Mali grad

V sredo, 9. oktobra 2013, vabljeni na 1. Maistrov večer

07.10.2013

 

V letu 2013 so se končala zahtevna obnovitvena dela na občinskem lastniškem delu rojstne hiše Rudolfa Maistra, ki jih je v celoti financirala občina Kamnik. Obenem z obnovo je v letu 2012/2013 potekala tudi izdelava scenarija o vsebinski zasnovi v rojstni hiši Rudolfa Maistra, ki ga je pripravila mag. Zora Torkar, direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik. Projekt vsebinske zasnove stalne razstave v Rojstni hiši Rudolfa Maistra, ki ga je v celoti financirala občina Kamnik, se je začel izvajati na začetku leta 2013. V mesecu septembru 2013 smo odrli vrata muzeja Rojstna hiša Rudolfa Maistra, prvega samostojnega muzeja na Slovenskem, posvečenega življenju in delu slovenskega domoljuba, generala, kulturnika, pesnika in bibliofila Rudolfa Maistra. Muzej ponuja stalno razstavo z naslovom  Rudolf Maister – domoljub, general, kulturnik, pesnik in bibliofil, le-ta pa pripoveduje življenjsko zgodbo o generalu in njegovem času ter o njegovem še vedno močnem vplivu na Slovence. Pravzaprav nikjer v Sloveniji ni na enem mestu zbranega toliko raznovrstnega gradiva o njem in o njegovem času kot ravno v novo odprti rojstni hiši v Kamniku. Za najmlajše obiskovalce so v Maistrovi hiši pripravljeni pedagoški kotički, kjer lahko aktivno sodelujejo pri Maistrovem vrtiljaku in spoznavajo dogodke iz njegovega življenja, v bralnem kotičku prebirajo njegove knjige oziroma knjige o njem in se posladkajo z Maistrovimi čokoladnimi brki. Razstava na sodoben muzealski način želi pritegniti različne starostne skupine obiskovalcev, tudi najmlajše, da se zavedo pomena generala Rudolfa Maistra v slovenski zgodovini in njegove ljubezni do slovenske zemlje. 

Danes pa vas vabimo, da poleg omenjene razstave v sredo, 9. oktobra 2013, ob 18. uri, v muzeju Rojstna hiša Rudolfa Maistra (Šutna 23, 1241 Kamnik), prisluhnete 1. Maistrovemu večeru. Načelnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske major mag. Zvezdan Marković nam bo predaval o življenju in delu v prevratni dobi generala Rudolfa Maistra.

Program dogodkov v muzeju Rojstna hiša Rudolfa Maistra lahko spremljate na spletnih straneh Medobčinskega muzeja Kamnik. Za obiskovalce je hiša odprta od torka do sobote, in sicer od 10. do 18. ure, nedelja, ponedeljek in prazniki je muzej zaprt. Za skupine, ki želijo strokovno vodstvo po razstavi in za izvedbo pedagoških programov, pa je potrebna predhodna najava. Kontaktni osebi: Alenka Juvan (telefon: 059/097-580, ajuvan@siol.net) ali mag. Zora Torkar (telefon: 01/8317-647, zora.torkar@guest.arnes.si).


<< Nazaj | Novice