Mali grad

Vabljeni na odprtje razstave »Spodi n'č, gor pa b'l mau«

29.08.2018

 

Vabljeni na odprtje razstave »Spodi n'č, gor pa b'l mau« Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, največji etnološki festival v Sloveniji, bodo letos potekali med 6. in 9. septembrom v Kamniku. Namen prireditev je predvsem poudariti oblačilno dediščino in njeno zgodovino, kar se odraža tudi preko spremljajočih razstav. Da bi posameznikom čimbolj približali ta spregledan del zgodovine, smo se odločili, da tri od štirih razstav letos odpremo pred začetkom festivala.

Vljudno vas v petek, 31. avgusta 2018, ob 19. uri vabimo na slovesno odprtje razstave Spodi n'č, gor pa b'l mau. Razstava bo v Galeriji Dika (Maistrova ulica 14) in bo del programa 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. Razstavo bo odprl podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi.

O razstavi

Razstava Spodi n'č, gor pa b'l mau prikazuje spodnje perilo naših babic in dedkov. Zgodovina nošenja perila je kratka in je bila v  svojih začetkih ovita v tančico skrivnosti. Spodnje perilo je veljalo za oblačilni kos, ki mora biti  skrit očem in navidezno nepomemben. Oprano perilo so sušili večinoma v skritih kotičkih, da tega nihče ni videl. Etnologi takšno ravnanje pripisujejo dejstvu, da je spodnje perilo veljalo za bolj  erotično kot golota.

Galerija bo odprta v soboto, 1. septembra in nedeljo, 2. septembra, od 10. do 16. ure. V četrtek, 6. septembra, od 17. do 20. ure, v petek, 7. septembra, sobota, 8. septembra in nedelja, 9. septembra od 10. do 19. ure.

Odprti pa sta že razstavi Markova herbija v prostorih Občine Kamnik in Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine v Galeriji Miha Maleš. V četrtek, 6. septembra, ob 19. uri pa bo potekalo odprtje razstave Le kam sodi obleka – nekdanja obleka, »narodna noša« in folklorni kostum v Galeriji nad Kavarno Veronika.

Podrobnejši program 48. Dnevov narodnih noš je na voljo na facebook strani Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine in na spletni strani narodnenose.si.

OZADJE

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so največji etnološki festival v Sloveniji, ki vsako leto v Kamnik privabi več kot 30.000 obiskovalcev. Britanski medij The Guardian ga je letos uvrstil med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi. Začetki prireditve segajo v leto 1966, ko so Kamničani organizirali Dan narodne noše. Že prvo leto se je na prireditev odzvalo veliko število prosvetnih društev in posameznikov, tako iz Kamnika kot iz okolice. Prireditev je kar nekajkrat zamenjala ime, tako je leta 1986 Kamnik gostil 16. Dneve narodnih noš, folklore in obrti, kasneje se je preimenovala v Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine – to ime pa se je ohranilo vse do danes, ko je prireditev po številnih vsebinskih preoblikovanjih pridobila široko prepoznavnost. Vsako leto pa v nedeljo, zadnji dan festivala, poteka povorka narodnih noš, ki se je udeleži okoli 2000 posameznikov. Ti se za to priložnost posebej pripravljajo tudi več dni pred prireditvijo. Festival predstavlja ponos mesta, domačini pa mu radi rečejo kar "noše".

Besedilo in fotografija: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik


<< Nazaj | Novice