Mali grad

Vabilo k sodelovanju : Poslovno-investitorsko srečanje s turškimi podjetniki iz EU držav v Sloveniji

30.05.2012

 

Inštitut za evropske zadeve INEA (ljubljanska podružnica krovnega inštituta s sedežem v Düsseldorfu) v sodelovanju s turškim združenjem UNITEE (European-Turkish Business Confederation – Evropsko-turško poslovno združenje) v začetku jeseni v Sloveniji pripravlja poslovno srečanje za slovenska podjetja in podjetja turških poslovnežev iz EU držav. Namen srečanja je ponuditi poslovno priložnost slovenskim podjetnikom za sklenitev novih sodelovanj s potencialnimi partnerji iz evropskih držav. S tem dopisom želimo morebitne zainteresirane podjetnike obvestiti o pripravi in naravi srečanja ter jih povabiti k sodelovanju na dogodku.

UNITEE (http://www.unitee.eu/) je konfederacija s sedežem v Bruslju, ki kot krovna organizacija združuje 61 turških podjetniških združenj, ki poslujejo v 20 državah EU, skupno okrog 12.000 podjetnikov iz številnih panog oz. sektorjev. Gre za podjetnike, ki so potomci turških priseljencev v državah EU, torej za drugo ali tretjo generacijo priseljencev, ki danes poslujejo v EU državah in so tudi EU državljani. Člani združenja UNITEE so v glavnem mala in srednje velika podjetja, ki poslujejo v več kot stotih različnih panogah, ključna področja njihovih dejavnosti pa so IT (informacijsko-komunikacijski) sektor, prehranski, pohištveni, gradbeni in turistični sektor. Organizacija UNITEE je izjemno aktivna in angažirana in ima široko mrežo kontaktov v Bruslju, po Evropi in drugod po svetu.

Jesensko srečanje v Sloveniji (o točnem datumu vas bomo še naknadno obvestili), kjer se bodo sestala zainteresirana podjetja s slovenske strani in zainteresirani podjetniki UNITEE, želi predvsem ponuditi platformo in pogoje, kjer bodo podjetja dobila priložnost za svojo podrobnejšo poslovno predstavitev in neposredni stik s potencialnimi kompatibilnimi partnerji za sodelovanje. Možni so dogovori za investicije članov UNITEE v Sloveniji (ali naših podjetnikov tujini), odkupi/prevzemi manjših do srednje velikih slovenskih podjetij, sklenitev strateških partnerstev, skupni projekti v Sloveniji ali na tujih trgih (zanimivi bi bili predvsem skupni nastopi na Balkanu ali v Turčiji), poslovno sodelovanje v smislu trgovine oz. odkupa ali prodaje izdelkov in storitev ali druge oblike poslovnih dogovorov  - odvisno od tega, kakšen bo interes na obeh straneh. Izpeljava morebitnih dejanskih poslovnih dogovorov bo seveda odvisna od sodelujočih podjetnikov samih, INEA in UNITEE bosta delovali predvsem v organizacijsko-tehnični vlogi priprave srečanja ter olajševanja medsebojnih povezav in komunikacije.

Za informiranje in evidentiranje morebitnih zainteresiranih slovenskih podjetij se obračamo na različne akterje tako na državni kot na regionalnih in lokalnih ravneh. S tem namenom bi vas prosili, če lahko pričujoči dopis s pozivom k sodelovanju čim prej posredujete ustreznim podjetjem v vaši regiji, občini ali združenju. Kot rečeno so podjetja oz. člani UNITEE v največji meri aktivna v IT (informacijsko-komunikacijskem) sektorju, prehranskem, pohištvenem, gradbenem in turističnem sektorju, tako da se primarno cilja na slovenska podjetja, ki delujejo v teh sektorjih. Seveda pa lahko interes izrazijo tudi podjetja iz drugih sektorjev, ki ocenjujejo, da lahko predstavijo zanimive poslovne priložnosti za tuje partnerje in bomo pri vodstvu UNITEE preverili možnosti sodelovanja.

Vzpostavitev poslovnih povezav s člani UNITEE je lahko poleg zgoraj opisanih priložnosti tudi odličen način za dostop do turskega trga, kjer lahko podjetja UNITEE pomagajo slovenskim podjetnikom pri preboju kulturnih in jezikovnih ovir ter koristijo s svojim podrobnim poznavanjem turškega trga. Turčija namreč postaja velik regionalni igralec s širokim globalnim dosegom in je v stalnem vzponu. V zadnjem desetletju, še posebej v času aktualne svetovne krize, doživlja silovit gospodarski razvoj in že tri leta zapored beleži skoraj 9% gospodarsko rast (takoj za Kitajsko), s čimer daleč presega vse ostale države na svetu. Slovenija in Turčija imata odlične prijateljske odnose, ki jih je na gospodarski ravni še dodatno nadgradilo sklenjeno strateško partnerstvo med državama. Investicijsko sodelovanje je v stalnem porastu, v Turčiji je prisotnih tudi že precej večjih slovenskih podjetij.

V institutu INEA ocenjujemo, da so tovrstna poslovna srečanja lahko zelo koristna za slovensko podjetništvo v tem času težjih gospodarskih razmer, saj ponujajo priložnosti novih trgov za prodajo izdelkov in storitev, priložnosti za investicije in različne vrste partnerstev. Jesensko srečanje je odlična priložnost ne le za večja slovenska podjetja, temveč tudi za mala in srednje velika podjetja, saj tudi člani UNITEE delujejo v glavnem na tej ravni.

Zainteresirana podjetja naprošamo, da skrbno pripravijo predstavitev svojega delovanja, v angleškem jeziku. Ta naj vključuje podrobne, jasne in pregledne informacije :

Zainteresirana podjetja naj najkasneje do petka, 22. junija, svoj interes in prispevke s predstavitvijo podjetja (v angleškem jeziku) pošljejo na elektronski naslov instituta INEA: info@inea-see.si.  INEA bo na podlagi izkazanega interesa in prejetih predstavitev nato s pomočjo združenja UNITEE poiskala kompatibilne člane oz. podjetja znotraj združenja UNITEE. Podjetniki obeh strani bodo v jeseni povabljeni na poslovno-investitorsko srečanje v Sloveniji, kjer bodo priložnosti za sklenitev konkretnih poslovnih dogovorov.

Za morebitne dodatne informacije se lahko obrnete na institut INEA, po elektronski pošti na naslov E:info@inea-see.si ali po telefonu na 031 348 930.

Veseli bomo vašega sodelovanja.

Besedilo: Tadej Slapnik, direktor Institut INEA za jugovzhodno Evropo


<< Nazaj | Novice