Mali grad

V soboto vabljeni na 4. mednarodno revijo starodobnikov »A« razreda

16.05.2013

 

Društvo starodobnih vozil Kamnik je bilo ustanovljeno leta 2001 in danes združuje 50 članov iz vse Slovenije, vedno bolj pa se povečuje število članov tudi iz tujine. Ob ustanovitvi si je Društvo kot glavno nalogo postavilo ohranjanje in razvijanje tehnične kulture na področju avtomobilov in motorjev. To nalogo izvaja z različnimi aktivnostmi, med katere sodijo predvsem vse možne oblike sodelovanja in povezovanja z drugimi sorodnimi društvi doma in v tujini. Najbolj so seveda odmevne različne predstavitve starodobnih vozil in njihov razvoj široki javnosti, s čemer se krepi pomen varovanja in vzdrževanja rezultatov tehnične kulture.

Najbolj odmevna aktivnost iz tega okvira je bil festival predvojnih starodobnih vozil, ki ga je društvo od leta 2005 izvedlo petkrat, vedno v maju. To je bil edini tovrstni festival v Sloveniji, saj so se ga lahko udeležili le povabljeni lastniki starodobnih vozil, pri čemer je bil glavni kriterij starost vozila in njegova ohranjenost.

V letu 2010 je ta festival prerasel v mednarodno revijo starodobnikov »A«, ki je ohranila isti termin v drugi polovici maja, je pa bolj omejila kriterij za udeležbo. Gre namreč za revijo vozil, ki so bila izdelana pred drugo svetovno vojno. Osnovni namen te spremembe je bil omogočiti javnosti več časa za ogled in seznanjanje s temi lepotci, za čas njihovega nastanka, izjemnimi tehničnimi rešitvami, ki jih danes marsikdaj pozabljamo, na drugi strani pa omogočiti lastnikom prijetno druženje in predstavljanje svojih dosežkov in naporov pri vzdrževanju teh vozil.

Sama mednarodna revija pa je le vrh dela, ki traja celo leto med dvema prireditvama. Koncept revije in pred tem tudi festivala sloni na vabljenih udeležencih, kar seveda pomeni, da ima organizator dosti večjo možnost zbrati na enem mestu najbolj kvalitetna vozila, seveda pa to pomeni za organizatorja tudi večje stroške in večjo odgovornost. Z izbiro posameznega vozila organizator v veliki meri prevzema tudi odgovornost za predstavitev tega vozila, ki pa je pri vozilih te starosti že zelo velika. Zato je na sami reviji največ pozornosti posvečeno času, ko si lahko javnost avtomobile in motorje ogleda in lastnike vpraša o njegovih podrobnostih.

Slovenci imamo v lasti kar zajetno število dobro ohranjenih starodobnih vozil, vendar je društvo v želji predstaviti čimbolj zanimiva vozila že zelo zgodaj začelo navezovati stike s sorodnimi društvi v tujini. Napori so bili uspešni, saj so se nam na petem mednarodnem festivalu leta 2009 s svojimi vozili pridružili člani Deželnega kluba Steiermark Nord iz s Kamnikom pobratenega mesta Trofaiach. Sodelovanje s tem klubom zelo lepo napreduje, saj se pogosto srečujemo. Na prvi mednarodni reviji leta 2010 pa so se nam pridružila vozila iz Veteran CarCluba Jičin iz Češkega mesta Jičin. Tudi s tem klubom sodelovanje teče še naprej.

Letošnja četrta revija starodobnikov »A« razreda nam bo razen avtomobilov in motorjev slovenskih lastnikov prikazala še vozila iz že omenjenih klubov iz Avstrije in Češke, Madžarske, Italije, Nemčije, Francije in Hrvaške. Med njimi bo nekaj pravih lepotcev »stoletnikov«, torej vozil, katerih rojstna letnica sega nazaj v leta pred 1911. Razlogov za obisk revije in ogled vozil bo torej več kot dovolj.

Na revijo je Občina Kamnik povabila goste in veleposlanike držav udeleženk in seveda tudi veleposlanike drugih držav, ki pa se nam vsako leto z veseljem pridružijo.

Ob 9. uri bo start prve kolone, motorjev iz parkirišča Arboretum Volčji Potok, ob 9.30 uri pa start druge kolone, avtomobilov. Celoten program si lahko ogledate tukaj.

Pot vožnje bo potekala po cesti Volčji Potok - Radomlje do Obvoznice, na most čez reko Kamniško Bistrico do krožišča z Domžalsko cesto, po Domžalski in Ljubljanski cesti do Šolske ulice, na Ulico Josipa Močnika in v Šutno do Glavnega trga, kjer se bodo predstavili motorji. Po predstavitvi avtomobilov se bodo posamezni avtomobili odpeljali v časti krog mimo Občine po Grabnu do rondoja na Fužinah, po Cankarjevi cesti, po Obvoznici do Šolske ulice in v Šutno do Glavnega trga, kjer bo postanek.

V prvi koloni bo 20 motornih starodobnih koles, kjer bo najmlajše vozilo letnik 1939, v spremljavi vozil starodobnikov z zastavami in spremljevalnimi vozili. V drugi koloni bo 32 starodobnikov »A« razreda z najmlajšim vozilom letnik 1939. V koloni bo 13 starodobnikov, ki bodo peljali zastave in goste, sledi kolona 28 starodobnikov sponzorjev, gostov in članov društva s spremljevalnimi vozili.

Po 13. uri se koloni odpeljeta do Stranj in preko Godiča, Mekinj, Cankarjeve ceste, Obvoznice, Ljubljanske ceste, Duplice v Arboretum Volčji Potok, kjer bo postanek starodobnikov v parku in zaključek revije s podelitvijo priznanj udeležencem revije ter prijetno druženje v sodelovanju z radijem Veseljak.

Tretjo soboto v maju bo torej na ogled 93 kovinskih lepotcev izpred druge svetovne vojne v okolju, ki jim najbolj ustreza – starodavnem Kamniku.

Vljudno vabljeni!


<< Nazaj | Novice