Mali grad

V sredo začetek jubilejnih 40. Dnevov narodnih noš

07.09.2010

 

V sredo začetek največjega etnološkega festivala pri nas. Jubilejne  40. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku bo letos s svojim obiskom počastil tudi predsednik RS dr. Danilo Türk, ki bo spremljal tradicionalno nedeljsko povorko po ulicah Kamnika.

V sredo, 8. septembra se z odprtjem razstave fotografij DNN avtorja Primoža Hienga začenjajo 40. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki vsako leto v Kamnik privabijo več deset tisoč obiskovalcev. Letošnja prireditev ima še posebno težo, saj so tokratne »narodne noše« že 40. po vrsti, s svojim obiskom pa jih bo počastil tudi predsednik države dr. Danilo Türk.

V petih dneh se bo zvrstila vrsta zanimivih dogodkov povezanih z našo bogato kulturno in oblačilno dediščino. Vrhunec bo, tako kot vsako leto, predstavljala nedeljska povorka, katere se bo, po napovedih organizatorjev, udeležilo preko 2.100 narodnih noš iz različnih koncev Slovenije in tujine. Med drugimi pričakujejo goste iz Italije, Portugalske, Makedonije in Srbije.

V sredo in četrtek bodo potekala odprtja razstav, predstavitev nove knjige avtorja Primoža Hienga, nastopila bo Godba Mengeš z gostjo Nežo Drobnič. 40. dneve narodnih noš bo v petek, 10. septembra, uradno odprl župan Občine Kamnik Anton Tone Smolnikar. Petkovo popoldne in večer se bosta nadaljevala z nastopom pevcev ljudskih pesmi Gorenjske, Mestne godbe Kamnik ter ansambla Orlek.

V soboto in nedeljo bodo obiskovalci lahko na treh odrih spremljali nastope domačih in tujih folklornih skupin, nastope godb in narodno zabavnih ansamblov. Na sporedu bo tudi že 5. tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš.

Zagotovo pa bo nekaj posebnega letošnja povorka narodnih noš, saj je nanjo prijavljenih že rekordnih 2.100 udeležencev iz domovine in tujine. Po besedah dr. Andreje Eržen, direktorice Agencije za razvoj turizma in podjetništva v občini Kamnik, ki prireditev pod okriljem Občine Kamnik organizira tudi to leto, želijo s prireditvijo spomniti predvsem na pomembnost oblačilne dediščine. Prav zato bodo letošnjo povorko v prvem delu sestavljali pari, ki po mnenju strokovnjaka in poznavalca dr. Bojana Knifica na ustrezen način prenašajo podobe oblačenja v preteklosti. 40 podob oblačilne dediščine bodo tako predstavljali pari iz različnih krajev Slovenije, razdeljeni bodo glede na časovno obdobje, prostor, stan ter »tipične« narodne noše.

Tradicija prireditve sega v leto 1966, v tem času pa se je od skromne predstavitve ljudskih običajev razvila v eno pomembnejših etnoloških prireditev v Sloveniji. Kot za konec še dodajajo na Agenciji, si želijo, da bi vsi obiskovalci uspeli v povorki spoznati drobce iz preteklih oblačilnih podob, narodne noše pa spoštovali kot kulturno vrednoto.

Program


<< Nazaj | Novice