar nekajkrat zamenjala ime, tako je leta 1986 Kamnik gostil 16. Dneve narodnih noš, folklore in obrti, kasneje se je preimenovala v Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine – to ime pa se je ohranilo vse do danes, ko je prireditev po številnih vsebinskih preoblikovanjih pridobila široko prepoznavnost. Vsako leto pa v nedeljo, zadnji dan festivala, poteka povorka narodnih noš, ki se je udeleži okoli 2000 posameznikov. Ti se za to priložnost posebej pripravljajo tudi več dni pred prireditvijo. Festival predstavlja ponos mesta, domačini pa mu radi rečejo kar "noše".

Za sveže novice o 48. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš oziroma spletno stran narodnenose.si.


Zapore cest v času 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine

Zapore cest v času 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščineV času prireditev bo veljal spremebnjen prometni režim. Ker gre za večjo prireditev, ki v štirih dneh obiskovalcem ponudi številne glasbene in plesne nastope ter tudi različno sejemsko ponudbo, so nujne tudi cestne zapore v središču mesta. Letos bodo te še nekoliko obširnejše kot prejšnja leta, saj se bo zaradi gradbenih del na Glavnem trgu glavno odrsko dogajanje preselilo na Trg prijateljstva (za Občino Kamnik). Zapore in spremembe prometnega režima si lahko ogledate TUKAJ.

 


<< Nazaj | Novice