Mali grad

V tednu splošnih knjižnic z novimi pristopi do uporabnikov

18.11.2020

 

V tednu splošnih knjižnic z novimi pristopi do uporabnikov Knjižnice nudijo tudi v času epidemije številna gradiva in vsebine, ki omogočajo  uporabnikom podporo pri izobraževalnih procesih na daljavo ter ustvarjanju in bogatenju duha. Dneve od 16. do 20. novembra zaznamuje teden splošnih knjižnic. Za razliko od prejšnjih praznovanj letos ne bo dogodkov in ne naših druženj. Vendar pa še vedno velja, da knjižnica povezuje branje, znanje, zdravje in posameznike ter posameznice v skupnost. Še vedno poteka izposoja gradiva, vendar prilagojena času epidemije.

Gradivo si lahko člani izposodijo po predhodnem naročilu preko telefona ali preko Moje knjižnice na Cobissu. Naročeno gradivo se potem prevzame na prevzemnem mestu na hodniku knjižnice. Naročanje gradiva po telefonu je pogosto pogovor, ki se ne nanaša samo na svetovanje za dobro branje, pač pa služi tudi premagovanju stisk in povezovanju. Navodila o spletnem naročanju, rezervaciji gradiva in vpisu so na spletni strani knjižnice.

Seveda je spet aktualno e-gradivo – leposlovje in druge knjige sistema Biblos, naša digitalna zbirka Prejmi pozdrav s podobami kamniške in komendske okolice na razglednicah in spletni Kamniško-komendski biografski leksikon. Zelo je poseben in uporaben portal dLib.si, na katerem so digitalizirane knjige, serijske publikacije in tudi slikovno gradivo starejšega datuma. Med drugim tu najdemo vse številke Kamniškega občana in Kamniških zbornikov, pa tudi nekaj komendskega domoznanskega gradiva.

Nekaj številk o uporabi knjižnice v času korone

Zanimanje za tako prilagojeno izposojo je precejšnje. Preko sistema cobiss je bilo od 23.10. rezerviranih 1152 enot gradiva, v tem času je knjižnico obiskalo 2451 ljudi, ki so si v Kamniku izposodili 4208 in v Komendi 791 enot gradiva. Seveda so številke zelo drugačne od lanskih. V lanskem letu je bila izposoja za isto obdobje 11.071 za Kamnik in 1503 za Komendo. Torej je v zadnjih dveh tednih v primerjavi z lanskim istim obdobjem izposoja v Kamniku manjša za nekaj več kot polovico. Največji upad obiska je pri skupini predšolskih in šolskih otrok, ki si sicer tudi največ izposojajo. Starše spodbujamo, da otrokom priskrbijo gradivo in se pri tem zanesejo tudi na izbiro knjižničarjev, ki gradivo in potrebe otrok dobro poznamo.

Gradivo se vrača v pripravljene košare na hodniku in od tod roma v tridnevno karanteno. V tem času je bilo v Kamniku vrnjenega 4611 in v Komendi 769 enot gradiva.

Vpisovanje je možno preko spleta, prav tako tudi plačevanje morebitnih zamudnin in članarina. Od 23. 10. se je preko spleta vpisalo 25 članov. Najstarejši med njimi je 91 let star gospod, ki si je rezerviral Balantičeve poezije.

Sodelovanje

Iz knjižnice želimo knjižnično vzdušje prenesti tudi na domove. Že v prvem valu smo na facebook profilu in knjižničnem Youtube kanalu prikazovali posnetke pripovedovanja in branja pravljic, ki so nam jih prispevali naši bralci. S tem sodelovanjem nadaljujemo, zdaj so na vrsti nasveti ali predstavitve dobrih knjig.

Vabimo k fotonatečaju jesenskih motivov V škrlat oblači veje, povsod bogastvo seje. Starši ali stari starši lahko z otroki sodelujejo in se povežejo preko bralnega projekta Branje je iskanje. Sodelovanje v projektu bo zaključeno z žrebanjem nagrad. Gre za odkrivanje dreves posebnega pomena, ustvarjanje in branje knjig o drevesih. Družinske bralne in izletniške aktivnosti so več kot primerne za čas epidemije.

Povezanost

Spodbujamo bralce in bralke, da ostanejo povezani s knjigo in branjem. Sploh v času karantene, omejenih stikov, lažnih novic in vsega, kar je povezano s širjenjem epidemije. Zdaj je bolj kot kadar koli prej pomembno poskrbeti za fizično in duševno dobro počutje, v to skrb pa spada branje ali učenje. Številke o izposoji so manjše, a zato se preko telefona ali elektronske pošte več posvečamo osebnim stikom ter pogovorom, največkrat so ti povezani z bralnimi nasveti. Zato poteka izposoja počasneje, a odzivi so bolj pozitivni. Da smo res povezani, izpričuje naslednje e-pismo našega bralca, ki smo mu priskrbeli knjige: »Polepšali ste mi dan in iskrena hvala za prijaznost in hvala, ker se v teh časih trudite biti takšni, kakršni bi morali biti ljudje vedno, da bi  nam bilo lepo.«


<< Nazaj | Novice