Mali grad

V sredo, 6. 11., jazzovski koncert tria Gregorja Ftičarja

04.11.2013

 

V prenovljeni veliki dvorani Doma kulture Kamnik se nam v sredo, 6. novembra 2013, ob 20. uri, obeta izjemen jazzovski koncert tria Gregorja Ftičarja v zasedbi Klemens Marktl (Avstrija) – bobni, Stefano Senni (Italija) – bas z gostoma Rokom Sprukom na saksofonu in pevko Ireno Vidic. Prisluhnili bomo delom Cedarja Waltona, Dizzya Gillespia, Georga Gershwina, Oscarja Petersona, Mojmira Sepeta in avtorskim skladbam Gregorja Ftičarja.

Kamničan Gregor Ftičar je januarja 2009 z odliko diplomiral, januarja 2011 pa z odliko magistriral na oddelku za jazz-klavir v razredu prof. Olafa Polziehna na Akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Vzporedno s šolanjem je ob študijskih obveznostih vseskozi dejaven in prisoten na kulturnem področju v različnih zvrsteh glasbe tako v Sloveniji kot na tujem. Začenši z delovanjem v klasičnih komornih zasedbah, se je profiliral zlasti kot jazzovski pianist v različnih sestavih te zvrsti, od orkestrskih do manjših jazzovskih zasedb v Sloveniji in na tujem. Kot kot pianist, klaviaturist, aranžer in avtor skladb je deloval v etno-jazz skupinah, bil redni ali gostujoči član najrazličnejših domačih in tujih jazzovskih sestavov, ter vodil številne projekte pod lastnim imenom (trio, kvartet, sekstet). Redno se je udeleževal studijskih snemanj, sodeloval v številnih radijskih in TV oddajah, ter nastopil na številnih jazzovskih festivalih, tako v doma kot v tujini. Sodeloval je z mnogimi priznanimi slovenskimi in tujimi vokalnimi solisti, pa tudi z večino najpomembnejših domačih jazzovskih instrumentalistov, kot tudi z mnogimi priznanimi mednarodnimi jazzovskimi imeni. V času študija na graški univerzi se je izpopolnjeval na številnih mednarodnih seminarjih pri slovitih jazzovskih glasbenikih, po končanem študiju pa tudi v Parizu (Francija) in Ženevi (Švica), kjer ostaja dejaven v najrazličnejših zasedbah. Kot vse bolj priznani jazzovski pianist, aranžer in avtor lastnih kompozicij se Gregor Ftičar pridružuje tistim slovenskim glasbenikom, ki jim kakovost potrjuje uveljavljanje na mednarodni umetniški sceni.

Avstrijski bobnar, rojen 1976, vodja raznih zasedb, skladatelj in aranžer Klemens Marktl je po študiju klasičnega klavirja odkril strast do bobnov. Bobne je študiral v Avstriji, v Haagu, Amsterdamu in New Yorku z mojstri kot so Carl Allen, Ralph Peterson, Greg Hutchinson, Ari Hoenig, John Riley, itd. Med leti 1997 in 2003 je Klemens živel na Nizozemskem ter deloval kot poklicni bobnar/bandleader na mednarodni jazz sceni. Januarja 2003 je izdal CD prvenec "THE CHALLENGE" (Jazz`n`Arts). Na turnejah in snemanjih je sodeloval z jazzovskimi mojstri, kot so: George Garzone, Seamus Blake, Aaron Goldberg, Chris Cheek, Matt Penman in mnogi drugi.

Stefano Senni je vrhunski basist, tudi izredni profesor na konzervatoriju v Rovigu. Čeprav relativno mlad, je sodeloval s svetovno jazzovsko smetano, naj naštejemo le nekaj jazzovskih legend:  Tony Scott, Art Farmer, Enrico Rava, Benny Golson, Cedar Walton, Lee Konitz, Steve Grossman, Randy Brecker, Jimmy Owens, Bobby Watson in mnogi drugi.

Kot na vsakem koncertu Veronikinih zgodb bomo tudi tokrat pripravili malo razstavo slikarskih del. Tokrat nam bo svojo vizualno zgodbo predstavila zagrebška akademska slikarka Irena Gayatri Horvat. Seveda se boste po koncertu z glasbeniki lahko spoznali v prijetnem klubskem vzdušju Kino kluba.

Vstopnice za koncert so na voljo v predprodaji. Rezervacija in prodaja vstopnic: 041 360 399, info@domkulture.org, blagajna Doma kulture Kamnik, TIC Kamnik, Knjigarna Sanje Kamnik, http://www.mojekarte.si ter prodajna mreža mojekarte.si (vsi bencinski servisi Petrol, turistično informacijski centri,...)

Besedilo in fotografije: Zdravc Balantič


<< Nazaj | Novice