Mali grad

Vabljeni na krvodajalsko akcijo 10. in 11. februarja 2014

09.02.2014

 

Območno združenje Rdečega križa Kamnik vabi na krvodajalsko akcijo, ki bo 10.  in 11. februarja 2014, od 7. do 13. ure, v Dom kulture Kamnik.

KDO JE LAHKO KRVODAJALEC:

Krvodajalec je lahko vsakdo, ki je zdrav in se dobro počuti, je polnoleten, star manj kot 65 let, z vsaj 50 kilogrami telesne teže, ima primerno vrednost hemoglobina, krvni tlak pod 180/100, zdravim srcem, brez povišane telesne temperature, zato je pred odvzemom izpolni anketni vprašalnik o morebitnih boleznih, v laboratoriju mu odvzamejo kri za pregled, nato pa na podlagi krvnega izvida in vprašalnika zdravnik odloči, ali je darovanje varno tako za darovalca, kot prejemnika krvi.

Krvodajalec naj pred odvzemom zaužije čaj, črno kavo, kruh, marmelado, sadje ali podobno, pomembno je le, da ne zaužije nič mastnega, tudi mleka in mlečne kave in da na odvzem ne pride tešč.

S seboj mora imeti veljaven oseben dokument s fotografijo.

ZAKAJ KRVODAJALSTVO?

V Sloveniji vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri, naj gre za načrtovan operativni poseg ali reševanje življenja v nesreči. Zato vsak delovni dan v povprečju potrebujemo 400 krvodajalcev, ki s prostovoljnim darovanjem svoje krvi prispevajo k ohranjanju zdravja soljudi in ne nazadnje k preprečevanju smrti.

V letošnjem letu boste v Kamniku lahko darovali kri še 5. in 6. junija 2014 ter 20. in 21. oktobra 2014.

Tudi vaša kri lahko rešuje življenja!

 


<< Nazaj | Novice