Mali grad

Vabilo na odprtje razstav v okviru 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine

15.08.2018

 

Vabilo na odprtje razstav v okviru 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščineDnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, največji etnološki festival v Sloveniji, bodo letos potekali med 6. in 9. septembrom v Kamniku. Namen prireditev je predvsem poudariti oblačilno dediščino in njeno zgodovino, kar se odraža tudi preko spremljajočih razstav. Da bi posameznikom čimbolj približali ta spregledan del zgodovine, smo se odločili, da dve od štirih razstav letos odpremo pred začetkom festivala.

Vljudno vas v torek, 21. avgusta 2018, vabimo na slovesno odprtje razstav v okviru 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. Ob 16. uri bo odprtje razstave Markova herbija na Občini Kamnik (Glavni trg 24), ob 17. uri pa razstave Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine v Galeriji Miha Maleš (Glavni trg 2). Obe razstavi bo odprl podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi.

O razstavah

Razstava Markova herbija je del istoimenskega projekta ki je bil sofinanciran preko programa LEADER ter javnega poziva Lokalno akcijske skupine „LAS pri dobrih ljudeh” za leto 2010. Mojstri (šivilja Rezka Lisec – kostumi, čevljar Geza Kisilak – čevlji in Hedvike Križanič izdelki iz krep papirja-pozvačin) so na podlagi znanstvene študije in ob strokovni pomoči Bojana Knifica izdelali povsem novo kostumsko podobo folklorne skupine - 10 kompletov ženskih kostumov, 10 kompletov moških kostumov, 5 kompletov za muzikante in opravo za pozvačina, ki predstavljajo interpretacijo oblačilne kulture Beltinčanov na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Pripravili smo tudi 12 panojev in video projekcijo s predstavitvijo oblačilne kulture, podrobnostih in postopku izdelave.

Razstava bo odprta od 21. avgusta do 10. septembra 2018, in sicer v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.

V letu evropske kulturne dediščine bo razstava Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine prikazala najdragocenejše primere kostumov iz zbirk Folklornega ansambla Zagreb-Markovac in Posudionice i radionice narodnih nošnji. Rdeča nit tokratne razstave, ki združuje dve različni, a vendar sorodni organizaciji, je zaščitena nesnovna dediščina Hrvaške. Na razstavi bo zaščitena nesnovna kulturna dediščina Hrvaške predstavljena v posredni ali neposredni povezavi z razstavljenimi eksponati, ki so izbrani tako, da prikazujejo oblačilno dediščino Hrvaške v njenih vseh štirih regijah (panonski, alpski, dinarski in jadranski).

Razstava bo odprta od 21. avgusta do 20. septembra 2018, in sicer je ogled možen od torka do sobote od 10. do 18. ure. V ponedeljek, nedelje in praznike je Galerija Miha Maleš zaprta.

V okviru 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine bosta potekali še dve razstavi, in sicer: Spodi  n'č, gor  pa b'l mau v Galeriji Dika (odprtje razstave bo 31. avgusta ob 17. uri) ter Le kam sodi ta obleka v Galeriji nad Kavarno Veronika (odprtje razstave bo 6. septembra ob 19. uri). 

Ozadje

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so največji etnološki festival v Sloveniji, ki vsako leto v Kamnik privabi več kot 30.000 obiskovalcev. Angleški medij The Guardian je prireditev letos uvrstil med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi. Začetki prireditve segajo v leto 1966, ko so Kamničani organizirali Dan narodne noše. Že prvo leto se je na prireditev odzvalo veliko število prosvetnih društev in posameznikov, tako iz Kamnika kot iz okolice. Prireditev je kar nekajkrat zamenjala ime, tako je leta 1986 Kamnik gostil 16. Dneve narodnih noš, folklore in obrti, kasneje se je preimenovala v Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine – to ime pa se je ohranilo vse do danes, ko je prireditev po številnih vsebinskih preoblikovanjih pridobila široko prepoznavnost. Vsako leto pa v nedeljo, zadnji dan festivala, poteka povorka narodnih noš, ki se je udeleži okoli 2000 posameznikov. Ti se za to priložnost posebej pripravljajo tudi več dni pred prireditvijo. Festival predstavlja ponos mesta, domačini pa mu radi rečejo kar "noše".

Besedilo in fotografiji: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik


<< Nazaj | Novice